Eerste Carrosseriebouwer

Je werkt aan de carrosserieën (omhulsels) van voertuigen, maar ook aan installaties als laad- en lossystemen of de airco.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar

Opleiding

Je doet theoretische kennis op van carrosserieën en de techniek die daarin zit. Je leert ook algemene voertuigtechniek. Je leert de machines, materialen en technieken kennen van de carrosseriebouw. Daarnaast leer je hoe je schade moet opnemen en hoe je maatwerkoplossingen kunt ontwikkelen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Eerste Carrosseriebouwer"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Eerste Carrosseriebouwer". Een student eerste carrosseriebouwer spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als eerste carrosseriebouwer aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Eerste Carrosseriebouwer". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Hidde en de volgende tekst verschijnt: "Student, Hidde van Dijk". De scene gaat over naar Feike met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Feike Suk". In beeld staat het volgende weergeven: "Bouwt, herstelt en bepaalt onderhoudsmethode van carrosserieën en installaties."

Als eerst kome Hidde aan het woord. Ondertussen worden er beelden getoond van Hidde die met een machine een carrosserie af gaat. Daarna is hij aan het sleutelen aan de onderkant van een voertuig. In de volgende scene neemt hij een selfie-video op. Naast hem staat Feike.

Hidde: Ik volg de opleiding tot Eerste Carrosseriebouwer. We lijmen, lassen, de electra aansluiten van een trailer en pneumatiek. Naast de werkzaamheden die ik net noemde doe ik ook andere werkzaamheden. Waaronder mijn werkplek voorbereiden, reparaties uitvoeren en reparatie onderhoud bepalen. Eigenlijk een breed vak met heel veel aspecten, die je als leerling leert.

Ik ben Hidde van Dijk en dit is mijn praktijkopleider.

Beschrijver: We horen nu Feike. In de volgende scene geeft hij uitleg aan Hidde. Ze bekijken gegevens op een laptop. Daarna vertelt Feike over zijn werkzaamheden.

Feike: Ik ben Feike Suk. Ik ben de begeleider van Hidde.

Hier de layout ervan die poolwieltanden, die is 90. Dat moet je veranderen.

Ik ben werkzaam bij H.W van der Peet & Zn. Een carrosseriebouw bedrijf in Nieuwkoop. Wij maken bandlossers voor agrarisch losgestortte goederen. Kiepers, walking floors. Tevens doen wij de reparatie daarvan. De hoofdmoot is bandlossers.

Beschrijver: Feike en Hidde staan onder een voertuig. We horen eerst Hidde en daarna Feike. In de volgende scene horen we Feike over de werksfeer.

Hidde: Ik heb de elix module gemonteerd. Waar moeten de kabels komen?

Feike: Dit is de power vanaf moderator.

De werksfeer is goed. Er moet wel doorgegaan worden. Op zijn tijd een geintje dat moet kunnen. Met Hidde komt dat meestal wel goed.

Beschrijver: Hidde reageert op Feike. De video gaat vervolgens naar een afsluiting toe.

Hidde: Geintjes worden er genoeg gemaakt hier. Aan de sfeer ontbreekt het niet.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Eerste Carrosseriebouwer". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "voert assemblagewerkzaamheden uit", "controleert werkzaamheden en rondt de opdracht af", "bereidt de uitvoering voor een bewaakt deze", "bepaalt onderhoudsmethode", "bouwt, herstelt en onderhoudt carrosserieën en installaties". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Eerste Carrosseriebouwer" met daaronder de benodigde skills: "verantwoordelijk", "zelfstandig", "techneut", "milieubewust", "overtuigend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Iedere auto, vrachtwagen of caravan heeft een carrosserie, een omhulsel. Als eerste carrosseriebouwer bouw je carrosserieën, maar je repareert en onderhoudt ze ook. Je weet niet alleen hoe een carrosserie in elkaar steekt, maar ook hoe andere onderdelen van een auto werken. Denk bijvoorbeeld aan installaties zoals airco, laad- en lossystemen en elektrische systemen. Je werkt alleen of in een team. Soms ga je uit van een werktekening die je van je leidinggevende krijgt.Je moet het leuk vinden om met allerlei gereedschappen en materialen te werken. Ook moet je technisch inzicht hebben.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector