Betonreparateur

Van stoeptegels tot flatgebouwen, beton kom je overal tegen. Als betonreparateur zorg jij ervoor dat het beton goed onderhouden blijft.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Gespecialiseerde aanneming
Opleidingscode
25080

Opleiding

Tijdens de opleiding betonreparateur leer je allereerst wat beton is en hoe het wordt verwerkt. Er zit bijvoorbeeld vaak staal in verwerkt en dat heeft jouw speciale aandacht nodig. Je leert met welke technieken en machines hoe je beton kan behandelen en repareren. Nadat je hebt leren repareren, leer je hoe je beton kunt beschermen. Daar zijn speciale coatings voor. Je leert natuurlijk ook hoe je veilig kan werken.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 90%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Betonreparateur"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Betonreparateur". Een student betonreparateur spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als betonreparateur aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Betonreparateur". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Remco en de volgende tekst verschijnt: "Student, Remco van der Torren". De scene gaat over naar Theo met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Theo Nederlof". Ze dragen een veiligheidshelm, handschoenen en gehoorbescherming. In beeld staat het volgende weergeven: "Repareert handmatig betonschade en brengt spuitbeton en beschermlagen aan."

Als eerste komt Remco aan het woord. Er worden beelden getoond van Remco die beton handmatig repareert.

Remco: Ik doe hier de opleiding betonreparateur niveau 2. Ik werk bij Tebecon. Dat zit in Oud-Gastel in Brabant. We krijgen daar te maken met veel verschillende dingen. Dat kunnen coatingswerkzaamheden zijn, handmatig repareren en betonspuiten.

Beschrijver: In de volgende scene geeft Theo uitleg aan Remco en nog een collega. Daarna vertelt hij over zijn werk.

Theo: Hier zitten nu allemaal kleine poriën in het beton, die we vullen met die primer. Zodat we een veel groter hechtoppervlakte krijgen.

De opleiding betonreparateur is het aan kunnen brengen van reparaties, met behulp van hulpbekisting of de manier van spuiten. Het afwerken van beton, poetsen van beton, dat doen ze hier binnen.

Beschrijver: Remco neemt nu het woord. Er worden ondertussen beelden getoond van dat ze een betonmix aan het maken zijn. In de volgende scene neemt hij een selfie-video op. Op de achtergrond is zijn collega een betonnen voorwerp aan het repareren.

Remco: In het begin van de praktijkopleiding leren we de molenwiekbekisting te maken. Dat is een hele belangrijke, die zorgt ervoor dat je bekisting niet uit elkaar spat. Daarnaast hebben we geleerd de hakhamers goed te gebruiken, de hamer en beitel en waarvoor je die moet gebruiken. Om daarna de reparatie zo goed mogelijk te doen en mooi en glad af te werken.

Goedemiddag! Ik ben Remco. Samen met Angelo zijn we een mooie reparatie aan het afwerken. In dit geval met een spons. Gaat allemaal goed.

Beschrijver: Theo neemt het woord over van Remco.

Theo: De jongens leren hier het betonrepareren op een wat minder snel tempo. Ze kunnen dat ook echt leren. Dan hebben ze een goede basis om dat door te ontwikkelen als ze bij het leerbedrijf zijn.

Beschrijver: Remco geeft feedback over zijn werkplek. Theo reageert daar vervolgens op. De video gaat vervolgens naar een afsluiting.

Remco: Ik vind het leuk dat je overal de tijd voor krijgt om het te leren. Het wordt goed uitgelegd. Ook de samenwerking met de leerlingen gaat goed. Het gaat prettig allemaal zo. Een mooie manier om het te leren.

Theo: Dat is fijn om te horen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Betonreparateur". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "brengt beschermlagen aan", "brengt spuitbeton aan", "controleert materialen en middelen", "injecteert bouwdelen", "repareert beton handmatig". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Betonreparateur" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "collegiaal", "verantwoordelijk", "flexibel", "harde werker". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als betonreparateur repareer je betonnen elementen, zoals bruggen en balkons. Je gebruikt daarvoor verschillende technieken, zoals handmatig repareren, beton spuiten, injecteren of afwerklagen aanbrengen. Meestal werk je samen met een allround betonreparateur.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.