Technicus gas

Via een (ondergronds) netwerk van buizen en schakelstations wordt aardgas nu nog naar alle hoeken van ons land vervoerd. Als technicus gas zorg jij ervoor dat mensen in warme huizen zitten, kunnen douchen en koken.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Code
25277

Opleiding

Je leert hoe je gasnetten en gasstations kunt ontwerpen en hoe je ze onderhoudt. Tijdens de opleiding leer je een distributienet op te bouwen, je leert hoe je metingen kunt uitvoeren en hoe je storingen oplost. Aangezien gas gevaarlijk is, leer je hoe je veilig kunt werken. Als technicus gas leer je daarnaast ook leidinggeven aan collega’s.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,2
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 81%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Technicus Gas"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Technicus gas". Een student technicus gas spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als technicus gas aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Technicus gas". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Robert en de volgende tekst verschijnt: "Student, Robert van Sandwijk". De scene gaat over naar Hub met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Hub Degens". Ze staan beiden buiten. Robert laat een boor zakken in een gat. Naast hen staat een bord met daarop het logo voor vuur verboden en "gas". In beeld staat het volgende weergeven: "De technicus gas werkt aan openbare gasvoorziening en gasdistributienetten."

Als eerste komt Robert aan het woord.

Robert: Als gastechnicus kun je voornamelijk bij netbeheerders aan de gang of bij aannemers die voor netbeheerders werken.

Beschrijver: In deze scene legt Hub iets uit aan Robert. We horen Hub.

Hub: Je ziet dat de meter nul geeft. Dus er zit geen gas meer op.

Dit gebouw is de ader van het gasnet. Als dit er niet is, hebben mensen geen gas.

Beschrijver: Na Hub komt Robert weer aan het woord.

Robert: De eindgebruikers zijn de mensen thuis. Die willen koken en de verwarming aanzetten. Maar ook de grote bedrijven, de grote fabriekshallen.

Beschrijver: Robert haalt een filter uit een leiding. Hub geeft Robert advies.

Hub: Dan ga je hem goed bekijken of die vervuild is.

Beschrijver: Na hub vervolgt Robert zijn verhaal.

Robert: Ik kwam binnen als leek, ik wist niks en ik moest het nog leren. Als ik kijk hoe het nu gaat, ik maak aansluitingen zelf en ik kan hoofdleidingen vernieuwen. Dus het gaat supersnel.

Beschrijver: Ze staan beiden bij een leiding. Hub geeft uitleg aan Robert en wijst ondertussen naar de moeren op de leiding. Robert draait ze vervolgens aan.

Hub: We gaan ze kruislings aandraaien. Dat is belangrijk want anders hou je scheefstand van de blindvlakken.

Beschrijver: We gaan terug naar Robert.

Robert: Ik vind het leuk dat je de hele dag met je handen bezig bent. Je maakt dingen in de buitenlucht. Ik ben een buitenmens dus dat is perfect.

Beschrijver: Na Robert horen we Hub. In de volgende scene geeft hij uitleg aan Robert. Robert heeft een hamer vast en moet een kraan openen.

Hub: Je kunt niet inslapen, je moet altijd geconcentreerd zijn. Je mag geen foutje maken want dat is gevaarlijk.

Langzaam met de hamer, nooit spanning dat je doorschiet.

Beschrijver: Na Hub gaan we over naar Robert. In de volgende scene brengt Robert een vloeistof aan bij een aansluiting van een leiding. Hij vervolgt daarna zijn verhaal. In de opvolgende scene neemt hij een selfie-video op. Op de achtergrond zitten twee collega's. We horen na Robert een collega. De video gaat daarna naar een einde.

Robert: Teamspirit, je werkt vaak in een team. Je moet serieus bezig kunnen zijn. Je bent met een serieus goedje bezig.

Ik ga even afzepen, kijken of er een lek in zit. Je ziet heel veel belletjes ontstaan dus deze is niet goed gasdicht.

Er komt heel veel bij kijken. Veel gaswetten en regelgeving. Om dat allemaal te leren, heb je een aardig grote hersencapaciteit nodig.

Zo, tijd voor de lunch. Met mijn collega's.

Collega: Altijd ambiance. Altijd gezellig.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Technicus gas". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "monteert distributienetten voor gas, water en warmte", "verhelpt storingen", "doet onderhoudswerk", "kent de regels en wetgeving", "begeleidt de werkzaamheden". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Technicus gas" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en technisch", "veilig en oplettend", "gedisciplineerd en nauwkeurig", "verantwoordelijk", "samenwerkend en aansturend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als technicus gas/warmte ben je verantwoordelijk voor het in bedrijf houden van meet- en regelstations voor gas en warmte. Onderdelen zoals veiligheidskleppen, regelaars en turbinemeters van de stations stel je op de juiste wijze in. Je kent de risico’s die het werk met zich meebrengt en weet ernaar te handelen. Je voert onderhoud uit en overziet welke gevolgen de aanpassing van één onderdeel op het totaal heeft. Je hebt natuurlijk aanleg voor techniek. Je steekt graag je handen uit de mouwen. Je bent niet alleen handig, maar ook snel en zorgvuldig. Omdat je vaak buiten werkt, zie je er niet tegenop om in weer en wind aan de slag te gaan. Je houdt  je aan de gestelde eisen en ben je milieubewust.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €21
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Of het nu gaat over straten, bruggen, wegen, treinrails, windmolens, dijken, kanalen, zonnepanelen of laadpalen; goede infrastructuur is superbelangrijk voor ons land. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Dankzij de infra komen we veilig en snel van a naar b. En in de infra is altijd genoeg te doen.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dat merk je in dat wat we maken, zoals energie neutrale snelwegen, windmolenparken en laadpalen voor elektrische auto’s. Maar ook in de manier waarop we werken. Want door gebruik te maken van de nieuwste technieken zorgen we dat we steeds slimmer kunnen doen. Bijvoorbeeld door de inzet van een straatrobot, die de stratenmaker ondersteunt bij het werk. Of door te werken met 3D modellen waardoor een grondwerker tijdens het graven in de kraan tot op de centimeter nauwkeurig op een scherm in de cabine kan zien waar gegraven moet worden.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Als je houdt van samen met een team werken in de buitenlucht aan verschillende projecten, dan is de infra echt iets voor jou. In de toekomst zullen de machines waarmee je werkt steeds vaker elektrisch zijn. En maak je meer en meer gebruik van slimme digitale oplossingen. Omdat die technieken steeds veranderen is het belangrijk dat je blijft bijleren. Dat er genoeg werk is, dat is zeker, want in de infra bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland.