Juwelier

Juwelier

Ben jij commercieel en trendgevoelig en heb je iets met sieraden, horloges, edelmetalen en -stenen? Wordt dan juwelier!

Opleiding

 • De opleiding tot juwelier is op verkoop gericht. Een merk neerzetten, verkoop,  ondernemersvaardigheden en verkooptraining komen voorbij. Maar ook kennis van de juweliersbranche: welke producten zijn er, welke materialen en edelstenen. Je leert ook hoe horloges en klokjes werken.

   

  De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg: bol bbl
  Leerweg bol
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  6.2
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  70%
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  9 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op stage landelijk in jouw vakgebied
  Leerweg bbl
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  9 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Het beroep van een juwelier is zo veelzijdig als een briljant! Je verkoopt sieraden en horloges, adviseert de klanten over de laatste trends en weet alles over (edel)metalen, edelstenen, ontwerpen en design. Je bent de gastheer of gastvrouw in de winkel. Je zorgt voor een goede presentatie van de collectie en je voert reparaties uit. In het juweliersvak heb je te maken met modetrends. Je bent modebewust en helemaal bij wat ‘in’ is. Daarom onderhoud je goede contacten met leveranciers van verschillende sieraden- en horlogemerken. Meestal komen zij naar je toe, maar als juwelier bezoek je ook sieradenbeurzen in binnen- en buitenland.

  Je kan goed met klanten omgaan, je hebt commercieel inzicht en beschikt over vakkennis. Verder weet je goed de waarde te bepalen van de sieraden en andere voorwerpen uit de juwelier.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken