Hoefsmid

Het fundament, daar begint het mee. Voor een paard zijn dat de hoeven. Als hoefsmid ben je gespecialiseerd in de zorg voor goede hoeven van paarden. Je mag smeden, bekappen en beslaan.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert niet alleen de hoeven van paarden kennen, maar ook de bouw, het beenwerk en de gangen van paarden. Je leert welk hoefbeslag pas bij elk paard. En verder alles over het smeden zelf, hoe je de gereedschappen kunt gebruiken. Er zijn ook hoefziekten waar je rekening mee leert houden.  Communicatie en voorlichting geven over paarden en hoefverzorging hoort ook bij de opleiding tot hoefsmid.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 69%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,2
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 80%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Hoefsmid"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Hoefsmid". Een student hoefsmid spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als hoefsmid aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Hoefsmid". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Vera en de volgende tekst verschijnt: "Student, Vera Hermse". De scene gaat over naar Piet met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Piet van Kempen". Ze staan op een manege. In beeld staat het volgende weergeven: "Maakt hoefijzers klaar en bekapt en beslaat paarden en pony's."

Als eerste komt Vera aan het woord. Ze neemt een selfie-video op. Ze laat de stallen van de paarden zien.

Vera: Ik ben Vera en dit is mijn werkplek.

Beschrijver: Het woord gaat naar Piet. Op de beelden brengt Vera ondertussen een paard naar buiten.

Piet: Een hoefsmid verzorgt de hoeven. En kijkt ook heel goed naar de beenstanden. Dus de stelling en de hoefas.

Beschrijver: Na Piet komt Vera aan het woord. In de video bekapt ze de hoef van een paard.

Vera: We gaan meestal met de auto naar de klant toe. Dan moeten we paarden beslaan en bekappen. Het is eigenlijk elke dag iets anders, wat het werk uitdagend en leuk maakt.

Beschrijver: Het woord gaat naar Piet. Ondertussen verwijderen Vera en Piet de hoefijzers bij een paard. In de volgende scene geeft Piet uitleg over het verschil tussen twee verschillende hoefijzers.

Piet: De stagiair begint aan de driejarige opleiding. En je moet ervan uitgaan dat ze gek op paarden is en daarom dit beroep heeft gekozen. Als je niks met paarden hebt, geen passie, dan kun je er beter niet aan beginnen. Je moet er een beetje gek op zijn.

Kijk, hier kan een veel bredere wand op dan op die. Terwijl het dezelfde maat is. Het zit meer naar binnen toe. Dus dan kun je meer van de wand besparen en daardoor kun je hier aan de buitenkant meer garnituren zetten.

Beschrijver: Vera neemt nu het woord. Op de beelden brengt Vera ondertussen een nieuw hoefijzer aan bij een paard.

Vera: Je wordt klaargestoomd om zelfstandig ondernemer te worden. Je moet wel ondernemend zijn om je eigen bedrijf te kunnen starten.

Beschrijver: Piet geeft feedback over de samenwerking met Vera. De video wordt daarna afgesloten.

Piet: Maar het gaat goed en we vechten niet met elkaar. Weinig discussie. Nooit ruzie.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Hoefsmid". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt de werkzaamheden voor", "maakt hoefijzers pasklaar", "bekapt en beslaat paard of pony", "onderzoekt wensen van de klant", "leidt een eigen onderneming". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Hoefsmid" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "zorgvuldig", "gedisciplineerd", "dierenliefhebber", "ondernemend", "sterk en fit". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als hoefsmid ben je een specialist op paardengebied. Je maakt hoefijzers klaar en bekapt en beslaat paarden of pony’s. Elk dier is uniek  en elk dier beoordeel je op eigen kenmerken. Je houdt rekening met het welzijn van het dier en de veiligheid. Je werkt zorgvuldig, gestructureerd en gedisciplineerd. Je werkt veelal als een zelfstandige ondernemer die ingehuurd wordt door bijv. paardensport bedrijven of paardenhouderijen.  

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 5 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector