Allround meubelmaker / (scheeps)interieurbouwer

Opleiding

Ben jij uit het goede hout gesneden? Als allround meubelmaker/ (scheeps-)interieurbouwer is dat natuurlijk een must.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Hout en meubel
Opleidingscode
25926

Opleiding

Je leert de verschillende houtsoorten kennen en hoe je met machines en gereedschappen kunt werken. Je leert hoe meubels op maat worden gemaakt en in elkaar worden gezet. Je leert leiding geven tijdens deze opleiding tot allround meubelmaker/(scheeps-)interieurbouwer. Want jij stuurt je collega’s aan.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 

Bekijk de vlogs van Nikki, Thomas of Marloes om een indruk te krijgen van de opleiding.

Studie in cijfers

Leerweg:
Doorstroom naar andere mbo opleiding 34%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 19%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer". Een student allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Daan en de volgende tekst verschijnt: "Student, Daan Hoenderdos". De scene gaat over naar Bennie met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Bennie Piepers". Ze werken beiden voor Intos en staan in een werkplaats. In beeld staat het volgende weergeven: "Maakt meubels en (scheeps)interieur vanuit massief hout of plaatmateriaal."

Ze staan beiden bij een meubelstuk. Als eerste komt Bennie aan het woord. Hij legt aan Daan uit wat er moet gebeuren.

Bennie: Daan, zoals je ziet, hier moet een schuine kant aan komen. Dat doen we door middel van een bovenfrees.

Beschrijver: Na Bennie komt Daan aan het woord. Ondertussen maakt Daan in de video gebruik van een bovenfrees.

Daan: Ik ben Daan Hoenderdos en ik doe de opleiding allround meubelmaker/interieurbouwer. Ik volg mijn opleiding bij HMC Sloterdijk Amsterdam.

Beschrijver: We horen nu Bennie uitleg geven aan Daan.

Bennie: De bovenfrees moet je dus eerst instellen vandaar dus het proefstuk. Ga je gang.

Beschrijver: Een collega neemt nu het woord.

Collega: Intos is een interieurmakersbedrijf uit Haarlem. Wij maken maatwerk interieurs voor een heel breed scala aan klanten in binnen- en buitenland.

Beschrijver: In de video staan Bennie en Daan een planning te bekijken. We horen ondertussen Bennie.

Bennie: Maandagochtend beginnen wij met een weekstart. Dat is om half acht en daar wordt in besproken wat we die week gaan doen. Iedere collega staat op een bepaald project. Vaak sta je ook samen op een project. Op die manier gaan wij te werk.

Beschrijver: In de video is Daan een balie aan het schuren met een houtbewerkingsmachine. Daan komt aan het woord. Daarna neemt hij een selfie-video op.

Daan: Ik heb bijvoorbeeld een klus in Arnhem. Dat is een kantoorpand. Daar moest een balie voor gemaakt worden. Dat is met verschillende soorten materialen. Dus ook met staal en natuursteen. Dus eigenlijk doe je hier wel heel veel verschillende dingen. Dat maakt het wel leuk.

Vandaag weer aan het werk. We hebben er zin in. Het is een mooie dag vandaag.

Beschrijver: Na Daan gaan we over naar Bennie.

Bennie: Wat ik belangrijk vind aan een student stagiair is dat hij veel geleerd heeft van zijn stageperiode. Dat hij daarmee verder kan voor zo’n verdere toekomst.

Beschrijver: Na Bennie gaan we terug naar Daan. De video gaat daarna naar een einde.

Daan: Ik heb het hier gewoon naar mijn zin. Leuke collega’s. Een goede stagebegeleider. Dus voorlopig blijf ik hier nog werken.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "monteert meubels en (scheeps)interieurbouwproducten en werkt ze af", "voert bewerkingen uit met houtbewerkingsmachines", "stelt productie gegevens samen", "brengt grondhout aan", "plaatst en controleert meubels en (scheeps)interieurbouwproducten", "begeleidt productieproces". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer" met daaronder de benodigde skills: "nauwkeurig", "handig", "technisch inzicht", "zelfstandig", "secuur". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Je bereidt de opdracht voor, stelt eventueel de houtbewerkingsmachines in en bewerkt het hout. Dat doe je met verschillende machines en gereedschappen. Vervolgens monteer je de onderdelen en zorg je voor de afwerking en eindmontage. Je stuurt collega’s aan en zet ze aan het werk. Bij een meubelmakerij maken ze over het algemeen op kleine schaal meubels, bij een meubelfabriek gaat het vaak om series. Meubels zijn er in vele soorten en maten. Aan de hand van een werkopdracht ga je aan de slag met het meubelmaken. Afhankelijk van de grootte van de opdracht werk je alleen of in een team. De werkzaamheden voer je uit in de productieruimte.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De hout- en meubelbranche is onderdeel van de creatieve maakindustrie. Vakmensen in deze sector doen ambachtelijk-industrieel werk. Dat betekent dat zij met hun handen werken, én met machines. Ze maken meubels en andere producten van hout: een duurzaam materiaal. Producten van hout worden in eigen land verkocht, of zijn voor de export naar het buitenland. In de hout- en meubelbranche draait alles om duurzaamheid en hergebruik van materialen.