Glaszetter

Je plaatst nieuwe ruiten of je vervangt kapotte ruiten in woningen, winkels, kantoren of andere gebouwen. Ben jij voorzichtig genoeg?

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Afbouw en onderhoud
Code
25944

Opleiding

Je leert tijdens de opleiding glaszetter hoe ruiten worden geplaatst in kozijnen. Je leert dat er verschillende beglazingssystemen zijn. En je leert de technieken die je nodig hebt, glassnijden bijvoorbeeld. Natuurlijk leer je ook de gereedschappen en materialen kennen om een mooi product af te leveren.

 

De vakken Nederlands en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 85%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Glaszetter"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Glaszetter". Een student glaszetter spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als glaszetter aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Glaszetter". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Andress en de volgende tekst verschijnt: "Student, Andress Verlaar". De scene gaat over naar Henk met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Henk Weeland". In beeld staat het volgende weergeven: "Monteert glassystemen voor verschillende opdrachtgevers, zowel in woningen als in grotere panden zoals ziekenhuizen en kantoorgebouwen." Op de beelden neemt Andress glas van de wagen. Hij draagt een veiligheidsbril.

Als eerst komt Andress aan het woord.

Andress: Ik ben Andress Verlaar. Ik ben 18 jaar en werk bij Verlaar Glasherstel. Ik doe de opleiding glaszetter. De werkzaamheden die wij voornamelijk hier doen zijn het 24/7-traject. Dat houdt in dat wij 24/7 openstaan voor glasschades.

Beschrijver: Henk geeft Andress advies. In de volgende scene vertelt hij over zijn werkzaamheden.

Henk: Andress, niet draaien, eerst de schroevendraaier er op en dan een tik er tegenaan geven. Dan laat je de schroef schrikken.

Op locatie doen wij alleen glasreparatie. Dus inbraakschade, windschade. En dan ook dubbel glas, dat meten we op en naderhand plaatsen.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Andress. Ondertussen worden er beelden getoond van Andress die het glas aan het opmeten is. In de volgende scene neemt hij een selfie-video op. Daarna geeft hij feedback over de samenwerking met Henk.

Andress: In het begin heb ik voornamelijk meegelopen met Henk. Dat was ongeveer een half jaar. Daarna mocht ik gewoon alles gaan doen en ik ben ook pieperdiensten gaan draaien. Ik heb afgelopen jaar met oud en nieuw gewerkt. En zo leer je het eenmaal.

Goedemorgen! Ik ben Andress Verlaar. Wat we vandaag gaan doen, is een paar spiegeldraad-ruiten vervangen zoals je hier ziet.

En met Henk meelopen, soms is het een chagrijn maar dat is dan ook weer een pluspunt aan Henk. Je kunt lekker een beetje tegenstrijdig tegen elkaar doen. En daar leer je ook weer van.

Beschrijver: Na Andress gaat het woord naar Henk. De video komt aan een einde.

Henk: Andress opleiden is heel leuk omdat Andress heel enthousiast is. Hij doet het gewoon heel graag. Hij heeft er plezier in.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Glaszetter". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt beglazingswerk voor", "bereidt kaders voor", "levert beglazingswerk op", "past beglazingswerk toe", "voert opruimingswerkzaamheden uit". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Glaszetter" met daaronder de benodigde skills: "flexibel", "inlevingsvermogen", "verantwoordelijk", "zelfstandig", "handig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als glaszetter vervang je gebroken ruiten, plaats je kozijnen en monteer je glasconstructies. Tevens zorg je ervoor dat je de kozijnen waarin je nieuwe ruiten plaatst netjes afwerkt. Je werkt voorzichtig, want als er teveel druk op de ruit komt, gaat het mis. Je werkt de ruit goed af met kit en glaslatten, zodat er geen druppels binnen kunnen komen. Je krijgt te maken met allerlei ondergronden zoals hout, steen en metaal. Je herstelt schades aan ondergronden, bijvoorbeeld houtrot. Je eigen veiligheid is heel belangrijk. Je werkt op veel verschillende plaatsen. De ene keer in een kantoor, een andere keer in een woonhuis of een bejaardenflat. Je werkt zowel binnen als buiten.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze sector werken veel verschillende vakmensen: schilders, glaszetters, stukadoors, wand- en plafondmonteurs of industrieel lakverwerkers. Maar ook gebouwbeheerders en vastgoedadviseurs. In Nederland worden de komende jaren veel huizen gebouwd of gerenoveerd. Die moeten allemaal afgebouwd en onderhouden worden. Nieuwe en bestaande gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam worden. Er is steeds meer aandacht voor de hele levenscyclus van een gebouw. Door huizen, gebouwen maar ook bijvoorbeeld bruggen duurzaam af te bouwen en goed te onderhouden gaan ze langer mee.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Afbouw- en onderhoudsmedewerkers werken met nieuwe technieken en materialen. Ook de manier waarop ze hun werk doen verandert. Duurzaamheid, isolatie en energiebesparing zijn belangrijke thema’s. De mensen in deze sector werken met moderne technieken. Denk aan het inspecteren van een gebouw met een drone. Of werken in een exoskelet om zwaar werk lichter te maken. Ook komen er nieuwe materialen bij. Glas dat bijvoorbeeld veel beter isoleert.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je bent praktisch bezig en ziet aan het einde van de dag het resultaat van je werk. Je leert veel over nieuwe technieken en materialen. Je leert hoe gebouwen duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen worden afgebouwd en onderhouden. Je kunt bij een bedrijf werken of als zelfstandig ondernemer.