Asfaltafwerker

Goede asfaltwegen zijn belangrijk. Of je nou fietst of auto rijdt, je gebruikt wegen elke dag. Als asfaltwerker zorg jij dat ze glad en netjes zijn.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

Tijdens de opleiding Asfaltafwerker leer je hoe je asfaltwegen mooi glad en netjes maakt. Je leert hoe de speciale asfaltafwerkmachines en verschillende walsen werken. Daarnaast leer je hoe je een mooie afwerking maakt, met speciale randen bijvoorbeeld.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 66%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Asfaltafwerker"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Asfaltafwerker". Een student asfaltafwerker spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als asfaltafwerker aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Asfaltafwerker". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Thomas en de volgende tekst verschijnt: "Student, Thomas Koster". De scene gaat over naar Marco met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Marco van Leeuwen". In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt met de asfaltmachine aan de bijwerking van randen en egaliseert het asfaltwerk." Op de beelden bestuurt Thomas de asfaltmachine.

Als eerst komt Thomas aan het woord. Ondertussen worden er beelden getoond van Thomas die het asfalt veegt en harkt.

Thomas: Ik doe de opleiding Asfaltafwerker en ben werkzaam bij Versluys. Mijn werkzaamheden zijn vooral rondom de machine, naadjes invegen, het vlak harken van de hopen die zijn afgevlakt, het opdouwen van kantjes, waar de machine niet bij kan. Gewoon het net maken, dat alles goed in elkaar overloopt.

Beschrijver: Na Thomas horen we Marco. In de volgende scene staan ze beiden bij een grote machine. Marco geeft uitleg aan Thomas. Marco wijst ondertussen naar de zijkant van de machine. Daarna vertelt hij over zijn werkzaamheden.

Marco: Versluys Groep is een middelgroot bedrijf, vooral werkzaam in de wegenbouw. Maar we hebben ook verschillende onderdelen zoals wegafzettingen en tijdelijke verkeersmaatregelen en zelfs een onderdeel van de wegbelijning en een freesbedrijf.

Zoals je ziet is dit de plek waar het gereedschap aan de machine hangt. Dat is fijn voor de collega's. Dan hoeven ze niet te zoeken waar het is gebleven. Het is ook wel belangrijk dat je het een beetje schoon terughangt.

Mijn werkzaamheden zijn voornamelijk het bedienen van de asfaltmachine en zorgen dat die van zijn plek af gaat en de goede kant op gaat en voldoende invoer van het asfalt in de afwerkbalk.

Beschrijver: Na Marco gaan we terug naar Thomas. Ondertussen worden er beelden getoond van de verschillende werkzaamheden zoals het harken en vegen van het asfalt en het aandrukken van het asfalt met een machine.

Thomas: Het asfalt komt op ongeveer 160/170 graden uit de vrachtwagens in de machine. Dan komt het onder de balk en wordt het asfalt vlakgetrokken. Dan heb je ongeveer een uur de tijd om alles af te werken. Je moet echt goed op je eigen veiligheid letten en op die van je collega's want veiligheid gaat voor alles natuurlijk.

Beschrijver: Marco en Thomas nemen samen een selfie-video op. We horen Marco.

Marco: We hebben nu de oprit gemaakt. We gaan straks verder met de rest van het bedrijventerrein en dan hopen we weer op een mooi eindresultaat en een tevreden klant.

Beschrijver: Het woord gaat weer naar Thomas. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Thomas: Als ik iets an het doen ben en zij denken dat het beter anders kan, dan zeggen ze dat ook gewoon. Ik vind dat altijd fijn als mensen zeggen van: je kan het beter zo doen. Als je ziet hoe ik hier binnenkwam en wat ik nu voor werkzaamheden doe, dat is wel een heel verschil.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Asfaltafwerker". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "doet maatvoering", "richt de verkeersafzetting in en onderhoudt deze", "richt werkterrein in en onderhoudt het", "brengt verhardingen aan", "brengt werkterrein in de goede staat". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Asfaltafwerker" met daaronder de benodigde skills: "weerbestendig", "flexibel", "verantwoordelijk", "zorgvuldig", "veiligheidsbewust". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als asfaltafwerker maak je deel uit van een asfaltploeg. Je brengt asfaltwapening en een kleeflaag aan, helpt bij eenvoudig meet- en uitzetwerk en geeft aanwijzingen aan chauffeurs van asfaltwagens. Met handgereedschap maak je het asfalt vlak, werk je randen bij en naden af. Je werkt op verschillende locaties en soms ’s nachts. Je werkt geconcentreerd en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Of het nu gaat over straten, bruggen, wegen, treinrails, windmolens, dijken, kanalen, zonnepanelen of laadpalen; goede infrastructuur is superbelangrijk voor ons land. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Dankzij de infra komen we veilig en snel van a naar b. En in de infra is altijd genoeg te doen.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dat merk je in dat wat we maken, zoals energie neutrale snelwegen, windmolenparken en laadpalen voor elektrische auto’s. Maar ook in de manier waarop we werken. Want door gebruik te maken van de nieuwste technieken zorgen we dat we steeds slimmer kunnen doen. Bijvoorbeeld door de inzet van een straatrobot, die de stratenmaker ondersteunt bij het werk. Of door te werken met 3D modellen waardoor een grondwerker tijdens het graven in de kraan tot op de centimeter nauwkeurig op een scherm in de cabine kan zien waar gegraven moet worden.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Als je houdt van samen met een team werken in de buitenlucht aan verschillende projecten, dan is de infra echt iets voor jou. In de toekomst zullen de machines waarmee je werkt steeds vaker elektrisch zijn. En maak je meer en meer gebruik van slimme digitale oplossingen. Omdat die technieken steeds veranderen is het belangrijk dat je blijft bijleren. Dat er genoeg werk is, dat is zeker, want in de infra bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland.