Verzorgende IG

Als verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) geef je zorg aan mensen die het nodig hebben. Dat kunnen zieke mensen zijn, oude mensen, maar ook jonge moeders die net een baby hebben gekregen.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens deze opleiding verzorgende-IG krijg je onder andere de vakken anatomie, fysiologie, verpleegtechnisch handelen en omgangskunde. Ook komen voeding en diëten voorbij en ziekteleer. Zo ben je optimaal voorbereid op je latere beroep. Ook handig is dat je leert om te plannen en organiseren.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 63%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 28%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 75%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 9%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Verzorgende IG"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Verzorgende IG". Een student verzorgende IG spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als verzorgende IG aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Verzorgende IG". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Cynthia en de volgende tekst verschijnt: "Student, Cynthia Boersbroek". De scene gaat over naar Marja met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Marja Kolkman". Ze lopen samen een huiskamer binnen. In beeld staat het volgende weergeven: "Verzorgende IG verzorgt en verpleegt mensen en werkt in een ziekenhuis, thuiszorg, gehandicaptenzorg en kraamzorg."

Als eerste komt Cynthia aan het woord. Er worden beelden getoond van Cynthia die de sokken bij een meneer in een rolstoel aan doet.

Cynthia: Je werkt met mensen en er mag dan niks fout gaan. Wat ik leuk vind en uitdagend vind, is dat het altijd weer anders is. Ieder mens is anders. Iedere dag is anders.

Beschrijver: Marja neemt het woord over van Cynthia. Ondertussen helpt Cynthia in de video een mevrouw in een rolstoel met het aantrekken van haar jas.

Marja: Het beroep verzorgende is heel uitdagend. Je bent altijd bezig met cliënten. Je zorgt dat ze gewassen worden 's morgens en aangekleed worden. Verpleegtechnische handelingen eventueel uitvoeren. En je zorgt de rest van de dag eigenlijk voor een prettige werksfeer en voor de cliënt een blije dag.

Beschrijver: Na Marja gaan we terug naar Cynthia.

Cynthia: Ik vind het heel fijn dat ik dit werk kan uitoefenen. Ik hou gewoon heel erg van met mensen werken.

Beschrijver: Na Cynthia komt Marja aan het woord.

Marja: Er gaat op de afdeling zeker wel iets mis en dat is juist het spannende.

Beschrijver: We gaan terug naar Cynthia.

Cynthia: Ik heb zelf ook een crisissituatie meegemaakt als cliënten plots overlijden. Dan merk je wel heel erg dat je als team moet werken en handelen om de rust op de afdeling te houden.

Beschrijver: Marja staat naast Cynthia. Marja geeft feedback over Cynthia. Er worden ondertussen beelden getoond van Cynthia die de vissen voert.

Marja: Wat ik zo leuk vind aan Cynthia is dat ze heel open is. Ze is heel transparant. Ze is heel leergierig, Ze heeft altijd humor. En ze kan lekker studeren. Ze vliegt overal doorheen.

Beschrijver: Cynthia reageert op Marja. Daarna horen we Marja weer.

Cynthia: Leuk te horen.

Marja: Dat wist je ook nog niet, hè?

Beschrijver: Cynthia vertelt verder over haar ervaringen. Ondertussen stelt Cynthia in de video de hoofdsteun bij van de rolstoel van een bewoner. In de volgende scene neemt ze samen met Marja en de bewoner een selfie-video op.

Cynthia: Wat ik het leukst vind, is dat ik nog steeds dingen leer. Hoe meer ik kan doorgroeien, hoe leuker het wordt. Daarom wil ik doorgroeien naar verpleegkundige.

Frank, de visjes hebben eten. Het was weer gezellig.

Beschrijver: We horen nu Frank en daarna Lotte.

Frank: Lachen.

Lotte: En wij gaan op naar de volgende. Doei.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Verzorgende IG". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "werkt en verpleegt met mensen die zorg nodig hebben", "levert verschillende vormen van zorg", "adviseert en begeleidt", "voert verpleegtechnische handelingen uit", "biedt persoonlijke verzorging", "rapporteert", "begeleidt collega's". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Verzorgende IG" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig, zorgzaam en verantwoordelijk", "respectvol en sociaal", "leergierig en oplettend", "hygiënisch en veilig", "discreet en betrouwbaar", "geduldig en begripvol". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als verzorgende IG ondersteun je patiënten op de vlakken waarop ze dat zelf niet kunnen. Verzorgende IG betekent verzorgende voor de individuele gezondheidszorg. Je stelt een zorgplan op en voert dat uit. Je verricht voor zorgvragers in beperkte mate huishoudelijk werk, het accent ligt op het verlenen van lichamelijke zorg.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €16
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 97%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €18
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 98%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In de zorg verandert altijd iets. Er zijn nieuwe inzichten uit onderzoek, andere behandelingen en werkwijzen die allemaal invloed hebben op de uitvoering van je werk. Als je een zorgopleiding volgt, leer je veel over hoe je mensen kunt helpen. Je leert bijvoorbeeld mensen verplegen, ondersteunen en verzorgen. In de zorg heb je direct contact met mensen. Digitale technieken worden steeds belangrijker in de zorg. Je leert hoe je online mensen met een zorgvraag kunt helpen. En hoe apps kunnen helpen bij de planning van de zorg. Of apps die mensen helpen zelf metingen uit te voeren.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    In de zorg werk je dus met mensen. Je kunt veel verschillende dingen doen. Als je werkt in de zorg ondersteun je mensen met verpleging, verzorging en/ of je begeleid hen bij hun gezondheid. Je kunt mensen helpen met het innemen van medicijnen, hun wonden verzorgen, maar ook helpen in het huishouden of hun dagelijkse verzorging. Het is belangrijk dat mensen zichzelf kunnen redden, zodat ouderen langer thuis kunnen wonen of mensen met een beperking meer regie krijgen over hun eigen leven en zelf beslissingen kunnen nemen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Met een diploma als mbo-verpleegkundige, verzorgende IG, helpende of zorghulp kun je op veel plekken in de zorg gaan werken. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis, een verpleeghuis of bij mensen thuis. Of een bijzondere plek, zoals een dagbesteding, maatschappelijke opvang, gevangenis of een asielzoekerscentrum. Je kunt werken met mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Als (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg ondersteun je mensen met een beperking in het dagelijks leven. En je helpt hen om zichzelf thuis te kunnen redden. Dat doe je samen in een zorgteam en met hun eigen sociale netwerk (familie, buren, vrienden en vrijwilligers). En je werkt altijd samen met andere beroepen, zoals artsen, orthopedagogen en fysiotherapeuten