Schipper binnenvaart

Als schipper binnenvaart vaar je zelfstandig of (plaatsvervangend) onder een kapitein. Je weet precies welke taken er op het schip uitgevoerd worden en je geeft de bemanning taken en aanwijzingen.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens de opleiding leer je hoe een schip in elkaar zit en hoe je het kunt onderhouden en repareren. Je leert leiding geven, voorraadbeheer en wetgeving en reglementen. Het varen zelf wordt niet vergeten. Je leert manoeuvreren, ankeren, hoe een marifoon werkt en hoe je een radar bedient.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Doorstroom naar andere mbo opleiding 53%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 85%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 13%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Schipper binnenvaart"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Schipper binnenvaart". Een student schipper binnenvaart spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als schipper binnenvaart aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Schipper binnenvaart". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Mees en de volgende tekst verschijnt: "Student, Mees Verhaar". De scene gaat over naar Edwin met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Edwin Groen". In beeld staat het volgende weergeven: "Voert nautische en technische werkzaamheden uit op een binnenvaartschip."

Als eerste neemt Mees het woord. Ondertussen worden op de beelden containers van het schip gehesen met een kraan. In de volgende scene horen we hem door een walkietalkie praten. Hij bevindt zich op de brug van het schip. Daarna vervolgt hij zijn verhaal over zijn werkzaamheden.

Mees: Mijn naam is Mees Verhaar. Ik volg de opleiding schipper binnenvaart. Ik loop stage bij Sendo Shipping op het schip de Fides.

Sector Maas, de Fides komt de sector binnen.

Op een dag zoals vandaag verzorg ik de documentatie van het laden en lossen. Ik houd eventuele wijzigingen bij van het laden en lossen en eigenlijk alles wat erbij komt kijken om te kunnen vertrekken.

Beschrijver: Edwin heeft het nu tegen Mees. Ze bevinden zich op de brug van het schip.

Edwin: Mees, we gaan zo vertrekken. Even goed controleren voor kruisende vaart. Dan melden dat we de haven uitkomen richting Groningen en als alles vrij is kunnen we vertrekken.

Beschrijver: Mees reageert op Edwin. Daarna vertelt hij verder over zijn werk.

Mees: Dat is goed.

Tijdens de vaart controleren we en lopen we de motoren na of er niets fout gaat. Soms moeten we reparaties uitvoeren. Kleine reparaties zoals laswerkzaamheden en als er iets kapot gaat een noodreparatie uitvoeren.

Beschrijver: Edwin neemt het woord over van Mees. In de volgende scene heeft hij het tegen Mees.

Edwin: Wij hebben drie containerschepen. De vierde is in aanbouw. En wij varen voor MCS vanaf Leeuwarden naar Rotterdam. De meeste werkzaamheden houden in dat je groeit naar het vak schipper en dat begint natuurlijk bij de basis. Uiteindelijk ga je de taken van de schipper uit handen nemen. In ons geval is dat containers inplannen. Het besturen van het schip. Documentatie, gevaarlijke stoffen en radarvaren. Zo bouwen we dat in stappen op.

Het leuke is gewoon dat je hier onervaren binnenkwam en je bent uitgegroeid tot bijna een volwaardig schipper binnenvaart.

Beschrijver: Mees reageert vervolgens op Edwin. In de volgende scene staat Mees buiten op het schip. We horen hem. De video gaat daarna naar een einde.

Mees: Ja, dat is leuk om die kans gehad te hebben.

We zijn klaar voor vandaag. Dan ga ik nu nog even de touwen losgooien en dan kunnen we vertrekken.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Schipper binnenvaart". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bestuurt het binnenvaartschip en verzorgt de belading", "voert onderhoudswerkzaamheden en reparaties uit", "bepaalt de vaarroutes", "verzorgt de administratie en de voorraad", "geeft leiding aan de bemanning", "verblijft en werkt aan boord". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Schipper binnenvaart" met daaronder de benodigde skills: "verantwoordelijk", "zelfverzekerd", "klantvriendelijk", "kennis van de Engelse taal". Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als schipper binnenvaart vervoer je containers of producten als zand, grind en olie. Je vaart op een binnenvaartschip. Je kunt ook varen met passagiers en hen een leuke tijd bezorgen. Je vaart (navigeert, manoeuvreert) en bepaalt de route, meert aan en je zorgt ervoor dat het laden en lossen goed gaat. Ook zorg je voor het onderhoud. Je geeft leiding aan de bemanningsleden.Je draagt een forse verantwoordelijkheid; voor je schip, je bemanningsleden en/of passagiers en voor de lading natuurlijk.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 90%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector