Creatief vakman

Creatief vakman

Je bedenkt en ontwerpt producten van verschillende materialen als glas, keramiek, leer of textiel. Je bent een echte specialist.

Opleiding

 • Je leert hoe je ontwerpen kunt maken en hoe je die ontwerpen kunt vertalen naar producten. Je leert visualiseren, 2d en 3d vormgeving, tekenen met de hand en computer. Materiaalkennis en technieken en methoden leer je natuurlijk ook. Aangezien je waarschijnlijk zelfstandig ondernemer wordt, leer je ook wat daar bij komt kijken.

   

  De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg bol
  Leerweg bol
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  7.6
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  56%
  Doorstroom naar hbo-opleidinglandelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
  18%
  Afgestudeerden met werklandelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft
  80%
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  3 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op stage landelijk in jouw vakgebied
  Startsalarislandelijk gemiddeld bruto uurloon
  € 9

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als creatief vakman maak je exclusieve producten, zoals meubels, tassen, hoeden, serviesgoed, ramen en functionele of decoratieve objecten vanuit vakmanschap. 

  Je bent goed in techniek, ontwerp en materialenkennis en je maakt zelf de producten die je ontwerpt. Klanten en opdrachtgevers komen bij jou omdat je specifieke technieken beheerst en specifieke kennis hebt van materialen zoals hout, textiel, leer, keramiek of glas.

  Je houdt van experimenteren, hebt gevoel voor vormgeving, oog voor detail en staat open voor samenwerking. Je denkt mee over aspecten als techniek, duurzaamheid, kostprijs, functionaliteit en veiligheid.

Zoeken