Touringcarchauffeur

Jij vervoert passagiers bij dagtochten in binnen- en buitenland, pendels en groepsvervoer. Zit jij graag achter het stuur en vind je het leuk om met mensen om te gaan?

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

Je leert een touringcar besturen tijdens deze opleiding. Maar je werkt ook met mensen, dus communicatie en dienstverlening zijn belangrijke vakken. Ook kan er wel eens iets gebeuren dat minder leuk is. Je leert daarom ook levensreddend handelen. Als je internationaal gaat rijden, zijn talen ook belangrijk voor dit beroep. Duits en Engels kunnen in je pakket zitten.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 93%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren Touringcarchauffeur"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Touringcarchauffeur". Een student touringcarchauffeur spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als touringcarchauffeur aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Touringcarchauffeur". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Britt en de volgende tekst verschijnt: "Student, Britt Lijster". De scene gaat over naar André met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, André Elbertsen". Ze staan voor een touringbus. In beeld staat het volgende weergeven: "Vervoert passagiers tijdens een dagtocht op bij meerdaagse reizen." In de video bestuurt Britt de bus.

Als eerste neemt Britt het woord.

Britt: Ik doe de opleiding touringcarchauffeur. En ik loop stage bij de OAD. OAD is veel in het buitenland actief maar heeft ook dagritten in Nederland.

Beschrijver: Na Britt neemt André het woord. Ondertussen worden er beelden getoond van Britt die de bus controleert. In de volgende scene zitten André en Britt samen aan tafel. André geeft instructie aan Britt.

André: Het bedrijf OAD is een bedrijf wat reizen bedenkt, inkoopt en maakt. En anderzijds een bedrijf waar bussen ingezet worden voor zowel events als dagreizen en meerdaagse reizen.

Je moet naar het zwembad De Beemd. Het zwembad heeft aan de linkerkant een parkeerterrein en daar zou ik de bus als ik jou was neerzetten.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Britt.

Britt: Ik begin 's ochtends en neem ik mijn ritopdracht door. En dan ga ik naar het adres toe. Dan haal ik mensen op en breng ik ze naar de bestemmingen.

Beschrijver: Na Britt horen we André weer. Op de beelden haalt Britt de bagage van een passagier uit de bus.

André: Als het gaat om de werkzaamheden van de touringcarchauffeur kun je zeggen dat ze enerzijds de bestuurder zijn van een voertuig. Ze moeten zorgen dat de klanten die meegaan veilig aankomen. Dus zorgen dat er voldoende begeleiding aanwezig is voor de doelgroep die je vervoert.

Beschrijver: De camera is gemonteerd op het dashboard van de bus. Britt gaat op de chauffeursstoel zitten. We horen haar nu. Daarna vertelt ze over haar werkzaamheden voor de camera van SBB.

Britt: Zo, de bus is weer gecheckt! We zijn klaar voor vertrek.

Mensen staan natuurlijk al klaar met de koffers. Dan nemen wij de koffers aan. En deze doen wij in de bagageruimte. Dan mogen de mensen naar binnen en dan zal ik hun te woord staan.

Beschrijver: We horen nu André over Britt. De video gaat vervolgens naar een afsluiting toe.

André: Ik hoop dat Britt ervaring opdoet met de bus zelf, want dat is niet niks als je daarmee leert rijden, dat ze een ervaring rijker wordt om hoe je met groepen en mensen omgaat.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Touringcarchauffeur". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "vervoert personen over de weg", "gaat op professionele wijze om met passagiers", "voert voorbereiding uit en handelt ritten af", "verzorgt de begeleiding van passagiers", "zorgt voor route-tijdplanning en onderhoud van het voertuig". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Touringcarchauffeur" met daaronder de benodigde skills: "sociaal", "beheerst Engelse taal", "verantwoordelijk", "zelfstandig", "flexibel". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als touringcarchauffeur ben je verantwoordelijk voor het welzijn van het gezelschap. Je bent chauffeur én reisleider. Je begeleidt dagtochten en meerdaagse reizen in binnen- en buitenland. Het is een verantwoordelijk en veelzijdig vak voor ondernemende en reislustige types. Je vindt rijden leuk en de omgang met mensen. Je hebt er geen moeite mee om je lang achter elkaar te concentreren. Je hebt geen bezwaar tegen onregelmatige werktijden.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De transportsector zorgt ervoor dat zowel goederen als mensen van de ene plek naar de andere worden gebracht. Dit gebeurt over land, over zee en door de lucht. Zonder transport zou het dagelijks leven er heel anders uitzien. Stel je voor dat er geen vrachtwagens, bussen, treinen, boten of vliegtuigen meer zouden zijn. Dan zou het knap lastig zijn om de juiste mensen en producten op het juiste moment op de juiste plaats te krijgen. Transport over de weg is een belangrijk onderdeel binnen de transportsector. In de afgelopen jaren is daarin veel veranderd. Tegenwoordig zijn er elektrische trucks en gebruiken we camera's en boordcomputers. De sector verandert voortdurend en is altijd op zoek naar jonge mensen die graag een uitdaging aangaan.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Er is steeds meer aandacht voor efficiëntie, automatisering en duurzaamheid. Want de energietransitie is in volle gang. En dat is zeker te merken in het wegtransport. De sector is hard bezig om over te stappen van fossiele brandstoffen naar schonere energiebronnen, zodat we de klimaatverandering remmen. Denk aan elektrisch rijden of rijden op waterstof. Automatisering is een andere trend die nu aan de gang is. Communicatie gebeurt steeds meer via de computer, bijvoorbeeld met digitale vrachtdocumenten. Maar ook de communicatie tussen de chauffeur en de planner gaat steeds vaker via de boordcomputer. Die vertelt de chauffeur trouwens ook alles wat er op zijn of haar route gebeurt.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Ben je oplettend, houd je van actie en werk je liever buiten dan op kantoor? Dan is een beroep in deze sector echt iets voor jou. In de opleiding leer je over de nieuwste technologieën in transport, hoe je veilig werkt, en alles over laden en lossen. Je leert ook praktische vaardigheden, zoals rijden, parkeren en manoeuvreren in krappe ruimtes. Je haalt je rijbewijs en speciale certificaten die je nodig hebt voor dit werk. Zo kun je steeds beter je weg vinden door heel Nederland, en misschien ook wel daarbuiten. Je kunt je ook verder specialiseren in andere vormen van transport zoals koelvervoer, speciaal transport of rijden met gevaarlijke stoffen.