Sociaal werker

Als sociaal werker help je mensen die hun weg in de maatschappij niet goed kunnen vinden. Mensen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden. Ben jij hulpvaardig, tactvol en flexibel?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens de opleiding sociaal werker leer je hoe je mensen kunt mee laten doen in de samenleving. Je leert hoe jij iemand kunt ondersteunen in het omgaan met geld, wonen, werk, sociale relaties of lichamelijke en psychische gezondheid. Je leert hoe je ze zelf praktisch kunt helpen of hoe je doorverwijst naar andere instanties. Tijdens de opleiding krijg je vakken als voorlichting en advies, recht, schuldhulpverlening en het opstellen van dienstverleningsplannen. Je leert omgaan met veel verschillende doelgroepen, denk aan mensen met schulden, tienermoeders, scholieren of gehandicapten, die allemaal een eigen manier van benaderen hebben.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 60%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 38%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 58%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Matig
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Sociaal Werker"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Sociaal Werker". Een student sociaal werker spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als sociaal werker aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Sociaal Werker". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Adil en de volgende tekst verschijnt: "Student, Adil Zaki". De scene gaat over naar Zakaria met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Zakaria Kerkri". In beeld staat het volgende weergeven: "Ondersteunt mensen om deel te nemen aan de maatschappij."

Als eerste neemt Adil het woord.

Adil: Mijn naam is Adil Zaki. Ik ben 21 jaar oud en ik volg de opleiding sociaal werk. Ik loop stage bij FC Social Work in Nijmegen.

Beschrijver: Na Adil gaat het woord naar Zakaria. Ondertussen worden er beelden getoond van Adil die samen met Zakaria en nog een collega aan tafel zit. Ze zitten in een vergadering.

Zakaria: Ik ben Zakaria Kerkri. Ik ben praktijkopleider binnen FC Social Work. FC Social Work is een welzijnsorganisatie die op verschillende leefgebieden van jongeren actief is.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Adil. In de video worden beelden getoond van Adil die met twee jongens praat in de wijk. In een volgende scène horen we Adil tegen de jongens. Daarna neemt Adil een selfie-video op in een gymzaal. In de gymzaal zijn kinderen aan het voetballen.

Adil: Mijn werkzaamheden zijn als volgt: we organiseren sportactiviteiten voor de jongeren, we organiseren huiswerkbegeleiding. Ik ga regelmatig de wijk in, ik ga in gesprek met de jongeren die ik toevallig tegenkom. Dan gaan we het hebben over school, thuissituatie en ik help ze waarbij ik nodig kan. Ik geef ze ook advies want ik ben ook een bekend gezicht hier in de buurt. Af en toe ga ik ook nog op huisbezoek.

Je kan een keertje komen bij onze huiswerkbegeleiding. Begint om vier uur elke woensdag. Dan kun je langskomen, dan kan ik je helpen.

Hey, dit is Adil Zaki. Ik loop stage bij FC Social Work en vandaag zijn we bij een sportactiviteit in de wijk.

Beschrijver: Na Adil gaat het woord naar Zakaria. Hij vertelt over het leertraject van de student. Daarna geeft hij feedback over Adil.

Zakaria: Ik vind het belangrijk dat de student zichzelf is bij ons en dat hij zichzelf ontwikkelt op verschillende leerdoelen en dat hij ook kennismaakt met de doelgroep. Vooral in de wijken waar wij werken is het echt een multiculturele samenleving en dat is toch wel vaak anders dan in andere wijken.

Wat ik over Adil kan vertellen als stagiaire bij ons is dat hij ook ingezet kan worden als rolmodel binnen de wijk, waardoor je ziet dat hij eigenlijk wat extra kwaliteit meeneemt door in contact te staan met de doelgroep, met de netwerkpartners, maar ook met de ouders binnen de wijk.

Beschrijver: Nu horen we Adil over Zakaria. Ondertussen horen we hem even kort iemand coachen in de gymzaal. Daarna vervolgt hij zijn verhaal over zijn werk. De video komt vervolgens aan een einde.

Adil: Ik ervaar Zakaria als een fijne stagebegeleider. Hij geeft mij de ruimte zodat ik mezelf kan ontwikkelen binnen mijn persoonlijke leerdoelen.

De leukste dingen die ik leuk vind binnen mijn stage zijn jongeren zien ontwikkelen door middel van huiswerkbegeleiding en de sportactiviteiten.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Sociaal Werker". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "ondersteunt op diverse leefgebieden: financiën, wonen, werk, opleidingen, relaties en gezondheid", "pakt sociale vraagstukken aan", "organiseert activiteiten", "versterkt het sociale netwerk", "voert de administratieve taken en beleid uit", "werkt aan kwaliteit en persoonlijke ontwikkeling". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Sociaal Werker" met daaronder de benodigde skills: "communicatief-sociaal", "behulpzaam", "plannen en organiseren", "zelfstandig", "betrokken". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

In het beroep sociaal werker ondersteun je mensen die moeite hebben hun weg te vinden in de samenleving. Als sociaal werker breng je de hulpvraag in kaart en kom je met passende oplossingen. Dat doe je samen met de cliënten, met vrijwilligers en andere professionals vanuit de politie, gemeente, gezondheidszorg en onderwijs. Je werkt met mensen die jouw hulp nodig hebben. Denk aan kinderen met gedragsproblemen, mensen met psychische problemen, gedetineerden, daklozen of mensen met schulden. 

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 3 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €16
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 87%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 3 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €17
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 86%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Een goede start is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Die goede ontwikkeling begint al op kinderdagverblijven. Met bijvoorbeeld goede en gezonde voeding en veel bewegen. Daarna gaat de ontwikkeling door op scholen, door kinderen een passend onderwijsaanbod te geven. Daarnaast is voor veel mensen de samenleving erg ingewikkeld geworden. Zij hebben moeite met taal of met het online regelen van allerlei praktische zaken. En steeds meer mensen kunnen hun boodschappen en de energierekening niet meer betalen. Daardoor krijgen ze last van stress en hun gezondheid. Verder komen er steeds meer vragen om hulp bij de ongewenste effecten van digitalisering. Denk aan eenzaamheid onder jongeren door gameverslavingen, cyberpesten, sexting en de “fear of missing out”.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Sociaal werkers helpen mee aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Ze zijn actief op straat, werken in de buurt en weten ook online de weg. Kinderdagverblijven en basisscholen groeien steeds meer naar elkaar toe. Nieuwe schoolgebouwen worden steeds meer neergezet als Kindcentra waar kinderen van 0-12 zich de hele dag thuis en welkom voelen. In deze Kindcentra kan de ontwikkeling van het kind de hele dag gezien en gevolgd worden. Hierdoor wordt in deze sector flexibiliteit (in werktijden) en de ontwikkeling van digitale vaardigheden steeds belangrijker. Onderwijsassistenten moeten steeds meer vertrouwd zijn met digitale hulpprogramma's. Als ondersteuners kunnen zij eraan bijdragen dat ieder kind krijgt wat hij of zij nodig heeft.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als sociaal werker ben je gemakkelijk benaderbaar voor de mensen die jou nodig hebben. Je kunt vertrouwen opbouwen bij bewoners. Je verbindt mensen met elkaar en helpt hen. Daarbij werk je veel samen met andere professionals en maatschappelijke organisaties. Als Pedagogisch medewerker kun je aan de slag in een Kindcentrum, waar ze opvang en onderwijs combineren. Als pedagogisch medewerker speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Je kunt daarnaast ook gaan werken in een kinderdagverblijf, peuteropvang, voorschoolse educatie of buitenschoolse opvang. Als onderwijsassistent geef je zelf geen les. Maar je ondersteunt leerlingen die extra hulp nodig hebben bij het leren. Dat kan op allerlei scholen, van basisschool tot mbo. Jij kunt eraan bijdragen dat ieder kind zich gezien voelt.