Allround medewerker AV-productie

Wil je aan de slag achter de schermen van tv, film of theater? In deze functie weet je precies wat er allemaal komt kijken bij een tv-programma of theatervoorstelling.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Je leert hoe je AV-apparatuur kunt installeren en hoe je met camera's werkt. Natuurlijk leer je alles over licht, geluid en montage. Daarnaast krijg je productievaardigheden en leer je hoe je materialen kunt onderhouden.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,2
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 49%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 19%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Je werkt samen met een team aan video-, televisie- en filmproducties en geluidsopnames. Je helpt de floormanager, cameraman, lichttechnicus of geluidsman in de studio of rond het podium. Jij zorgt voor de apparatuur. Dankzij jou werkt de microfoon, de beamer en de belichting. En bij storingen sta je meteen klaar om het op te lossen. Je hebt gevoel voor toon (geluidsapparatuur) en kleur (lichtinstallatie). Je kunt goed in een team werken, je werkt snel en houdt van aanpakken. Bovendien vind je het niet erg dat je geen vaste werktijden hebt. Werk je als zelfstandig ondernemer of freelancer, dan ben je ook druk met andere dingen, zoals klanten werven, netwerken en je administratie regelen.  

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  De beeld- en geluidstechnologie ontwikkelt zich razendsnel. Nieuwe interactieve techniek maakt audiovisuele ervaringen bijvoorbeeld heel levensecht. Ook groeit de vraag naar ervaringsconcepten die verschillende zintuigen prikkelen. De techniek hiervoor kan ervoor zorgen dat de kijker het gevoel krijgt zelf deel te zijn van het (bewegende) beeld. Denk aan virtual en augmented reality (VR/AR). Ook livestreaming en het gebruik van 360-graden beelden nemen sterk toe. Daarbij is virtual production in opkomst, waarbij av-specialisten echte en digitale elementen combineren om tijdens filmopnames direct virtuele decors te creëren.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  AV-specialisten maken steeds meer gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Bijvoorbeeld voor beeldherkenning, automatische tagging van content, en om creatieve elementen toe te voegen. Dit betekent dat AV-specialisten met AI-tools overweg moeten kunnen. Daarbij verdiepen ze zich ook in de vragen die AI oproept. Want er kan veel, maar sommige toepassingen zijn ongepast of onwenselijk. AV-specialisten moeten verder kennis hebben van sounddesign en programma's zoals Stereo en Dolby Atmos.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Er is behoefte aan hoogwaardige audiovisuele content. Als AV-specialist maak jij aantrekkelijke video's, animaties en andere audiovisuele producties. AI, maar ook de komst van VR/AR en Virtual production, gaan impact hebben op jouw werk als AV-professional. Sommige werkzaamheden gaan verdwijnen of zullen veranderen. Maar al die nieuwe technologie biedt ook nieuwe kansen en uitdagingen. Je vindt het leuk om je de bestaande techniek eigen te maken én je te verdiepen in de mogelijkheden van die nieuwe technologie. AV-specialisten kunnen aan de slag bij multimediabedrijven, theaters, televisiestudio's, filmproductiebedrijven. Ongeveer een kwart wordt zelfstandig ondernemer