Junior manager groothandel

Jij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt in de groothandel. Voorraadbeheer, planning, verkoop én leidinggeven. Trek jij deze kar?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Economie en ondernemen
Richting
Commercie, groothandel en internationale handel
Code
25878

Opleiding

Tijdens de opleiding leer je hoe je een vestiging van een groothandel leidt en wat daar allemaal bij komt kijken. Je leert bijvoorbeeld verkoopcijfers te analyseren en klanten te werven. Ook leer je hoe het logistieke proces in elkaar zit en hoe je de voorraad kunt bewaken.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,4
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 52%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,5
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 58%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Junior Manager Groothandel"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Junior Manager Groothandel". Een student junior manager groothandel spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als junior manager groothandel aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Junior Manager Groothandel". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Vincent en de volgende tekst verschijnt: "Student, Vincent Westdijk". De scene gaat over naar Rodie met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Rodie Kiontke". In beeld staat het volgende weergeven: "Runt een vestiging in de groothandel en is verantwoordelijk voor alles in en om het bedrijf."

Vincent neemt een selfie-video op. Hij loopt de groothandel in. In de grote hal staan verschillende schappen met producten. Vincent neemt het woord.

Vincent: Hoi, allemaal. Ik ben Vincent en dit is mijn werkplek.

Beschrijver: Na Vincent gaat het woord naar Rodie die voor de camera van SBB spreekt. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Rodie: Pontmeyer is een groothandel. We werken voornamelijk business to business. Grote aannemers kunnen hier terecht voor hun materialen. Die kunnen ze bij ons ophalen en langsbrengen.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Vincent.

Vincent: Op school leer ik de basis van de handel. En op de stage leer ik hoe ik met klanten moet omgaan.

Beschrijver: In deze scene staat Vincent achter de balie en helpt een klant. We horen eerst de klant en daarna Vincent. Daarna vertelt Vincent over zijn werkzaamheden.

Klant: Goeiemorgen. Ik ben op zoek naar 9010 voor binnenmuren. Hebben jullie dat?

Vincent: We hebben een verfmengmachine. Daar kunnen we alle kleuren mee mengen dus ook 9010.

Ik adviseer klanten welke producten ze nodig hebben. Soms werk ik op kantoor. Ik zorg voor de promotie. En ik help binnen het bedrijf met de inkoop van nieuwe materialen.

Beschrijver: Vincent zit achter de computer. Rodie geeft uitleg aan Vincent.

Rodie: Daar zie je het offertenummer. Dat kun je kopiëren naar de offertes. Daar kan je tot in detail zien wat er is aangeboden.

Beschrijver: Na Rodie neemt Vincent het woord. Daarna deelt Vincent zijn werkervaringen.

Vincent: Ik vind het leukste als klanten binnenkomen met een vraag of met een probleem waar ze een oplossing voor zoeken. Ik vind het leuk om een klant een goed advies te geven of een mooi product mee te geven.

Ik vind de begeleiding ook erg goed. Bij elke vraag krijg ik goede uitleg.

Beschrijver: Rodie reageert op Vincent. De video komt aan een einde.

Rodie: Dat is het goede antwoord, jongen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Junior Manager Groothandel". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "runt de vestiging", "werft klanten en/of opdrachten", "bereidt verkoopgesprekken voor en houdt deze", "onderhoudt klantcontact", "koopt in voor de vestiging(en)", "voert promotieactiviteiten uit", "onderzoekt de markt". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Junior Manager Groothandel" met daaronder de benodigde skills: "proactief", "sociaal", "zorgvuldig", "overtuigingskracht", "flexibel", "zakelijk inzicht". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als junior manager groothandel beheer je een vestiging in de groothandel. Je bent verantwoordelijk voor alles in en om het bedrijf en hoe de vestiging er uitziet.Je voert het beleid van de organisatie uit. Je beheert de goederen en de voorraad, stuurt het logistieke proces aan en coördineert de verkoop. Je geeft hierbij leiding en begeleidt medewerkers. Als het nodig is voer je ook zelf logistieke taken en verkooptaken uit. Je doet er alles aan om de omzet van de vestiging te halen of te vergroten. Hiervoor neem je allerlei beslissingen. Je kijkt goed naar de lokale omstandigheden van je vestiging en stemt je beleid hierop af.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 85%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De groothandel is een sector met veel verschillende kanten. Er zijn leveranciers en klanten die producten inkopen. Er is ook concurrentie van andere leveranciers. Om kansen te benutten en goed zicht te houden op wat er speelt, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van digitale technologie (zoals AI). Ook e-commerce platforms en gebruik van data spelen een steeds grotere rol. Door globalisering (wereldwijde handel) hebben groothandels vaak te maken met een internationaal netwerk.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Junior managers in de groothandel hebben een leidinggevende functie bij een groothandelsbedrijf. Bijvoorbeeld in de voedingssector, de techniek, de bouw, de mode, de horeca of de zorg. Ze houden zich bezig met allerlei kanten van het bedrijf: de inkoop en de verkoop, het beheer van de voorraden, de (financiële) administratie en de klantcontacten. Vanuit hun leidinggevende rol houden ze de bedrijfsdoelstellingen in de gaten. En ze nemen beslissingen op basis van trends om die te behalen. Daarbij maken ze veel gebruik van digitale hulpmiddelen en online informatie.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als junior manager kun je aan de slag in verschillende sectoren. Bijvoorbeeld als (assistent-) inkoper, (assistent-)verkoopmanager, logistiek medewerker of (assistent-) ketenmanager. Vaak coach je een team, zodat dit de beste prestaties kan leveren. In de groothandel is talenkennis en affiniteit met andere culturen van belang zodat je kan inspelen op wensen en behoeften van internationale klanten. Natuurlijk leer je ook met nieuwe digitale hulpmiddelen en online systemen werken, want dat wordt steeds belangrijker. Goed om te weten: Ruim de helft van de afgestudeerden stroomt door naar een hbo-opleiding op het gebied van economie, bedrijfskunde, ondernemen, logistiek, HRM of management.