Machineoperator houtverwerkende industrie

Hout is een natuurlijk product. Het ruikt dus ook heerlijk als jij de zaag er in zet. Je moet heel precies zijn in dit beroep.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Hout en meubel
Opleidingscode
25923

Opleiding

Je leert werken met hout en plaatmateriaal en je leert dat daar verschillende soorten in zijn. Je leert werken met de machines en apparaten die nodig zijn om het hout te zagen en op maat te krijgen. Je leert hoe je veilig werkt en ook hoe het hout opgeslagen en vervoerd kan worden.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Doorstroom naar andere mbo opleiding 40%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Machineoperator houtverwerkende industrie"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Machineoperator houtverwerkende industrie". Een student Machineoperator houtverwerkende industrie spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als Machineoperator houtverwerkende industrie aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Machineoperator houtverwerkende industrie". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Rob en de volgende tekst verschijnt: "Student, Rob Koppens". De scene gaat over naar Jacob met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Jacob van Seccelen". Ze staan beiden in een werkplaats. Rob pakt een balk. Ze hebben gehoorbescherming op. In beeld staat het volgende weergeven: "De machinaal houtbewerker bewerkt hout en plaatmaterialen met een machine."

Als eerste komt Rob aan het woord.

Rob: Ik vind met hout werken leuk. En met mijn handen bezig zijn, vind ik ook leuk.

Beschrijver: Na Rob horen we Jacob. In de volgende scene heeft Jacob een houten balk vast geeft hij uitleg aan Rob.

Jacob: Wij werken met massief hout. We maken kozijnen.

Dus je moet even langs het hout kijken wat de holle en de bolle kant is.

Beschrijver: We gaan terug naar Rob.

Rob: De werkvoorbereider/leidinggevende stuurt ons in principe aan en zegt wat je moet doen.

Beschrijver: Jacob geeft Rob instructies. Rob maakt ondertussen gebruik van een touchscreen. Jacob legt vervolgens uit wat het beroep inhoudt. Ondertussen worden er beelden getoond van de houten balk die door de machine gaat. In een volgende scene staan ze beiden voor een scherm en Jacob geeft uitleg.

Jacob: Zet maar op 67. Dan vink je hem aan.

Als machinaal houtbewerker ben je heel veel met machines bezig. Met het instellen en het aansturen van de machine. Computers zijn heel belangrijk. Het werk gaat van de werkvoorbereiding naar de CNC-machines. Die sturen de machines aan. Wij hebben dan een controlerende functie.

Dan kun je de coördinaten lezen. Dat is belangrijk.

Beschrijver: Rob neemt het woord over van Jacob.

Rob: Wat ik nogal moeilijk vind in de werkplaats is het aansturen van de CNC-machine. Als daar iets fout gaat dan kan het fataal zijn voor de machine. Door de begeleiding van Jacob gaat het zeer goed. Hij begeleidt me eigenlijk altijd perfect.

Ik denk dat het essentieel is dat je hier altijd nauwkeurig bent. Dat je altijd oplet en dat je nooit iets te vlug wilt maken.

Beschrijver: Ze controleren de balk. Jacob geeft feedback waarop Rob reageert. Rob neemt vervolgens een selfie-video op met een collega. Daarna gaat de video naar een einde.

Jacob: Perfect. Keurig.

Rob doet het goed. Rob is heel leergierig en hij zoekt zijn grenzen goed op. Dus het komt goed met hem.

Fijn om te horen. Goedemiddag, Bram. Lekkere boterhammen gehad?

Collega: Ja, lekker.

Rob: Dan is het goed.

Als je elke dag een jaar lang kozijnen moet maken, dan zal dat wel eentonig zijn. Maar je bent ook deuren en ramen erbij aan het maken die afgestemd zijn op het kozijn. Dat moet allemaal passen. Daarom is het zo divers en leuk.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Machineoperator houtverwerkende industrie". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bewerkt hout met een machine", "kent de materialen en machines", "bereidt werk voor", "voert opdrachten uit", "stelt de machines in", "zorgt voor veilige werkplek". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Machineoperator houtverwerkende industrie" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en serieus", "samenwerkend", "veilig en alert", "betrokken". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als machineoperator houtverwerkende industrie bewerk je hout en plaatmateriaal dat bedoeld is voor de timmerindustrie of voor de meubelindustrie. Dat doe je met houtbewerkingsmachines, met zagen en met vlakbanken. Je moet precies op maat kunnen zagen, omdat het anders niet past. Je verzamelt zelf het hout dat bewerkt moet worden. Als je klaar bent zorg je dat het bewerkte hout wordt afgevoerd of ergens wordt opgeslagen. Je kunt goed zelfstandig werken, maar ook in een team. Je moet het leuk vinden om hout en plaatmateriaal te bewerken. Ook moet je met geavanceerde machines willen werken.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De hout- en meubelbranche is onderdeel van de creatieve maakindustrie. Vakmensen in deze sector doen ambachtelijk-industrieel werk. Dat betekent dat zij met hun handen werken, én met machines. Ze maken meubels en andere producten van hout: een duurzaam materiaal. Producten van hout worden in eigen land verkocht, of zijn voor de export naar het buitenland. In de hout- en meubelbranche draait alles om duurzaamheid en hergebruik van materialen.