Technicus data

Technicus data

Het licht in je school, de stoplichten langs de weg, het wifi-netwerk of de roltrap in het winkelcentrum, grote kans dat ze mede zijn aangelegd door de technicus data. Dat is namelijk dé specialist die weet wat ervoor nodig is om alledaagse dingen gewoon te laten werken.

Opleiding

 • Je leert hoe transformator- en schakelstations werken en hoe het elektriciteitsnet werkt. Je leert hoe je kabels, modems en netwerkapparatuur installeert. In deze opleiding tot technicus data leer je natuurlijk hoe je storingen kunt opsporen en oplossen. Je weet hoe de arbo- en milieuwetten in elkaar zitten en waar je rekening mee moet houden. Ook leer je hoe je het werk kunt verdelen en hoe je leiding kunt geven aan medewerkers.

   

  De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als technicus data ben je verantwoordelijk voor het in bedrijf nemen en houden van een transformatortoestel dat de spanning van elektrische wisselstroom wijzigt. Je houdt je ook bezig met de schakelstations en het elektriciteitsnet dat daaraan gekoppeld is. Je installeert bekabeling, schakelstations en netwerkapparatuur. Je steekt graag je handen uit de mouwen. Je bent niet alleen handig, maar ook snel en zorgvuldig. Je werkt veilig en bent milieubewust. Je ziet het als een uitdaging om problemen op een goede manier op te lossen. Je doet graag dingen samen met anderen, maar vindt het ook leuk om alleen op pad te zijn. Omdat je vaak buiten werkt, zie je er niet tegenop om in weer en wind aan de slag te gaan.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op werk

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken