Voeger

De meeste stenen gebouwen hebben voegen. Ooit van een verdiepte voeg gehoord? Of de platvol geborstelde?

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Gespecialiseerde aanneming
Code
25130

Opleiding

Je leert tijdens de opleiding dat de ene voeg de andere niet is. Je leert wat de functie is van voegen en hoe ze het aanzicht van een huis of gebouw bepalen. Je leert dat er verschillende kleuren mogelijk zijn en hoe je die moet maken. Je leert natuurlijk ook handigheid krijgen in het voegen zelf.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Heb je wel eens goed gekeken naar die grijze ruimte tussen de bakstenen in een muur? Dat zijn voegen. Het maken en afwerken van voegen is een vak apart. Als voeger zorg jij ervoor dat de voegen er piekfijn uit zien. Een precies karwei! Jouw belangrijkste taak is het aanbrengen en vervangen van voegwerk. Daarnaast breng je soms ook een speciale beschermlaag aan. Of je maakt meteen de hele gevel schoon.  

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.