Mbo-Verpleegkundige

Je bent onmisbaar voor je patiënten en ondersteunt artsen bij hun behandelende taken. De mbo-verpleegkundige vervult enorm belangrijk werk.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert algemene verpleegkunde en de technische vaardigheden die je nodig hebt voor de verpleging van mensen. Je leert over het menselijk lichaam, voeding en hoe je basiszorg kunt verlenen. Natuurlijk moet je contact kunnen maken met patiënten en artsen, dus sociale vaardigheden en communicatie horen ook bij de opleiding.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 62%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 22%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 77%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 4%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ MBO-Verpleegkundige"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Mbo-verpleegkundige". Een student mbo-verpleegkundige spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als mbo-verpleegkundige havenlogistiek aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Mbo-verpleegkundige". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Aygun en de volgende tekst verschijnt: "Student, Aygun Genchev". De scene gaat over naar Anneke met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Anneke de Valk". Ze bezoeken een patiënt in een rolstoel. In beeld staat het volgende weergeven: "Je verleent dagelijkse zorg aan mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen, chronisch zieken, ouderen of kinderen."

Als eerste neemt Aygun het woord.

Aygun: Ik ben heel trots op mezelf omdat ik de leukste baan heb ter wereld. Ik mag namelijk mensen helpen. Ik kom bloedsuiker meten en insuline prikken.

Beschrijver: Na Aygun horen we Anneke.

Anneke: Een verpleegkundige moet in staat zijn om met verzamelde informatie rondom een patiënt zelfstandig beslissingen te nemen.

Beschrijver: Aygun meet de bloedsuikerwaarde van de patiënt. Hij vervolgt zijn verhaal. Ondertussen zet Aygun in de video een insulinespuit bij de patiënt.

Aygun: Ik kan doorgroeien, je leert veel. Onder andere ook het begeleiden van andere leerlingen. De kwaliteit waarover je moet beschikken is: je moet zorgzaam zijn. Je moet je kunnen inleven in de cliënt. Samenwerken is van groot belang.

Beschrijver: We gaan terug naar Anneke.

Anneke: Ik denk dat Aygun heel serieus bezig is met zijn vak.

Beschrijver: Na Anneke horen we Aygun tegen de patiënt praten. De patiënt geeft antwoord.

Aygun: Ik wens u een heel fijne dag.

Patiënt: Dank u wel.

Beschrijver: Nu neemt Anneke het woord. In een volgende scene staan ze bij een oefenpop in het skillslab.

Anneke: Hij is ambitieus, dat is een goede zaak.

Wil je die openmaken en niet dat ding aanraken? Ik pak hem eruit.

Beschrijver: Na Anneke komt Aygun aan het woord.

Aygun: Ze kan soms streng zijn maar dat is wel nodig. Bij sommige mensen.

Beschrijver: Anneke vult Aygun aan. Ondertussen worden beelden getoond van Anneke, Aygun en nog een collega die de pop behandelen.

Anneke: Er wordt veel gelachen in het vak maar het is een serieuze aangelegenheid. Dat houdt elkaar een beetje in evenwicht.

Kennis overdragen vind ik heel leuk want ik draai vanaf mijn achttiende al mee in de zorg. Het vak moet toch worden overgenomen door jonge mensen.

Beschrijver: Aygun neemt een selfie-video op. Op de achtergrond is de oefenpop te zien. We horen nu Aygun. De video gaat daarna naar een einde.

Aygun: Ik heb in het skillslab een neusmaagsonde ingebracht. Weer wat geleerd vandaag. Einddoel is ambulance-verpleegkunde. Maar dit is een goede leerplaats voor mij. Dat ik me als persoon en als verpleegkundige kan ontwikkelen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Mbo-verpleegkundige". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "verzorgt mensen met een ziekte of beperking", "werkt met collega's en andere zorgverleners", "overlegt en rapporteert", "stimuleert en begeleidt", "volgt instructies goed op". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Mbo-verpleegkundige" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en leergierig", "geduldig en begripvol", "sociaal en verzorgend", "verantwoordelijk en betrouwbaar", "samenwerkend en overleggend", "aansturend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Sommige mensen hebben dagelijks zorg nodig. Als verpleegkundige verleen je hen die zorg. Je kunt met verschillende soorten patiënten werken.Denk daarbij aan onder andere: mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, (chronisch) zieken, ouderen, (pasgeboren) kinderen. Je werkt in het ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuis, de thuiszorg, de gehandicaptenzorg of de geestelijke gezondheidszorg.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €19
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 98%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €21
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 99%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In de zorg verandert altijd iets. Er zijn nieuwe inzichten uit onderzoek, andere behandelingen en werkwijzen die allemaal invloed hebben op de uitvoering van je werk. Als je een zorgopleiding volgt, leer je veel over hoe je mensen kunt helpen. Je leert bijvoorbeeld mensen verplegen, ondersteunen en verzorgen. In de zorg heb je direct contact met mensen. Digitale technieken worden steeds belangrijker in de zorg. Je leert hoe je online mensen met een zorgvraag kunt helpen. En hoe apps kunnen helpen bij de planning van de zorg. Of apps die mensen helpen zelf metingen uit te voeren.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    In de zorg werk je dus met mensen. Je kunt veel verschillende dingen doen. Als je werkt in de zorg ondersteun je mensen met verpleging, verzorging en/ of je begeleid hen bij hun gezondheid. Je kunt mensen helpen met het innemen van medicijnen, hun wonden verzorgen, maar ook helpen in het huishouden of hun dagelijkse verzorging. Het is belangrijk dat mensen zichzelf kunnen redden, zodat ouderen langer thuis kunnen wonen of mensen met een beperking meer regie krijgen over hun eigen leven en zelf beslissingen kunnen nemen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Met een diploma als mbo-verpleegkundige, verzorgende IG, helpende of zorghulp kun je op veel plekken in de zorg gaan werken. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis, een verpleeghuis of bij mensen thuis. Of een bijzondere plek, zoals een dagbesteding, maatschappelijke opvang, gevangenis of een asielzoekerscentrum. Je kunt werken met mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Als (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg ondersteun je mensen met een beperking in het dagelijks leven. En je helpt hen om zichzelf thuis te kunnen redden. Dat doe je samen in een zorgteam en met hun eigen sociale netwerk (familie, buren, vrienden en vrijwilligers). En je werkt altijd samen met andere beroepen, zoals artsen, orthopedagogen en fysiotherapeuten