Pedagogisch medewerker kinderopvang

Werk je graag met kinderen? Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je kinderen in hun spel en ontwikkeling en bied je de zorg die ze nodig hebben. Je werkt met kinderen van 0 tot 13 jaar samen met ouders en andere opvoeders.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Zorg en welzijn
Richting
Welzijn
Code
25696

Opleiding

Tijdens de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang krijg je les in pedagogiek en ontwikkelingspsychologie. Je leert dat je niet alleen met de kinderen omgaat, maar ook gesprekken hebt met ouders en opvoeders. Omdat er veel leuke activiteiten gepland kunnen worden, krijg je ook sport, spel en drama.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 56%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 40%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 60%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 17%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Pedagogisch medewerker kinderopvang"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Pedagogisch medewerker kinderopvang". Een student pedagogisch medewerker kinderopvang spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als pedagogisch medewerker kinderopvang aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Pedagogisch medewerker kinderopvang". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Kevin en de volgende tekst verschijnt: "Student, Kevin Verhoef". De scene gaat over naar Manon met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Manon van Dijk". In beeld staat het volgende weergeven: "Creëert een veilige, vertrouwde omgeving voor de opvoeding en ontwikkeling van kinderen." Kevin en Manon zitten aan tafel met de kinderen en doen een activiteit.

Kevin neemt een selfie-video op. Op de achtergrond bouwen een aantal kinderen een toren van pionnen. We horen Kevin.

Kevin: Is die er klaar voor, meiden? Net op tijd gered.

Beschrijver: Na Kevin neemt Manon het woord voor de camera van SBB. In de volgende scene neemt ze de planning door met Kevin.

Manon: We zijn vandaag bij BSO Zus & Zo, locatie JoJo. We bieden opvang voor kinderen van vier tot twaalf jaar.

Morgen hebben we een workshop creatief. Heb je al ideeën? We hebben een knutselmap vol.

Beschrijver: Na Manon horen we Kevin. Daarna stelt Kevin zich voor. Ondertussen komt een sticker van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". Er worden beelden getoond van Kevin die de kinderen helpt en met ze speelt op het speelplein. In de volgende scene zit hij samen met een groep kinderen. Hij stelt een vraag aan de kinderen. Een deel van de kinderen steekt hun hand op.

Kevin: Ik had deze al uitgekozen, om met ecoline te verven.

Ik ben Kevin Verhoef. Ik doe de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang. De werkzaamheden die ik op een dag doe verschillen. Ik start op met het voorbereiden van fruit voor de middaghap. Als de kinderen uit zijn, halen we ze op. Dan gaan we lekker fruit eten. Daarna gaan we naar buiten toe. Dan zijn we een uurtje bezig om buiten te spelen. Vervolgens starten we een workshop, vaak ook een uurtje. Dan sluiten we de dag af met een rustige activiteit, een tekening aan tafel, een boekje lezen. Dan wachten tot de ouders de kinderen ophalen.

Wie kiest er voor olifantenbingo? Drie kindjes. Dan gaan we van hartjes een pinguïn maken. Dat is leuk, hè?

Beschrijver: Manon geeft nu feedback over Kevin. De video gaat daarna naar een afstuiting toe.

Manon: Ik vind dat Kevin het onwijs goed doet. Hij heeft zich goed ontwikkeld de afgelopen paar jaar terwijl hij de opleiding doet. In het team is het ook erg gezellig. We maken altijd grapjes.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Pedagogisch medewerker kinderopvang". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "inventariseert behoeften en wensen van het kind", "ondersteunt bij verzorgende taken", "stelt activiteitenprogramma op en voert deze uit", "draagt zorg voor huishoudelijke werkzaamheden", "voert gesprekken met de ouders/vervangende opvoeders en het kind". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Pedagogisch medewerker kinderopvang" met daaronder de benodigde skills: "zorgzaam", "sociaal", "gek op kinderen", "gestructureerd", "creatief". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je groepen kinderen. Dit kunnen baby’s, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen tot 13 jaar zijn. Je hebt niet alleen contact met de kinderen maar ook met hun ouders. Je begeleidt kinderen in een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang.Houd je van kinderen en kun je je inleven in wat zij leuk vinden? Word dan pedagogisch medewerker kinderopvang.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 91%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 92%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Een goede start is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Die goede ontwikkeling begint al op kinderdagverblijven. Met bijvoorbeeld goede en gezonde voeding en veel bewegen. Daarna gaat de ontwikkeling door op scholen, door kinderen een passend onderwijsaanbod te geven. Daarnaast is voor veel mensen de samenleving erg ingewikkeld geworden. Zij hebben moeite met taal of met het online regelen van allerlei praktische zaken. En steeds meer mensen kunnen hun boodschappen en de energierekening niet meer betalen. Daardoor krijgen ze last van stress en hun gezondheid. Verder komen er steeds meer vragen om hulp bij de ongewenste effecten van digitalisering. Denk aan eenzaamheid onder jongeren door gameverslavingen, cyberpesten, sexting en de “fear of missing out”.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Sociaal werkers helpen mee aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Ze zijn actief op straat, werken in de buurt en weten ook online de weg. Kinderdagverblijven en basisscholen groeien steeds meer naar elkaar toe. Nieuwe schoolgebouwen worden steeds meer neergezet als Kindcentra waar kinderen van 0-12 zich de hele dag thuis en welkom voelen. In deze Kindcentra kan de ontwikkeling van het kind de hele dag gezien en gevolgd worden. Hierdoor wordt in deze sector flexibiliteit (in werktijden) en de ontwikkeling van digitale vaardigheden steeds belangrijker. Onderwijsassistenten moeten steeds meer vertrouwd zijn met digitale hulpprogramma's. Als ondersteuners kunnen zij eraan bijdragen dat ieder kind krijgt wat hij of zij nodig heeft.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als sociaal werker ben je gemakkelijk benaderbaar voor de mensen die jou nodig hebben. Je kunt vertrouwen opbouwen bij bewoners. Je verbindt mensen met elkaar en helpt hen. Daarbij werk je veel samen met andere professionals en maatschappelijke organisaties. Als Pedagogisch medewerker kun je aan de slag in een Kindcentrum, waar ze opvang en onderwijs combineren. Als pedagogisch medewerker speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Je kunt daarnaast ook gaan werken in een kinderdagverblijf, peuteropvang, voorschoolse educatie of buitenschoolse opvang. Als onderwijsassistent geef je zelf geen les. Maar je ondersteunt leerlingen die extra hulp nodig hebben bij het leren. Dat kan op allerlei scholen, van basisschool tot mbo. Jij kunt eraan bijdragen dat ieder kind zich gezien voelt.