Werkvoorbereider meubelindustrie / (scheeps)interieurbouw

De inrichting van een restaurant, bibliotheek of scheepsjacht is zo makkelijk nog niet. In dit beroep weet je wat je te doen staat bij zo’n project.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert een opdracht in te schatten, zodat je begrotingen en planningen kunt maken. Je leert berekeningen maken en offertes opstellen. Je leert hoe je de inkoop van materialen en gereedschappen doet en waar je op moet letten. Je leert ook leiding geven aan collega’s.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Als werkvoorbereider meubelindustrie bereid je een klus voor. Ter plekke bekijk je of er lastige punten zijn. Daarna maak je een technische tekening met de computer. Je weet precies wat nodig is voor een klus. Je weet alles over het materiaal, de machines en de werkuren. Je kunt goed ingewikkelde berekeningen maken. Je berekent de kosten van de klus zorgvuldig. Dan stel je een offerte op voor de klant. Jij organiseert het werk. Regelmatig overleg je met je baas, de projectleider en de klant. Ook als een opdracht af moet, houd je het hoofd koel.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De hout- en meubelbranche is onderdeel van de creatieve maakindustrie. Vakmensen in deze sector doen ambachtelijk-industrieel werk. Dat betekent dat zij met hun handen werken, én met machines. Ze maken meubels en andere producten van hout: een duurzaam materiaal. Producten van hout worden in eigen land verkocht, of zijn voor de export naar het buitenland. In de hout- en meubelbranche draait alles om duurzaamheid en hergebruik van materialen.