Vakexpert teelt en groene technologie

Snijbloemen, bloembollen, fruitbomen of aardappelen en groente kweken en verzorgen, dat vraagt veel vakkennis! Ben jij op zoek naar een leidinggevende groene functie?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert allerlei zaken die van belang zijn voor een teeltopleiding. Denk bijvoorbeeld aan teeltvoorbereiding, oogst, bodemkunde, techniek, gewasbescherming en kwaliteitszorg. Je leert daarnaast ook het werk te plannen en organiseren, budgetteren en leiding geven.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 87%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 40%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 70%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Vakexpert teelt en groene technologie"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Vakexpert teelt en groene technologie". Een student vakexpert teelt en groene technologie spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als vakexpert teelt en groene technologie aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Vakexpert teelt en groene technologie". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Victor en de volgende tekst verschijnt: "Student, Victor Tetteroo". De scene gaat over naar Dennis met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Dennis van de Laar". Ze bevinden zich in een tuinderskas. In beeld staat het volgende weergeven: "Teelt gewassen bij een daarin gespecialiseerd bedrijf en houdt zich bezig met de bedrijfsvoering."

Victor neemt een selfie-video op. Op de achtergrond staan rijen met kleine planten. Victor neemt het woord. In de volgende scene vertelt hij over de werkzaamheden voor de camera van SBB. Ondertussen worden er beelden getoond van machines die de planten verplaatsen en op een lopende band zetten.

Victor: Hoi, ik ben Victor en dit is mijn stageplek.

Ik doe de opleiding vakexpert teelt en groene technologie. Ik hou me bezig met de werkzaamheden van poten tot afleveringsklaar maken. Aan het begin van de dag heb ik geholpen met het inpakken van de planten. En later in de middag heb ik geholpen bij het onderhoud en hebben we een paar storingen verholpen.

Beschrijver: In deze scene geeft Dennis advies aan Victor. Victor stelt een inpakmachine in. Daarna vertelt Dennis over het bedrijf. In de daaropvolgende scene heeft hij het tegen Victor. Ze staan voor een tafel met diverse planten in verschillende kleuren.

Dennis: Dan zou ik zeggen: blijf het gewoon een paar keer doen. Even daar. Terug naar het hoofdmenu. Dat gaat allemaal goed.

KP Holland is een kalanchoëkwekerij. We leveren planten door heel Europa. We krijgen stek uit Oeganda. Die worden hier gepoot en in veertien weken tijd zorgen we ervoor dat het een mooi, kwalitatief goed plantje wordt. We hebben verschillende werkzaamheden binnen het bedrijf. Van poten tot afleveringsklaar maken en alles wat daartussen zit.

Victor, we staan hier bij de presentatietafel. Dat is een tafel voor onszelf om te kijken hoe alles groeit en bloeit. Maar ook voor de handel om te laten zien wat ons assortiment is. Ook nieuwe rassen worden hier neergezet. Zo dus ook deze nieuwe oranje.

Beschrijver: Victor neemt het woord over van Dennis.

Victor: Ik zou me nog graag willen ontwikkelen in de plantenteelt. Daarom wil ik ook nog een paar dagen meelopen met de teeltmanager. Ik vind het een mooi en leerzaam bedrijf. Ik kan hier veel dingen leren. Het is heel innovatief.

Beschrijver: Na Victor gaat het woord naar Dennis. De video gaat daarna naar een einde toe.

Dennis: Als stagiaires binnenkomen dan zie je mensen echt ontwikkelen. Ik vind het mooi dat KP Holland daar een bijdrage aan kan leveren. Dus leuk dat je dat zegt.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Vakexpert teelt en groene technologie". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "teelt en oogst gewassen", "verzorgt gewassen", "werkt met machines en apparaten", "verbetert bedrijfsvoering", "begeleidt medewerkers", "houdt planningen bij". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Vakexpert teelt en groene technologie" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "verantwoordelijk", "commercieel", "netwerker", "groene vingers", "aansturend en organiserend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Telen is het laten groeien van planten om er iets mee te doen. Aardappelplanten bijvoorbeeld, of tomatenplanten, of aardbeienplanten. De planten kunnen in kassen geteeld worden (binnenteelt) of buiten (buitenteelt). Als expert ben je meestal bedrijfsleider van een plantenteeltbedrijf of een deel van zo’n bedrijf. Je geeft leiding aan een team van medewerkers. Je maakt de personeelsplanningen en zorgt dat de kwaliteit van de teelt op orde is. Als er klanten komen, sta je deze te woord en beantwoord je hun vragen. Je overlegt met leveranciers. Je kan goed met mensen omgaan, zoals je medewerkers, leveranciers en klanten. Ook heb je zakelijk instinct. Verder voer je de administratie en het personeelsbeleid uit. Het is handig als je verstand hebt van ict en (proces)techniek, want steeds meer processen worden geautomatiseerd.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 94%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 94%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector