Tekenaar ontwerper werktuigkundige installaties

Werktuigkundige installaties vind je vooral in fabrieken. Denk aan lopende banden en fabricagelijnen. Als tekenaar ontwerper werktuigkundige installaties ben jij degene die het allemaal bedenkt op de tekentafel.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Code
25314

Opleiding

Je leert de principes van de werktuigkunde en uit welke onderdelen werktuigkundige installaties kunnen bestaan. Daarbij leer je te werken met een CAD-tekenpakket, dat speciaal gemaakt is om technische tekeningen te maken. Je leert hoe je precieze tekeningen van werktuigkundige installaties, of onderdelen daarvan kunt maken. Ook leer je hoe je de juiste maten aan kunt geven en hoe je het geheel kunt controleren.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,2
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 70%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Tekenaar ontwerper werktuigkundige installaties"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Tekenaar ontwerper werktuigkundige installaties". Een student tekenaar ontwerper werktuigkundige installaties spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als tekenaar ontwerper werktuigkundige installaties aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Tekenaar ontwerper werktuigkundige installaties". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Steven en de volgende tekst verschijnt: "Student, Steven Lemson". De scene gaat over naar Harald met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Harald Dubbink". In beeld staat het volgende weergeven: "Maakt tekeningen voor montage- en installatiewerk." In de video bestuderen Harald en Steven een tekening op kantoor.

Als eerste horen we Steven. Het bordje van SBB komt in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". Er worden ondertussen beelden getoond van Steven die een tekening maakt in computersoftware.

Steven: Wat ik zoal doe op een dag is het tekenen en ontwerpen van installatietekeningen op de computer. Het mooie aan dit werk vind ik de vrijheid die je hebt bij het ontwerpen en tekenen van een installatietekening.

Beschrijver: Harald en Steven loop een kerk binnen. Harald komt aan het woord. In een volgende scene staan ze bij leidingwerk van de kerk. Ze hebben samen een tekening vast. Daarna vervolgt Harald zijn verhaal. In de volgende scene bekijken ze samen een tekening op kantoor. Harald geeft uitleg aan Steven. Daarna geeft Harald feedback over Steven. In een volgende scene staan ze weer voor een tekening en geeft Harald uitleg aan Steven.

Harald: Hetgeen dat je op papier maakt of achter het scherm dat je dat in de werkelijkheid op een gegeven moment ziet staan.

Aanvoer verwarming kerk. Staat dat hier ook? Ja, zie je? Hier heb je aanvoer verwarming kerk.

Dat je dus de theorie met de praktijk kunt koppelen. Dat maakt het vak mooi.

Hier zit de leiding van stadsverwarming.

Steven doet het prima of eigenlijk goed. Maakt het snel af, is goed met AutoCAD, een tekenprogramma waarin we de technische installatie tekenen.

Je hebt ongeveer vijf dagen tijd vanaf je voorlopige tekening.

Beschrijver: Na Harald gaan we over naar Steven.

Steven: Ik ben trots op de techniekruimte die ik ontworpen heb voor een villa in Soest. Het was een uitdaging, krappe ruimte. Maar het is gelukt. Harald doet het goed. Hij legt het goed uit. Hij neemt ook de tijd om het uit te leggen. En je kunt altijd met vragen bij hem terecht.

Beschrijver: Ze bekijken samen een tekening op de computer. We horen Harald. Daarna vertelt Harald verder over zijn beroep.

Harald: Hoofdaanvoer temperatuur staat hier ook op die tachtig.

Om tekenaar werktuigbouwkundige installaties te kunnen zijn is het belangrijk een stukje ruimtelijk inzicht te hebben. Want je moet toch weten waar je bepaalde leidingen heen tekent. En of dingen ook in het echt gemaakt kunnen worden. Dat is ook belangrijk.

Beschrijver: Steven neemt het woord over van Harald. In de volgende scene neemt hij een selfie-video op. Naast hem zit een collega achter een computer die een computerspel speelt.

Steven: Na mijn opleiding wil ik graag werken bij een installatiebedrijf. Daar een werkvoorbereider worden of doorgroeien naar projectleider.

Het is half een dus gaan we gamen.

Beschrijver: We horen nu de collega. De video gaat vervolgens naar een afsluiting toe.

Collega: Bam bam, jongen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Tekenaar ontwerper werktuigkundige installaties". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "tekent installaties", "bereidt werkzaamheden voor", "werkt met complexe tekenprogramma's", "voert overleg met monteurs", "stelt onderhoudsprogramma's op". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Tekenaar ontwerper werktuigkundige installaties" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en precies", "technisch", "verantwoordelijk en vooruitdenkend", "gedisciplineerd en geconcentreerd", "kosten- en kwaliteitsbewust". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als tekenaar ontwerper werktuigkundige installatie bereid je de aanleg voor van van werktuigkundige installaties. Je maakt tekeningen en materiaaloverzichten die als basis dienen voor de uit te voeren montage- en installatiewerkzaamheden. Dit is precies werk want fouten en onduidelijkheden in tekeningen en instructies kunnen leiden tot verkeerde aansturing en uitvoering van het proces. Voorbeelden van werktuigkundige installaties zijn centrale verwarmings-, luchtbehandelings- en airconditioningsystemen, gasinstallaties, drinkwaterinstallaties, sanitaire installaties, brandbestrijdingsinstallaties, gas- en stookinstallaties, speciale installaties in ziekenhuizen en voor de industrie.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €17
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze branche wordt steeds meer met nieuwe (digitale) techniek gewerkt. Denk aan slimme installaties en systemen voor smart homes, sensortechniek en Internet of Things (IoT). In moderne gebouwen zijn veel installaties met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze niet allemaal apart worden aangelegd maar tegelijkertijd (integraal). Al die nieuwe digitale installaties leveren data op. Dataveiligheid is voor installatiebedrijven dan ook een belangrijk thema.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Installateurs werken met nieuwe digitale technieken. Steeds vaker zijn installaties en systemen met elkaar verbonden. Dat betekent dat installateurs zich niet met maar één systeem bezighouden. Ze moeten weten wat anderen doen en het werk op elkaar afstemmen. Ze werken steeds vaker met totaalinstallaties en –systemen. Meet- en regeltechniek blijft belangrijk. Op locatie van de klant worden de installaties modulair opgebouwd. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model) werken bouwers, architecten en installateurs vaker samen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert veel over nieuwe digitale technieken en werken met data. Als installateur leer je ook verder kijken dan één installatie. Want veel systemen zijn met elkaar verbonden. Je werkt ook veel samen. Bijvoorbeeld met andere installateurs, en vakmensen op een (bouw)locatie.