Sloper

Altijd geleerd dat je niets stuk mag maken? Als sloper is het juist je werk!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

Je leert dat je niet zomaar iets kan gaan slopen, maar dat je eerst goed moet kijken hoe constructies in elkaar zitten. Je leert dus ook hoe je veilig kunt werken. Je komt veel verschillende stoffen en materialen tegen in (oude) gebouwen. Asbest bijvoorbeeld. Daar gelden aparte regels voor. Ook leer je recyclen, want hout, koper, zink en lood kunnen apart worden aangeboden bij de afvalverwerking.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Sloper"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Sloper". Een student sloper spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als sloper aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Sloper". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Kees en de volgende tekst verschijnt: "Student, Kees Langedijk". De scene gaat over naar Bart met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Bart Smit". Ze bevinden zich in een pand en dragen een veiligheidshelm. In beeld staat het volgende weergeven: "Assisteert bij totaalsloop en sloopt handmatig bij renovatiesloop." In de video boort Kees de betonnen vloer open met een drilboor.

Als eerste komt Kees aan het woord. Ondertussen komt een sticker van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Kees: Ik volg de opleiding sloper niveau 2 BBL. Ik werk zelf bij Van der Bel, gevestigd in Middenmeer. Dat is een sloopbedrijf. Wij doen heel veel verschillende sloopwerkzaamheden. Zoals asbestsanering, handsloop, slopen met de kraan, recycling en milieutechniek.

Beschrijver: In deze scene geeft Bart uitleg aan Kees. Ze staan in een pand en ze kijken naar een berg puin. Daarna vertelt Bart over wat ze doen.

Bart: Kees, we gaan het puin opruimen dat van boven komt. In de kruiwagen, stofkapje op, netjes.

Van der Bel sloopt, saneert asbest, recyclet en levert bouwrijp op.

Beschrijver: Kees neemt het woord over.

Kees: Handsloop vind ik erg leuk. We doen verschillende werkzaamheden, jekkeren, vloertjes weghalen, wandjes weghalen en soms totaalsloop. Soms moeten we het casco maken.

Beschrijver: In deze scene is de camera bevestigt op een drilboor. Deze wordt gebruikt om beton te breken. In de volgende scene horen we Bart.

Bart: Kees, straks je stofkapje op. Je helm heb je al op. Rustig scheppen zodat we niet te veel stof maken. En als we straks aan het jekkeren zijn even je gehoorbescherming op doen.

Beschrijver: Na Bart gaan we terug naar Kees. Op de beelden loopt Kees met een kruiwagen vol met puin. De video komt daarna aan een einde.

Kees: Ik ga elke keer met plezier naar mijn werk. Ik kan het goed vinden met Bart dus dat is ook wel fijn om wat van te leren. Zelf weet hij veel van het vak af dus dat is fijn. Dat je weet dat je het goed doet als je het van hem leert. Dat werkt fijn.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Sloper". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt zijn sloopwerkzaamheden voor", "ruimt werkplek op", "sloopt handmatig", "sloopt machinaal". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Sloper" met daaronder de benodigde skills: "fysiek sterk", "verantwoordelijk", "doorzettingsvermogen", "collegiaal". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als sloper werk je voornamelijk op een slooplocatie en opdrachten kunnen variëren van totaalsloop tot renovatiesloop. Bij totaalsloop voer je assisterende werkzaamheden uit, bij renovatiesloop werk je met handgereedschap. Je hebt bouwkundige kennis en basiskennis van gereedschappen, apparatuur en machines. Je bent op de hoogte van veilig, gezond en milieubewust werken. Je hebt een goede conditie want het is zwaar werk met veel bukken, knielen en tillen. Je volgt instructies op voor de sloopwerkzaamheden van je leidinggevende.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.