Machineoperator houtverwerkende industrie

Hout is een natuurlijk product. Het ruikt dus ook heerlijk als jij de zaag er in zet. Je moet heel precies zijn in dit beroep.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert werken met hout en plaatmateriaal en je leert dat daar verschillende soorten in zijn. Je leert werken met de machines en apparaten die nodig zijn om het hout te zagen en op maat te krijgen. Je leert hoe je veilig werkt en ook hoe het hout opgeslagen en vervoerd kan worden.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Doorstroom naar andere mbo opleiding 40%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

Als machineoperator houtverwerkende industrie bewerk je hout en plaatmateriaal dat bedoeld is voor de timmerindustrie of voor de meubelindustrie. Dat doe je met houtbewerkingsmachines, met zagen en met vlakbanken. Je moet precies op maat kunnen zagen, omdat het anders niet past. Je verzamelt zelf het hout dat bewerkt moet worden. Als je klaar bent zorg je dat het bewerkte hout wordt afgevoerd of ergens wordt opgeslagen. Je kunt goed zelfstandig werken, maar ook in een team. Je moet het leuk vinden om hout en plaatmateriaal te bewerken. Ook moet je met geavanceerde machines willen werken.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De hout- en meubelbranche is onderdeel van de creatieve maakindustrie. Vakmensen in deze sector doen ambachtelijk-industrieel werk. Dat betekent dat zij met hun handen werken, én met machines. Ze maken meubels en andere producten van hout: een duurzaam materiaal. Producten van hout worden in eigen land verkocht, of zijn voor de export naar het buitenland. In de hout- en meubelbranche draait alles om duurzaamheid en hergebruik van materialen.