Montagemedewerker houttechniek

Als montagemedewerker houttechniek ben je echt aan het timmeren, lijmen, zagen en frezen.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Hout en meubel
Opleidingscode
25583

Opleiding

Je leert houten onderdelen voor huizen, kantoren en andere gebouwen voor te bereiden en samen te stellen. Denk aan raam- en deurkozijnen of prefab wanden. Je leert werken met de machines die daarvoor nodig zijn. Zaagtafels bijvoorbeeld. Je leert meteen wat de veiligheidsrisico’s daarvan zijn.

 

De vakken Nederlands en rekenen horen standaard bij deze opleiding. Je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 79%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 45%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren Montagemedewerker houttechniek"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Montagemedewerker houttechniek". Een student montagemedewerker houttechniek spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als montagemedewerker houttechniek aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Montagemedewerker houttechniek". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Melvin en de volgende tekst verschijnt: "Student, Melvin van der Kleij". De scene gaat over naar Mario met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Mario Brons". Ze bevinden zich in een werkplaats. In beeld staat het volgende weergeven: "Monteert en assembleert materialen in houten elementen." Melvin bestuurt een takel met een houten frame.

Als eerste neemt Melvin het woord.

Melvin: Hoi, ik ben Melvin. Ik volg de opleiding montagemedewerker. Dat doe ik in combinatie met een stage bij Verweij Houttechniek. De werkzaamheden die ik doe, zijn werkzaamheden die in combinatie met de opleiding zijn. Dat is het opsluiten van ramen, deuren en kozijnen. Het voormonteren daarvan, het afmonteren.

Beschrijver: In deze scene geeft Mario uitleg aan Melvin. Hij lijmt delen van een houten balk. In de volgende scene vertelt hij over het bedrijf.

Mario: Dan lijm je het hele vlak in.

Verweij maakt houten kozijnen, ramen en deuren en prefabproducten.

Beschrijver: Melvin neemt het woord over van Mario. Op de beelden brengt Melvin nu lijm aan op een houten balk.

Melvin: Mijn dag ziet er als volgt uit: ik voer werkzaamheden uit samen met mijn praktijkopleider. Van school heb ik een werkboek. Daar zitten leer- en doe-onderdelen in. Die probeer ik stap voor stap met hem uit te voeren.

Beschrijver: Mario neemt een deuvel en geeft uitleg aan Melvin. Mario monteert de deuvel in de balk.

Mario: Je doet de deuvel in het gat van de luchthamer. Positioneer je hem hier goed. En dan hou je hem vast.

Beschrijver: Melvin reageert op Mario.

Melvin: Dat gaat makkelijk.

Beschrijver: Mario geeft nu feedback over Melvin. We horen dan Melvin en daarna weer Mario.

Mario: Melvin ontwikkelt zich bar goed. Dat is echt een schouderklopje waard.

Melvin: Dat is goed om te horen.

Mario: Leuk. Ga zo door.

Beschrijver: Melvin neemt een selfie-video op. De camera is bevestigd op een kozijn die hij verplaatst. We horen Melvin. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Melvin: Mijn naam is Melvin. Deze kozijnen zijn zojuist gespoten. Ze zijn al droog. Ik hang ze nu even aan de kant zodat ze later afgemonteerd kunnen worden.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Montagemedewerker houttechniek". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt werkzaamheden voor", "stelt machines en gereedschappen in", "assembleert houten elementen", "bewerkt hout/plaatmateriaal", "maakt producten verzendklaar". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Montagemedewerker houttechniek" met daaronder de benodigde skills: "handig", "technisch", "zelfstandig", "sociaal". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als montagemedewerker houttechniek monteer je ramen, deuren en kozijnen. Je monteert daken, gevels en vloeren. Aan de hand van de productiegegevens ga je aan de slag. Kleine opdrachten voer je zelfstandig uit. Grote opdrachten doe je samen met collega’s. Het gaat vaak om bewerkingen die vragen om grote nauwkeurigheid. Je wilt natuurlijk voorkomen dat een deur niet in het kozijn past. Je werkt volgens de veiligheidsinstructies en houdt de kwaliteitseisen in de gaten.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 95%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De hout- en meubelbranche is onderdeel van de creatieve maakindustrie. Vakmensen in deze sector doen ambachtelijk-industrieel werk. Dat betekent dat zij met hun handen werken, én met machines. Ze maken meubels en andere producten van hout: een duurzaam materiaal. Producten van hout worden in eigen land verkocht, of zijn voor de export naar het buitenland. In de hout- en meubelbranche draait alles om duurzaamheid en hergebruik van materialen.