Natuursteenbewerker ambachtelijk

Natuursteenbewerker ambachtelijk is een eeuwenoud beroep. Met gereedschappen haal jij het beste uit de steen.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Gespecialiseerde aanneming
Opleidingscode
25113

Opleiding

Je leert aan grafmonumenten werken, gevelstenen, aanrechtbladen, vloeren en trappen. Je leert de gereedschappen en technieken kennen die je daarvoor nodig hebt. Je leert zagen, frezen en polijsten en je leert de verschillende soorten steen kennen.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren Natuursteenbewerker ambachtelijk"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Natuursteenbewerker ambachtelijk". Een student natuursteenbewerker ambachtelijk spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als natuursteenbewerker ambachtelijk aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Natuursteenbewerker ambachtelijk". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Nino en de volgende tekst verschijnt: "Student, Nino Fontein". De scene gaat over naar Alexander met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Alexander Bus". Ze staan beiden met gehoorbescherming op in de werkplaats. In beeld staat het volgende weergeven: "Bewerkt handmatig natuursteen voor verschillende doeleinden zoals voor grafmonumenten."

Als eerste komt Nino aan het woord. Op de beelden bestuurt hij een machine en maakt hij gebruik van een boormachine.

Nino: Ik ben Nino Fontijn. Ik ben 19 jaar oud. Ik doe de opleiding natuursteenbewerker ambachtelijk. Mijn leerbedrijf is Bus Natuursteen.

Beschrijver: In deze scene geeft Alexander uitleg aan Nino. Daarna stelt Alexander zich voor, voor de camera van SBB. Ondertussen komt de zaagmachine in beeld die de natuursteen zaagt.

Alexander: Hier zie je de gaatjes en puntjes zitten. Als je dan een boortje pakt, 5 millimeter. Die kun je er in boren. Boor je twee of drie gaatjes en dan gaan wij slijpen.

Mijn naam is Alexander Bus van Bus Natuursteen. Wij maken grafmonumenten, aanrechtbladen, vensterbanken, vloeren. Eigenlijk alles wat te maken heeft met natuursteen. Wij zijn een van de weinig zelfproducerende bedrijven in Nederland.

Beschrijver: Na Alexander gaat het woord naar Nino.

Nino: Ik ben vier dagen in de week hier aan het werk. En daarnaast één dag in de week naar school. Hetgeen wat ik moet leren, weten en vooral doen dat probeer ik ook te doen. En zo te leren.

Beschrijver: Alexander neemt het woord over van Nino.

Alexander: We proberen Nino op te leiden tot een allround steenhouder. We zagen, schuren, polijsten, hakken, zandstralen, frezen, letters boren, letters graveren. Wij begeleiden hem en hij helpt ons.

Beschrijver: In deze scene legt Nino een stuk natuursteen onder de zaagmachine. We horen Nino.

Nino: Zo, dan gaan wij eens even wat moois maken.

Beschrijver: Alexander geeft nu feedback over Nino. Op de beelden schuurt Nino met een apparaat de natuursteen. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Alexander: Hij heeft het heel snel onder de knie gekregen, het schuren van vooral de zachtere soorten. Dus de marmers en de kalksoorten. Daar vind ik hem zeer bekwaam en zelfstandig in.

Beschrijver: We gaan terug naar Nino. Op de beelden slaat hij stukken van een stuk natuursteen af met hamer en beitel.

Nino: Joppen dat is echt stukken eraf slaan. Wat ook heel leuk is om te doen en wat ook heel mooi kan worden. Je moet net geluk hebben, dat je net het goede stuk draait. Kijk maar eens om je heen, overal is het. Er is overal natuursteen. In winkels, op straat, negen van de tien keer de vloer waar we op staan. Dat is allemaal natuursteen.

Beschrijver: We horen nu Alexander.

Alexander: Dus je kan het vertrouwen geven aan hem dat het goed komt. En dat is erg belangrijk.

Beschrijver: Nino reageert op Alexander. De video gaat naar een afsluiting.

Nino: Bedankt.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Natuursteenbewerker ambachtelijk". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "assembleert en bewerkt natuursteen onderdelen", "hakt en stelt natuursteen", "richt de werkplek in". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Natuursteenbewerker ambachtelijk" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "secuur", "verantwoordelijk", "creatief". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als natuursteenbewerker ambachtelijk bewerk, assembleer, stel en restaureer je natuursteen. Het werk is handmatig en je weet per steensoort precies welke werkwijze bij het type steen hoort. Je doet dit in de werkplaats en op de bouwplaats. Het is een leuk en afwisselend beroep, omdat je te maken hebt met wisselende werkstukken en verschillende soorten steen. Omdat er vaak sprake is van lastige maatvoering, is het een uitdagend beroep!

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze sector werken veel verschillende vakmensen: schilders, glaszetters, stukadoors, wand- en plafondmonteurs of industrieel lakverwerkers. Maar ook gebouwbeheerders en vastgoedadviseurs. In Nederland worden de komende jaren veel huizen gebouwd of gerenoveerd. Die moeten allemaal afgebouwd en onderhouden worden. Nieuwe en bestaande gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam worden. Er is steeds meer aandacht voor de hele levenscyclus van een gebouw. Door huizen, gebouwen maar ook bijvoorbeeld bruggen duurzaam af te bouwen en goed te onderhouden gaan ze langer mee.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Afbouw- en onderhoudsmedewerkers werken met nieuwe technieken en materialen. Ook de manier waarop ze hun werk doen verandert. Duurzaamheid, isolatie en energiebesparing zijn belangrijke thema’s. De mensen in deze sector werken met moderne technieken. Denk aan het inspecteren van een gebouw met een drone. Of werken in een exoskelet om zwaar werk lichter te maken. Ook komen er nieuwe materialen bij. Glas dat bijvoorbeeld veel beter isoleert.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je bent praktisch bezig en ziet aan het einde van de dag het resultaat van je werk. Je leert veel over nieuwe technieken en materialen. Je leert hoe gebouwen duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen worden afgebouwd en onderhouden. Je kunt bij een bedrijf werken of als zelfstandig ondernemer.