Dekvloerenlegger

Dekvloeren en sierbeton zijn helemaal in! Vind jij het leuk om de perfecte vloer af te leveren?

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Afbouw en onderhoud
Code
25943

Opleiding

Er zijn verschillende soorten dekvloeren. Het verschil zit vaak in het materiaal: sierbeton, kunststof, monoliet. Je leert werken met de verschillende grondstoffen; hoe je ze kunt mengen, kleuren en afwerken. Je leert de machines, apparaten en technieken kennen om de perfecte dekvloer te leggen.

 

De vakken Nederlands en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Beroep

Als dekvloerenlegger weet je hoe vloeren moet aanbrengen en afwerken.Vloeren zijn gemaakt van allerlei materialen. Dan gaat het niet om parket of vloerbedekking, maar om de laag die eronder zit. In fabriekshallen, magazijnen of garages zijn speciale vloeren nodig. Deze vloeren moeten zeer slijtvast zijn, zeker met vorkheftrucks of olie. Of wat dacht je van een mozaïekvloer in een oud pand? Afhankelijk van de opdracht breng je cementgebonden dekvloeren, sierbeton, kunststofvloeren, monolietvloeren of gietdekvloeren aan. Dit maakt het werk afwisselend. Een dekvloerenlegger werkt meestal binnen, in verschillende gebouwen, zoals kantoorgebouwen, ziekenhuizen, scholen en andere bedrijfsgebouwen en ook in woonhuizen.

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze sector werken veel verschillende vakmensen: schilders, glaszetters, stukadoors, wand- en plafondmonteurs of industrieel lakverwerkers. Maar ook gebouwbeheerders en vastgoedadviseurs. In Nederland worden de komende jaren veel huizen gebouwd of gerenoveerd. Die moeten allemaal afgebouwd en onderhouden worden. Nieuwe en bestaande gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam worden. Er is steeds meer aandacht voor de hele levenscyclus van een gebouw. Door huizen, gebouwen maar ook bijvoorbeeld bruggen duurzaam af te bouwen en goed te onderhouden gaan ze langer mee.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Afbouw- en onderhoudsmedewerkers werken met nieuwe technieken en materialen. Ook de manier waarop ze hun werk doen verandert. Duurzaamheid, isolatie en energiebesparing zijn belangrijke thema’s. De mensen in deze sector werken met moderne technieken. Denk aan het inspecteren van een gebouw met een drone. Of werken in een exoskelet om zwaar werk lichter te maken. Ook komen er nieuwe materialen bij. Glas dat bijvoorbeeld veel beter isoleert.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je bent praktisch bezig en ziet aan het einde van de dag het resultaat van je werk. Je leert veel over nieuwe technieken en materialen. Je leert hoe gebouwen duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen worden afgebouwd en onderhouden. Je kunt bij een bedrijf werken of als zelfstandig ondernemer.