Medewerker fotografie

Maak je graag foto’s en vind je het leuk om te spelen met alle mogelijkheden van je fotocamera?

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Je leert werken met camera en licht. Je leert hoe je foto’s kunt bewerken op de computer. Ook leer je hoe een locatie moet worden ingericht voor de juiste fotografie. Je leert hoe je het beste een fotograaf kan ondersteunen in het werk.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,2
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 61%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 48%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Niet bekend
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Medewerker fotografie"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Medewerker fotografie". Een student medewerker fotografie spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als medewerker fotografie aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Medewerker fotografie". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Thijs en de volgende tekst verschijnt: "Student, Thijs Barentsen". De scene gaat over naar Jesse met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Jesse Enkelaar". In beeld staat het volgende weergeven: "Ondersteunt de fotograaf bij het uitvoeren van een fotoshoot, het inrichten en stileren van de locatie en het bewerken van de opnames."

Als eerste neemt Thijs het woord. Er worden beelden getoond van Thijs met zijn collega's die een fotoshoot doen in een parkeergarage. In de volgende scene neemt hij een selfie-video op. Hij staat op het dak van een parkeergarage.

Thijs: Ik ben Thijs Barentsen en ik volg de opleiding medewerker fotografie. Ik loop stage bij Sneakerbaas. We verkopen exclusieve sneakers. Ik ga mee om te fotograferen. Daarna doe ik de nabewerking. En ik zorg dat ze worden ingepland met de juiste tekst.

We zijn nu op de locatie waar we gaan schieten.

Beschrijver: Na Thijs horen we Jesse. In de volgende scene geeft Jesse uitleg aan Thijs en nog een collega. Daarna vervolgt hij zijn verhaal over de werkzaamheden.

Jesse: Sneakerbaas is een webshop. We fotograferen om reclame te maken voor de schoenen, om ze onder de aandacht te brengen en om uiteindelijk klanten bij ons te laten kopen.

We gaan de Air Max 1 schieten. Er zit een ronding in deze parkeergarage. Ik zou proberen daar iets mee te doen. En check of de instellingen van de camera goed staan.

We fotograferen. Dan komen we terug en worden de foto's bewerkt en geselecteerd. Daarna worden ze door Thijs of een andere collega ingepland op social media en dan wordt het geplaatst.

Beschrijver: Thijs fotografeert de schoenen in de parkeergarage. Thijs stelt Jesse een vraag waarop Jesse antwoord geeft.

Thijs: Bedoel je ook die rand?

Jesse: Ja, op de rand.

Beschrijver: Thijs geeft feedback over de samenwerking met Jesse.

Thijs: Erg leuk om samen te werken met Jesse. Hij is altijd vrolijk en hij heeft er altijd zin in.

Beschrijver: Jesse neemt het woord over van Thijs. Ondertussen bekijkt Thijs de foto's op een laptop. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Jesse: Het is een informele werkplek. En daardoor kun je ook informeel met elkaar omgaan.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Medewerker fotografie". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "optimaliseert de opnamelocatie en stileert het ontwerp en decor", "bedient AV-apparatuur bij producties en maakt opnames", "bewerkt en/of monteert opnames", "verzamelt AV-materiaal en -apparatuur, bouwt deze op en na afloop weer af", "adviseert de klant en geeft apparatuur uit". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Medewerker fotografie" met daaronder de benodigde skills: "flexibel", "creatief", "kleurgevoel", "nauwkeurig", "commercieel", "overleggend". Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Je staat in de winkel en hebt veel contact met klanten. Je geeft zelf eenvoudige adviezen over fotografie. Je gaat zorgvuldig om met dure fotoapparatuur. Als je werkt in een fotostudio dan werk je in opdracht van een fotograaf en help je bij het uitvoeren van een fotoshoot. Je installeert en bedient licht- en beeldapparatuur. Eenvoudige opnames en fotobewerkingen doe je zelf. Je hebt interesse in fotografie en fotoapparatuur en je hebt een goed gevoel voor compositie en kleur. Omdat je veel contact hebt met klanten ben je vriendelijk en sociaal. Je werkt zorgvuldig en volgt instructies goed en precies op.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De beeld- en geluidstechnologie ontwikkelt zich razendsnel. Nieuwe interactieve techniek maakt audiovisuele ervaringen bijvoorbeeld heel levensecht. Ook groeit de vraag naar ervaringsconcepten die verschillende zintuigen prikkelen. De techniek hiervoor kan ervoor zorgen dat de kijker het gevoel krijgt zelf deel te zijn van het (bewegende) beeld. Denk aan virtual en augmented reality (VR/AR). Ook livestreaming en het gebruik van 360-graden beelden nemen sterk toe. Daarbij is virtual production in opkomst, waarbij av-specialisten echte en digitale elementen combineren om tijdens filmopnames direct virtuele decors te creëren.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    AV-specialisten maken steeds meer gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Bijvoorbeeld voor beeldherkenning, automatische tagging van content, en om creatieve elementen toe te voegen. Dit betekent dat AV-specialisten met AI-tools overweg moeten kunnen. Daarbij verdiepen ze zich ook in de vragen die AI oproept. Want er kan veel, maar sommige toepassingen zijn ongepast of onwenselijk. AV-specialisten moeten verder kennis hebben van sounddesign en programma's zoals Stereo en Dolby Atmos.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Er is behoefte aan hoogwaardige audiovisuele content. Als AV-specialist maak jij aantrekkelijke video's, animaties en andere audiovisuele producties. AI, maar ook de komst van VR/AR en Virtual production, gaan impact hebben op jouw werk als AV-professional. Sommige werkzaamheden gaan verdwijnen of zullen veranderen. Maar al die nieuwe technologie biedt ook nieuwe kansen en uitdagingen. Je vindt het leuk om je de bestaande techniek eigen te maken én je te verdiepen in de mogelijkheden van die nieuwe technologie. AV-specialisten kunnen aan de slag bij multimediabedrijven, theaters, televisiestudio's, filmproductiebedrijven. Ongeveer een kwart wordt zelfstandig ondernemer