Allround montagemedewerker houttechniek

Je weet alles over de productie, constructie, plaatsing, opslag en het transport van houten producten.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Hout en meubel
Code
25585

Opleiding

Je leert houten onderdelen voor huizen, kantoren en andere gebouwen voor te bereiden en samen te stellen. Denk aan raam- en deurkozijnen of prefab wanden. Je leert werken met tekeningen waarop de maten staan. Je leert werken met de machines die worden gebruikt. Je leert waar je op moet letten bij het inpakken voor vervoer. Je leert ook hoe je je collega’s het beste kunt aansturen.

 

De vakken Nederlands en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 83%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 12%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Allround montagemedewerker houttechniek"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Allround montagemedewerker houttechniek". Een student allround montagemedewerker houttechniek spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als allround montagemedewerker houttechniek aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround montagemedewerker houttechniek". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Clint en de volgende tekst verschijnt: "Student, Clint Vroege". De scene gaat over naar Mark met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Mark van Oostwaard". In beeld staat het volgende weergeven: "Assembleert materialen in houten elementen, begeleidt en bewaakt het proces."

Mark en Clint nemen samen een selfie-video op. Ze staan in de bedrijfshal. We horen eerst Mark en daarna Clint. Het woord gaat over en weer. Clint stelt zichzelf daarna voor voor de camera van SBB. In een volgende scène lopen Clint en Mark samen het pand binnen.

Mark: Hallo, ik ben Mark en dit is...

Clint: Clint.

Mark: Samen zijn wij...

Clint: De mannen van...

Mark: Verweij.

Clint: Hoi, ik ben Clint Vroege. Ik volg de opleiding allround montagemedewerker niveau 3 en ik loop stage bij Verweij Houttechniek.

Mark, goed weekend gehad?

Beschrijver: Mark reageert op Clint. Daarna vertelt Mark over het bedrijf. Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond van de materialen en de machines die ze gebruiken. Daarna geeft Mark uitleg aan Clint.

Mark: Ja, werkelijk. Even lekker een bakkie koffie doen, dat is het belangrijkste. Even een bakkie pleur.

Verweij Houttechniek is een bedrijf die voornamelijk houten producten vervaardigt en maakt, ramen, kozijnen, deuren. Prefab vaak ook. Van A tot Z. Dus ook bij de klant, we maken hem hier maar we leveren ook aan de klant en we monteren het bij de klant tot het laatste plintje aan toe. Dus alles onder één dak.

In de bovendorpel links en rechts, dan draai je hem op maat, losdraaien en vastzetten. Dan kun je hem heel handig overhalen. Dan kun je hem zo in de spanning zetten. Houd je hem daar vast en hier vast. Dan heb je de dagmaat.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Clint. In de daaropvolgende scène loopt Clint naar een collega. Zijn collega staat bij een constructie. We horen eerst Clint en daarna zijn collega, Melvin.

Clint: De werkzaamheden die ik hier uitvoer zijn opsluiten van ramen, deuren en kozijnen. Daarnaast doe ik ook nog afmonteren, ook van ramen, deuren en kozijnen. En ook het beglazen en transport klaarmaken.

Hé, Melvin.

Melvin: Goed dat je er bent. Volgens mij klopt er hier iets niet.

Beschrijver: Clint reageert op zijn collega.

Clint: Nee, dat heb jij goed gezien. Even kijken naar de tekeningen.

Beschrijver: Mark geeft nu feedback over Clint. Ondertussen bekijkt Clint in de video een bouwtekening en werkt hij aan een constructie. Hij plaatst tevens schroeven in een deur met een boormachine.

Mark: Clint ontwikkelt zich eigenlijk best wel leuk op het gebied van de montagemedewerker. Hij pakt de dingen leuk op. Hij is niet iemand die precies om vier uur naar huis gaat. Hij maak het raam nog even af zodat hij de volgende ochtend gewoon met een normale klus verder kan. Een gemotiveerde leerling waar ik eigenlijk weinig op te klagen heb.

Beschrijver: Clint reageert op Mark. Ondertussen worden er beelden getoond van Clint die metingen maakt met behulp van een rolmeter.

Clint: Dat vind ik leuk om te horen. Ik zie het zelf ook zo, Mark. Als ik een probleem heb dan los ik het op en ik ga elke keer weer met volle moed de dag ertegenaan knallen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround montagemedewerker houttechniek". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "assembleert houten elementen", "bereidt de werkzaamheden voor", "bewerkt hout en plaatmateriaal", "begeleidt en instrueert montage medewerkers", "bewaakt het productieproces". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround montagemedewerker houttechniek" met daaronder de benodigde skills: "handig", "technisch", "zelfstandig", "overtuigend", "sociaal". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als allround montagemedewerker houttechniek werk je op de montageafdeling van een timmerfabriek. Daar maak je voornamelijk gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) en gevelvullende elementen. Of je werkt bij de afdeling houtskeletbouw. Daar bouw je complete elementen voor daken, wanden en vloeren. Je hebt een uitvoerende, vaktechnisch begeleidende en motiverende rol. Je werkt vaak in een team of soms zelfstandig aan je opdrachten. Dat doe je op basis van instructies en een tijdsplanning. Je bepaalt zelf de werkwijze en werk-volgorde. Je legt verantwoording af aan je leidinggevende.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €16
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 96%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De hout- en meubelbranche is onderdeel van de creatieve maakindustrie. Vakmensen in deze sector doen ambachtelijk-industrieel werk. Dat betekent dat zij met hun handen werken, én met machines. Ze maken meubels en andere producten van hout: een duurzaam materiaal. Producten van hout worden in eigen land verkocht, of zijn voor de export naar het buitenland. In de hout- en meubelbranche draait alles om duurzaamheid en hergebruik van materialen.