Allround medewerker afvalbeheer

Hou jij van een schone en opgeruimde omgeving? Dan is allround medewerker afvalbeheer echt iets voor jou!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Afbouw en onderhoud
Code
25001

Opleiding

Je leert met welke machines en gereedschappen je de omgeving opgeruimd en netjes kunt houden. Je leert hoe afval wordt ingezameld in de gemeente en hoe de milieustraat werkt. Je leert natuurlijk ook veilig omgaan met gevaarlijke stoffen.

 

De vakken Nederlands en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 84%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 34%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Allround medewerker afvalbeheer"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Allround medewerker afvalbeheer". Een student allround medewerker afvalbeheer spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als allround medewerker afvalbeheer aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround medewerker afvalbeheer". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Marcel en de volgende tekst verschijnt: "Student, Marcel Verhagen". De scene gaat over naar Karin met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Karin de Goederen". In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt bij een milieustraat of zamelt afval in en bij huishoudens en bedrijven." In de video trekt Marcel zijn veiligheidskleding aan.

Als eerste neemt Marcel het woord. Hij neemt een selfie-video op. In de volgende scène vertelt hij over zijn werk voor de camera van SBB.

Marcel: Hoi, ik ben Marcel en vandaag ga je met mij mee om te kijken wat mijn werkzaamheden zijn.

Ik volg een opleiding tot allround medewerker afvalbeheer.

Beschrijver: Het woord wordt overgenomen door Karin.

Karin: We zijn op dit moment bij een van de twee zenuwcentra van het afval inzamelen van de gemeente Rotterdam. We zijn nu op Kleinpolderplein en hier komen elke dag heel veel vuilnismannen die elke dag aan de noordkant van Rotterdam het vuilnis inzamelen.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Marcel. Er worden ondertussen beelden getoond van Marcel die de kraan bestuurt om een ondergrondse container op te hijsen.

Marcel: De werkzaamheden die ik doe dat varieert per dag. De ene dag ben ik ingedeeld om ondergrondse containers uit de grond te halen. De andere dag ben ik opgedeeld om grof vuil te rijden. Waar ik me het meest op ontwikkeld heb? Dat is toch eigenlijk wel de techniek die je hebt, die je ziet, waar je mee te maken hebt en wat eigenlijk toch weer per week verandert.

Beschrijver: Na Marcel gaat het woord over naar Karin.

Karin: De studenten zien we eigenlijk elke dag bij het uitgeven van de routes en het uitgeven van de auto's. Aan het eind van de dag vraag je: wat de bijzonderheden zijn die je vandaag hebt meegemaakt?

Beschrijver: In deze scène loopt Marcel het kantoor binnen. Hij begroet Karin die aan de balie zit. Het woord gaat vervolgens over en weer tussen Marcel en Karin. Ondertussen komt een sticker van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Marcel: Goedemorgen.

Karin: Goedemorgen.

Marcel: Alles goed?

Karin: Ja, het gaat best.

Marcel: Lekker geslapen?

Karin: Ja, hoor. Ben je er klaar voor vandaag?

Marcel: Ik ben er klaar voor vandaag.

Karin: Mooi. Ik heb vandaag papier om los te gooien, je sleutels en je stortbon.

Marcel: Dat is goed.

Karin: Als er iets is bellen.

Marcel: Ga ik zeker doen. Dan hoor je van mij.

Karin: Dan zie ik je middag.

Marcel: Ik ga mijn best doen vandaag. Ik zie je. Doei.

Beschrijver: Karin geeft nu feedback over Marcel. Ondertussen worden er beelden getoond van Marcel die in de vuilniswagen rijdt. Na het verhaal van Karin komt de video aan een einde.

Karin: Wat met Marcel werken wel fijn is, het werk wordt in ieder geval gewoon altijd gedaan wat er op de planning staat. Dat is superfijn. Als er iets extra's tussendoor komt dan is hij wel vaak heel erg bereid om het ook gewoon extra te doen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround medewerker afvalbeheer". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt werkzaamheden voor", "haalt afval op", "reinigt straatkolken, putten en lijngoten", "sorteert en transporteert het afval". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround medewerker afvalbeheer" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "fysiek sterk", "doorzetter", "houdt van buiten werken". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als allround medewerker afvalbeheer ben je verantwoordelijk voor het schoon en netjes houden van de omgeving. Je bent bezig met schoonmaak, afvalinzameling en het onderhoud van de openbare ruimte. Je werkt met nieuwe technieken rond inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en je bent op de hoogte van de strenge milieu eisen. Je rijdt in een voertuig van de ene plek naar de andere plek. Je kan ook werken bij een milieustraat waar mensen hun afval brengen.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Of het nu gaat over straten, bruggen, wegen, treinrails, windmolens, dijken, kanalen, zonnepanelen of laadpalen; goede infrastructuur is superbelangrijk voor ons land. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Dankzij de infra komen we veilig en snel van a naar b. En in de infra is altijd genoeg te doen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dat merk je in dat wat we maken, zoals energie neutrale snelwegen, windmolenparken en laadpalen voor elektrische auto’s. Maar ook in de manier waarop we werken. Want door gebruik te maken van de nieuwste technieken zorgen we dat we steeds slimmer kunnen doen. Bijvoorbeeld door de inzet van een straatrobot, die de stratenmaker ondersteunt bij het werk. Of door te werken met 3D modellen waardoor een grondwerker tijdens het graven in de kraan tot op de centimeter nauwkeurig op een scherm in de cabine kan zien waar gegraven moet worden.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je houdt van samen met een team werken in de buitenlucht aan verschillende projecten, dan is de infra echt iets voor jou. In de toekomst zullen de machines waarmee je werkt steeds vaker elektrisch zijn. En maak je meer en meer gebruik van slimme digitale oplossingen. Omdat die technieken steeds veranderen is het belangrijk dat je blijft bijleren. Dat er genoeg werk is, dat is zeker, want in de infra bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland.