Fotograaf

Iedereen fotografeert, maar jij bent een echte specialist! Dit vak is een combinatie van creativiteit, ondernemerschap en digitale techniek.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Je leert kijken en vervolgens hoe je het beste foto’s kunt maken, met welk licht en welke technieken. Je leert werken met de apparatuur die je nodig hebt. Je leert foto-bewerken op de computer. Omdat je zelfstandige kan worden, leer je ook ondernemersvaardigheden.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 62%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 26%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Fotograaf"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Fotograaf". Een student fotograaf spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als fotograaf aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Fotograaf". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Laura en de volgende tekst verschijnt: "Student, Laura Kempers". De scene gaat over naar Edwin met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Edwin Huizing". Ze bevinden zich in de fotostudio van Giesbers. In beeld staat het volgende weergeven: "Legt momenten vast op camera in opdracht of zelfstandig."

Als eerst komt Laura aan het woord. Op de achtergrond staat een tafel met producten. Boven de tafel hangen verschillende hanglampen. In een volgende scene worden beelden getoond van Laura en Edwin die naar een computer lopen met een opdracht.

Laura: We zijn vandaag bij Giesbers. Dat is mijn stage. Dat is een hele grote studio en hier doen ze heel veel productfotografie. Daar mag ik dan bij helpen.

Beschrijver: Na Laura neemt Edwin het woord over.

Edwin: Karwei lampencollage, die gaan we vandaag maken.

Beschrijver: Na Edwin gaan we weer terug naar Laura. In de video is ondertussen te zien hoe Laura een camera installeert op een statief.

Laura: Op mijn opleiding leer ik met programma's omgaan zoals Photoshop. Je leert in de studio met licht omgaan. Je leert verschillende dingen qua fotografie zoals portret en ook architectuur.

Beschrijver: Na Laura neemt Edwin het woord. Ondertussen worden er beelden getoond van Edwin en Laura die de camera aan het afstellen zijn.

Edwin: Als goede fotograaf moet je natuurlijk verstand hebben van techniek en van het licht van de camera. Het belangrijkste vind ik een goed oog en een goed gevoel voor compositie. Dat kun je gewoon niet leren. Dat moet je gewoon in je hebben.

Beschrijver: We horen nu Laura. Ondertussen staat Laura achter de camera en is Edwin de foto's aan het bekijken op een computerscherm.

Laura: Aan het begin van mijn stage was het vooral heel veel meekijken van wie doet wat en hoe doen ze dat allemaal. En in de loop der tijd mag je steeds meer zelf doen.

Beschrijver: Na Laura gaan we over naar Edwin. In een volgende scene instrueert Edwin Laura hoe de producten moeten staan. Er staan twee lampen naast elkaar op een tafel. Een zwarte en een witte. Laura verplaatst deze twee uit elkaar. Er is nu een bordje te zien met het logo van SBB en "Wij leiden vakmensen op" en "Erkend leerbedrijf".

Edwin: In het begin vooral is ze meegegaan als assistent en ook dat ik aangeef waar ik het licht ongeveer wil hebben. En je ziet al heel snel dat ze het licht de tweede keer ook op de goede manier wegzet.

Die zwarte mag iets meer naar binnen. Die witte die mag mee.

Beschrijver: We horen nu Laura weer. Ondertussen maakt Laura foto's van producten.

Laura: Ik heb laatst een kerstballencollage gemaakt voor de Karwei. Het is heel lastig want het zijn net allemaal kleine spiegels dus je ziet alles erin. Toen zei Edwin dat het goed was gelukt gelukkig. Dus daar was ik wel heel blij mee.

Beschrijver: Edwin neemt het woord vervolgens over van Laura.

Edwin: Het verbaast me soms hoe stil iemand kan zijn en wat dan onder de oppervlakte zit hoeveel ze zelf onderneemt. Ik ben nog trotser als ze straks ook iets van mij geleerd heeft want dat is ook het doel. En dat ze de lol in de fotografie ook heeft.

Beschrijver: We gaan weer terug naar Laura. In de volgende scene neemt ze een selfie-video op. Op de achtergrond staat Edwin foto's van haar te maken. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Laura: Ik weet nog niet precies hoe ik mezelf zie in de toekomst want ik vind nu nog heel veel leuk. Dus ik ga lekker gewoon alles uitproberen en ik zie wel waar ik terechtkom.

Het ging vandaag om het licht. We hebben ook heel veel gewerkt met licht, maar ik sta toch liever achter de camera.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Fotograaf". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "maakt fotoreportages", "bedenkt en ontwikkelt concepten", "maakt draaiboek", "organiseert fotoshoots", "werkt met verschillende AV-apparaten", "plant werkzaamheden". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Fotograaf" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en commercieel", "creatief en innovatief", "overtuigend", "samenwerkend en flexibel", "klantgericht en luisterend", "oog voor detail". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als zelfstandig fotograaf of als freelancer werk je aan verschillende foto-opdrachten. Je coördineert je eigen werkzaamheden en soms ook die van assistenten. Je ontwerpt, plant en maakt de foto’s volgens de wensen van je opdrachtgever. Werk je in een fotozaak, dan houd je je bezig met de verkoop van fotoapparatuur en aanverwante artikelen en met de afwerking van fotomateriaal. Daarnaast maak je foto’s of fotoreportages in opdracht. Je maakt portretten, reclamefoto’s, bruids- of modereportages. Of je kiest voor nieuwsfotografie, technische of industriële fotografie of fotografie voor wetenschap of techniek.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 5 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 79%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector