Werkvoorbereider meubelindustrie / (scheeps)interieurbouw

Opleiding

De inrichting van een restaurant, bibliotheek of scheepsjacht is zo makkelijk nog niet. In dit beroep weet je wat je te doen staat bij zo’n project.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Hout en meubel
Opleidingscode
25927

Opleiding

Je leert een opdracht in te schatten, zodat je begrotingen en planningen kunt maken. Je leert berekeningen maken en offertes opstellen. Je leert hoe je de inkoop van materialen en gereedschappen doet en waar je op moet letten. Je leert ook leiding geven aan collega’s.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw". Een student werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als werkvoorbereider meubelindustrie(scheeps)interieurbouw aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Koen en de volgende tekst verschijnt: "Student, Koen Hielkema". De scene gaat over naar Pascal met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Pascal Hendriks". In beeld staat het volgende weergeven: "Bereidt de werkzaamheden voor en produceert meubelen en/of (scheeps)interieurs."

Koen neemt een selfie-video op. Hij loopt een kantoorruimte binnen. Hij stelt zijn collega voor die aan het bureau achter de computer werkt. In de volgende scene stelt hij zich voor, voor de camera van SBB. Op de beelden zit hij in een bespreking met een klant. Hij laat testmaterialen zien. In een volgende scene geven ze elkaar een hand. In de volgende scene staat hij met een collega in de werkplaats en geeft hij uitleg over de bouw van een kast.

Koen: Hallo, ik ben Koen en ik werk hier. Dit is Ron.

Ik ben Koen. Ik doe een studie werkvoorbereider meubelmaker scheepsinterieurbouw. Ik werk de meubels uit tot een werktekening. Die gaat naar de productie toe. Ik doe dan een stukje begeleiding. De jongens stuur ik aan in de werkplaats. Mochten er dingen fout zijn in de tekening, dan kan ik die nog even corrigeren. Vervolgens gaan ze naar montage toe. Op de montage gaan de jongens het meubel opbouwen.

Dit wordt afgewerkt en die plank komt hieronder.

Beschrijver: We horen nu de collega tegen Koen.

Collega: Ja, en die ruimte is.

Beschrijver: Koen reageert op het eindproduct.

Koen: Ja, mooi.

Beschrijver: We horen nu Pascal. Ondertussen worden er beelden getoond van de werkplaats. Dit is een grote hal waarin tafels staan en diverse houten materialen aanwezig zijn.

Pascal: We zijn een interieurbouwer. We doen eigenlijk alles. Van een badkamermeubeltje tot een volledig ingericht woonhuis.

Beschrijver: Koen neemt het woord over van Pascal. In de volgende scene bespreekt hij samen met Pascal een project achter de computer. We horen eerst Koen en daarna Pascal. Het woord gaat vervolgens over en weer.

Koen: Het leukste vind ik het begeleiden op locatie. Daar kom je altijd complicaties tegen. Of het leidingwerk zit anders dan je bedacht hebt.

Sluitzijde. Eentje zit tegen de muur aan dus daar zit geen spuitwerk.

Pascal: Niet bang voor kromtrekken of...

Koen: Nee, die zijn allemaal B2. Ja, tweezijdig gespoten.

Beschrijver: Koen deelt nu zijn werkervaringen.

Koen: Bij Van Zon werken vind ik prettig. Ik word heel erg vrijgelaten door Van Zon.

Beschrijver: Pascal reageert op Koen. De video gaat daarna naar een afsluiting toe.

Pascal: Het is belangrijk dat je je projecten zelf trekt. De buitenwereld heeft niet door dat ze met een stagiaire te maken hebben. Ze denken dat ze een volwaardige kracht voor zich hebben.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "meet meubels in", "stelt productieplanningen samen", "maakt calculaties en offertes", "koopt in", "bewerkt machinaal het hout". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw" met daaronder de benodigde skills: "nauwkeurig", "gestructureerd", "procesmatig inzicht", "klantgericht en communicatief", "helicopterview", "kostenbewust". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als werkvoorbereider meubelindustrie bereid je een klus voor. Ter plekke bekijk je of er lastige punten zijn. Daarna maak je een technische tekening met de computer. Je weet precies wat nodig is voor een klus. Je weet alles over het materiaal, de machines en de werkuren. Je kunt goed ingewikkelde berekeningen maken. Je berekent de kosten van de klus zorgvuldig. Dan stel je een offerte op voor de klant. Jij organiseert het werk. Regelmatig overleg je met je baas, de projectleider en de klant. Ook als een opdracht af moet, houd je het hoofd koel.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 94%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De hout- en meubelbranche is onderdeel van de creatieve maakindustrie. Vakmensen in deze sector doen ambachtelijk-industrieel werk. Dat betekent dat zij met hun handen werken, én met machines. Ze maken meubels en andere producten van hout: een duurzaam materiaal. Producten van hout worden in eigen land verkocht, of zijn voor de export naar het buitenland. In de hout- en meubelbranche draait alles om duurzaamheid en hergebruik van materialen.