Allround natuursteenbewerker

Een eeuwenoud vak dat nog steeds bestaat. Een vak voor de echte liefhebber dus.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

Natuursteen ben je vast wel eens tegengekomen in oude panden op vloeren en in trapportalen. En wat dacht je van keukenbladen? Maar ook begraafplaatsen liggen er vol mee. Je leert hoe je natuursteen kan bewerken en je leert de machines en materialen kennen die daarbij nodig zijn. Je leert zagen, frezen en polijsten. Natuurlijk moet je ook weten hoe je het materiaal op moet meten voor je aan de slag kan.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Allround natuursteenbewerker"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Allround natuursteenbewerker". Een student allround natuursteenbewerker spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als allround natuursteenbewerker aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround natuursteenbewerker". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Kris en de volgende tekst verschijnt: "Student, Kris Boers". De scene gaat over naar Carie met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Carie Vossen". In beeld staat het volgende weergeven: "Bewerkt natuursteen en organiseert en controleert de werkzaamheden van collega's." Ze bevinden zich in de werkplaats.

Als eerste neemt Kris het woord. Op de achtergrond staan stenen platen opgeslagen. Er worden ondertussen beelden getoond van het schuren. Dit gebeurt door middel van een handmachine en water.

Kris: Ik volg de opleiding allround natuursteenbewerker op het ROC Nieuwegein. Mijn handelingen binnen dit bedrijf zijn schuren, polijsten, zagen, noem het maar op, alle voorkomende werkzaamheden in de werkplaats.

Beschrijver: Carie bekijkt samen met Kris enkele stenen producten die verpakt zijn op een houten pallet. Carie geeft feedback aan Kris.

Carie: Dat ziet er netjes uit. Mooi, strak verpakt. Naam staat erop van de klant. Dan mag je hem buiten zetten.

Beschrijver: Kris reageert op Carie.

Kris: Dat is goed.

Beschrijver: Carie vertelt nu over zijn werk. Tijdens zijn verhaal is Kris plaatmateriaal aan het zagen met een zaagmachine.

Carie: Het is echt wel een ambachtelijk vak. Het wordt wel steeds minder op veel gebieden, met keukenbladen, veel cc-lijnen waar je overal maar een klein stukje aan doet. Het gevoel met het materiaal raken veel bedrijven kwijt. Dat is bij de bouwproducten nog echt best wel ambachtelijk.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Kris. Hij geeft uitleg aan een collega. Daarna vertelt hij over zijn werkzaamheden.

Kris: Bij elke order zit een eigen tekening. Daarin staan de maten op en vanuit daar ga je werken.

Moet er wat gelijmd worden dan zul je eerst alles moeten voorbereiden. Het spul uitleggen op een kar. De blokjes en de wiggen om te stellen erbij leggen. De lijm alvast voorverwarmen.

Beschrijver: Carie en Kris zitten samen in de kantine een project te bespreken. We horen eerst Carie en daarna Kris. Carie geeft daarna feedback over Kris.

Carie: Kris, er moet komende week gezaagd worden voor een RH3. Hier een overzicht met verstekken eraan.

Kris: Duidelijk.

Carie: Ik vind het voor Kris het belangrijkste dat hij kan leren en dat heeft hij denk ik al een heel stuk te pakken. Dat is echt de liefde voor het vak. Gewoon echt iets moois maken met noeste arbeid, om het zo te zeggen.

Beschrijver: Kris geeft nu feedback over Carie.

Kris: Carie, is gewoon een heel fijne leermeester. Als ik ergens moeite mee heb, dan helpt hij mij altijd uit. Heb ik ooit vragen, is er iets, kan ik iets niet alleen, Carie staat altijd voor me klaar. Hij begeleidt me heel erg goed, moet ik zeggen.

Beschrijver: We horen nu weer Carie. De video gaat naar een afsluiting toe.

Carie: Tot nu toe dik tevreden.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround natuursteenbewerker". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "assembleert natuursteen onderdelen", "bewerkt natuursteen machinaal en met de hand", "verricht maatvoeringswerkzaamheden", "organiseert werkzaamheden collega's", "bewaakt kwaliteit", "controleert op naleving voorschriften". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround natuursteenbewerker" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "verantwoordelijk", "ruimtelijk inzicht", "georganiseerd", "overtuigend", "sociaal". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als allround natuursteenbewerker bewerk je natuursteen machinaal in de werkplaats van een natuursteenbedrijf. Je bewerkt grafmonumenten, aanrechtbladen, tegels en platen voor gevelbekleding. Op begraafplaatsen plaats, verwijder en bewerk je grafmonumenten. Je werkt met diverse soorten natuursteen. Meestal werk je met voorgezaagd materiaal. Je voert de bewerkingen met de hand of met een machine uit. Daarnaast organiseer je het dagelijkse werk van de collega's. Je hebt ruimtelijk inzicht en je bent nauwkeurig. Je kan zelfstandig werken, je neemt zelf beslissingen en je neemt de verantwoording voor de werkzaamheden van een ploeg.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze sector werken veel verschillende vakmensen: schilders, glaszetters, stukadoors, wand- en plafondmonteurs of industrieel lakverwerkers. Maar ook gebouwbeheerders en vastgoedadviseurs. In Nederland worden de komende jaren veel huizen gebouwd of gerenoveerd. Die moeten allemaal afgebouwd en onderhouden worden. Nieuwe en bestaande gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam worden. Er is steeds meer aandacht voor de hele levenscyclus van een gebouw. Door huizen, gebouwen maar ook bijvoorbeeld bruggen duurzaam af te bouwen en goed te onderhouden gaan ze langer mee.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Afbouw- en onderhoudsmedewerkers werken met nieuwe technieken en materialen. Ook de manier waarop ze hun werk doen verandert. Duurzaamheid, isolatie en energiebesparing zijn belangrijke thema’s. De mensen in deze sector werken met moderne technieken. Denk aan het inspecteren van een gebouw met een drone. Of werken in een exoskelet om zwaar werk lichter te maken. Ook komen er nieuwe materialen bij. Glas dat bijvoorbeeld veel beter isoleert.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je bent praktisch bezig en ziet aan het einde van de dag het resultaat van je werk. Je leert veel over nieuwe technieken en materialen. Je leert hoe gebouwen duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen worden afgebouwd en onderhouden. Je kunt bij een bedrijf werken of als zelfstandig ondernemer.