Technicus water

Het water dat bij jou uit de kraan komt, heeft onder de grond een lange weg afgelegd. Als technicus water weet jij daar straks alles van!

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Code
25590

Opleiding

Je leert hoe het watersysteem en de waterketen in elkaar steekt. Hoe vuil water weer drinkwater wordt en wat daarvoor nodig is. Ook leer je hoe je waterdistributienetten ontwerpt en waar je daarbij rekening moet houden. Als technicus water leer je ook hoe je projecten regelt en hoe je collega's aanstuurt.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,2
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 81%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Als technicus water werk je bij een waterbedrijf of een ander bedrijf op het gebied van watervoorziening. Je werkt aan de watervoorziening en het transport van water. Als werkvoorbereider of teamleider werk je vaak vanuit een vaste locatie. Als uitvoerder of toezichthouder of wanneer je betrokken wordt bij storingen, reis je vooral van de ene plek naar de andere plek. Je werkt aan nieuwe en bestaande voorzieningen en watertransportnetten en je bent verantwoordelijk voor het eindresultaat van de aanleg en de afhandeling van storingen. 

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Of het nu gaat over straten, bruggen, wegen, treinrails, windmolens, dijken, kanalen, zonnepanelen of laadpalen; goede infrastructuur is superbelangrijk voor ons land. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Dankzij de infra komen we veilig en snel van a naar b. En in de infra is altijd genoeg te doen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dat merk je in dat wat we maken, zoals energie neutrale snelwegen, windmolenparken en laadpalen voor elektrische auto’s. Maar ook in de manier waarop we werken. Want door gebruik te maken van de nieuwste technieken zorgen we dat we steeds slimmer kunnen doen. Bijvoorbeeld door de inzet van een straatrobot, die de stratenmaker ondersteunt bij het werk. Of door te werken met 3D modellen waardoor een grondwerker tijdens het graven in de kraan tot op de centimeter nauwkeurig op een scherm in de cabine kan zien waar gegraven moet worden.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je houdt van samen met een team werken in de buitenlucht aan verschillende projecten, dan is de infra echt iets voor jou. In de toekomst zullen de machines waarmee je werkt steeds vaker elektrisch zijn. En maak je meer en meer gebruik van slimme digitale oplossingen. Omdat die technieken steeds veranderen is het belangrijk dat je blijft bijleren. Dat er genoeg werk is, dat is zeker, want in de infra bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland.