Technicus data

Je werkt aan netwerken en zorgt voor de verbindingen met internet, radio, tv en telefonie.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Code
25275

Opleiding

Je krijgt les in vakken als distributietechniek, infra, datanetwerken en veiligheid. Je leert hoe je projecten voorbereidt en uitvoert. Denk daarbij aan berekeningen maken, hoe je vergunningen moet regelen, het aansturen van personeel. Je leert ook hoe je datanetten opstelt en hoe je netwerkstructuren ontwerpt.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Beroep

Je legt transformator- en schakelstations en het elektriciteitsnet aan. Je zorgt ook voor het onderhoud. Je verzorgt de verbindingen met het internet en de aansluitingen met radio, televisie en telefonie. Je werkt vaak aan glasvezelnetwerken en installeert bekabeling, modems en netwerkapparatuur in het wijknet. Je werkt veilig en bent milieubewust. Daarbij werk je op basis van opdrachten, procedures en regelgeving. Je geeft advies en legt duidelijk uit wat de werkzaamheden zijn bij de klant.

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Business Administration & Control Specialist is een beroep dat je in alle bedrijfstakken en sectoren tegenkomt. In deze functie ondersteun je de financiële administratie van een bedrijf of organisatie. Daarbij wordt steeds vaker gebruik gemaakt van geautomatiseerde boekhoudprogramma’s.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  De financiële administratie is aan het veranderen. Veel taken zijn overgenomen door computerprogramma’s. Dankzij de geautomatiseerde boekhoudpakketten kan de (interne) klant meer zelf doen. Als Business Administration & Control Specialist lever je vaker maatwerk, afgestemd op wat de klanten van je bedrijf nodig hebben en willen. De Business Administration & Control Specialist gaat zich minder bezighouden met financiële controle en meer met businesscontrole. In plaats van terugkijken, ga je meer vooruitkijken: wat is de verwachting voor de inkomsten en uitgaven? Gaat dat goed of kun je adviseren om actie te ondernemen? Of welke verbeteringen van het financiële proces zijn mogelijk?

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Soft skills of sociale vaardigheden worden steeds belangrijker in dit beroep. Je moet goed kunnen luisteren, duidelijk communiceren en meedenken. Je kunt financiële cijfers analyseren en advies en informatie geven. Waarschijnlijk zal er in de toekomst nog meer geautomatiseerd worden. Dat betekent dat je goed met de systemen om moet kunnen gaan. ICT- en digitale vaardigheden zijn daarbij onmisbaar.