Vakexpert veehouderij

Als vakexpert veehouderij leef je in de wereld van paarden, koeien, varkens en schapen. Ze lopen buiten en grazen op jouw grond.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens de opleiding vakexpert veehouderij leer je productiedieren kennen: paarden, koeien, varkens en schapen. Ze hebben allemaal jouw zorg nodig dus je krijgt les over voeding, huisvesting, fokkerij en de gebruikte technieken. Ook leer je bedrijfsvoering, financiële administratie, bedrijfseconomie en ondernemerschap.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 87%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 51%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 70%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Vakexpert Veehouderij"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Vakexpert veehouderij". Een student vakexpert veehouderij spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als vakexpert veehouderij aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Vakexpert veehouderij". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Arjan en de volgende tekst verschijnt: "Student, Arjan Mulder". De scene gaat over naar Martin met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Martin Verhoef". Ze staan beiden in een koeienstal. In beeld staat het volgende weergeven: "De vakexpert veehouderij verzorgt en coördineert de productie op een veehouderij."

Als eerste komt Arjan aan het woord.

Arjan: Ik ben Arjan Mulder en ik loop stage bij Martin Verhoef. Dat is een melkveebedrijf.

Beschrijver: Na Arjan komt Martin aan het woord.

Martin: We melken hier zo'n 150 koeien. De koeien geven melk en de melk verwerken we tot kaas.

Beschrijver: Na Martin komt Arjan weer aan het woord. In de volgende scene staan ze bij de koeien. Arjan stelt Martin een vraag waarop Martin antwoordt. In de daaropvolgende scene vervolgt Arjan zijn verhaal. Ondertussen rijdt Arjan in een tractor. Het bordje van SBB komt in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Arjan: Ik leer op mijn opleiding het managen van het bedrijf, de financiële kant van het bedrijf, hoe je een koe moet voeren en hoe je een koe moet melken. Alles wat je nodig hebt om een goede boer te zijn.

Hoe gaat het nu met koe nummer drie? Die moest pas afkalven.

Martin: Koe nummer drie daar gaat het goed mee. Even de gegevens erbij pakken.

Arjan: Mijn werkzaamheden zijn: koeien melken, kaas maken, bij de koeien in de stal lopen en verzorgen. Alle voorkomende werkzaamheden.

Beschrijver: Na Arjan komt Martin aan het woord. Ondertussen worden er beelden getoond van de melkverwerkingsmachines.

Martin: Ik kan merken dat Arjan ermee opgegroeid is, zeggen we dan. Van huis uit boer. Hij pakt de werkzaamheden goed op. Dat is altijd fijn als ondernemer zijnde, dat je iemand erbij hebt die het snapt.

Beschrijver: Na Martin gaan we terug naar Arjan.

Arjan: Om een goede melkveehouder te worden, moet je doorzettingsvermogen hebben. Optimistisch zijn, je niet af laten schrikken door de regels. Gewoon je eigen gang gaan.

Beschrijver: Na Arjan gaat het woord terug naar Martin. Op de beelden neemt Arjan een brok kaas.

Martin: Hij wil van alle dingen wat leren en dat is belangrijk als stageloper. Ze moeten nieuwsgierig zijn en leergierig om dingen op te pakken. Dan leer je het meest.

Beschrijver: We horen nu Arjan.

Arjan: Het leukste van het werk is met koeien omgaan. Je bent altijd bezig. Als het goed gaat met de koeien, ben ik ook blij.

Beschrijver: Martin en Arjan nemen een selfie-video op. Martin heeft een kaas in de hand en neemt het woord. Als laatste horen we Arjan. De video gaat daarna naar een afsluiting toe.

Martin: Je hebt nu een aantal keer geholpen. Je kan het ook. Eet 'm nu maar lekker op.

Arjan: Ja, gaan we doen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Vakexpert veehouderij". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "werkt op een veehouderij", "coördineert de werkzaamheden", "werkt met machines en installaties", "verbetert productieprocessen", "volgt innovaties op de voet". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Vakexpert veehouderij" met daaronder de benodigde skills: "diervriendelijk en deskundig", "gedisciplineerd, veilig en alert", "taakgericht en ondernemend", "nauwkeurig en zorgvuldig", "samenwerkend en behulpzaam", "betrouwbaar en verantwoordelijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als vakexpert veehouderij werk je bij een bedrijf waar paarden, schapen, geiten of rundvee worden gehouden. Het bedrijf houdt zich bezig met de productie van dieren en met de productie van dierproducten. Jij zorgt er voor dat de dieren gezonde voeding krijgen en je maakt hun leefruimte schoon. Ook help je bij de verzorging van zieke dieren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €17
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 90%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector