Interieuradviseur

Opleiding

Je creativiteit de vrije loop laten. Dat kan als je interieuradviseur bent. Je richt ruimtes in, zoals woningen, kantoren of winkels. Jij weet welk verschil een lamp of een verfje kan maken!

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Op de computer leer je 3D ontwerpen maken, die kan je omzetten in tekeningen of maquettes. Je krijgt kleuren- en materialenleer en je traint je ruimtelijk inzicht. Advies- en verkoopgesprekken met klanten horen ook bij deze opleiding tot interieuradviseur. 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg: bol
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 64%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 38%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Femke Segers en haar praktijkopleider over het vak van interieuradviseur.

(ENERGIEKE MUZIEK)

Beeldtekst:

Adviseert over de inrichting van woningen en bedrijfsruimten.

De praktijkopleider staat in een kantoor en richt zich tot de camera.

PRAKTIJKOPLEIDER: "We zijn nu bij BETS Architecten in Zaandam. We zijn een architectenbureau en dat houdt zich bezig met het ontwerpen van gebouwen. En daar horen ook de interieurs bij."

De praktijkopleider zit samen met Femke Segers aan een tafel.

FEMKE SEGERS (TEGEN PRAKTIJKOPLEIDER): "Ik wil vandaag het plan van eisen met je doornemen van Mine en Rolf."

FEMKE: "Interieuradviseur houdt in dat je ontwerpt en je stylet. Bij een woning ga je bedenken: Wat voor vloer? Welke kleur er op de wand komt. Wat er in die ruimte komt te staan. Wat voor meubels."

PRAKTIJKOPLEIDER: "Femke is drie weken geleden begonnen met haar werkzaamheden. Het eerste dat ze hier doen, is kennismaken met de programma's. Leren tekenen met AutoCAD en SketchUp. Dat is het belangrijkste. Femke pakt dat goed op."

De praktijkopleider zit samen met Femke achter een computer.

PRAKTIJKOPLEIDER (TEGEN FEMKE): "Dat is de pipet. Daarmee kun je een andere kleur die je in je scherm hebt selecteren."

Femke en haar praktijkopleider staan samen voor de camera.

FEMKE: "Als ik ergens binnenkom bij vrienden of familie dan vind ik het leuk om bij mezelf te denken: Kan het anders, het meubilair?"

Femke en haar praktijkopleider zitten aan een tafel met daarop samples.

PRAKTIJKOPLEIDER (TEGEN FEMKE): "Ik denk dat het goed is dat je voor de basis als basiskleuren sterren kiest met gekleurde accenten."

FEMKE: "Je moet goed naar de klant kunnen luisteren maar daar wel je eigen draai aan durven en kunnen geven."

PRAKTIJKOPLEIDER: "Mensen kunnen vertellen wat ze willen en als je dan exact doet wat die mensen aan je gevraagd hebben, dan hebben ze je niet nodig. Je moet altijd iets bedenken wat zij nog niet hebben bedacht."

Femke en haar praktijkopleider zitten aan een tafel, Femke tekent een ontwerp.

FEMKE (TEGEN PRAKTIJKOPLEIDER): "En dan wil ik hier een bank voor hebben."

FEMKE: "Als ik naar m'n eigen tekeningen kijk en die van Ron Die zijn wel heel anders. Het lijkt me leuk als ik dat ook zoals Ron kan."

PRAKTIJKOPLEIDER (TEGEN FEMKE): "Een kleur is altijd een vlak, dus dat zit er vrij egaal op."

PRAKTIJKOPLEIDER: "Als ik werk met studenten wil ik hun eigen smaak en hun eigen ideeën proberen te versterken."

PRAKTIJKOPLEIDER (TEGEN FEMKE): "Nee, geen paars."

FEMKE (TEGEN PRAKTIJKOPLEIDER): "Dat ging even mis."

FEMKE: "Wat ik leuk vind aan interieuradviseur zijn, is het complete plaatje. Dus het ontwerpen en dat je daarna ook echt je werk ziet. Wat het is geworden."

Femke en haar praktijkopleider staan lachend naast elkaar.

PRAKTIJKOPLEIDER (IN EEN VLOG): "We zijn klaar."

FEMKE (IN EEN VLOG): "Was een leuke dag. Toppie."

Beeldtekst:

Vakfacts trainer-coach/instructeur:

werkt veelal in de woon en interieur branche, adviseert over inrichtingen, ontwerpt interieurs, begeleidt uitvoering van ontwerp en maakt offertes.

Skills:

creatief, commercieel, overtuigend, georganiseerd, leergierig en sociaal.

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt in beeld.

Beeldtekst:

SBB maakt werk van praktijkleren

Beroep

Als interieuradviseur adviseer je klanten over de inrichting van ruimtes, vaak in woningen maar ook in andere gebouwen. Je ontwerpt een inrichting die past bij het budget en de stijl van je klant. In dit ontwerp neem je alles mee: de meubelen, de stoffering en bekleding, de verlichting, kleur, sfeer en accessoires. Als de klant je de opdracht geeft, voer je het ontwerp ook uit. Samen met collega’s zorg je ervoor dat de winkel altijd mooi en aantrekkelijk is ingericht. Je bent op de hoogte van de laatste trends op het gebied van interieur.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 87%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In de komende tien jaar worden er in Nederland 900.000 nieuwe woningen gebouwd. Daardoor zullen veel mensen een nieuw interieur willen. Interieuradviseurs geven advies over een mooie én duurzaam ingerichte ruimte. Behalve voor woningen is er ook veel werk in de inrichting van winkels en kantoren. Steeds vaker is daarbij de wens om méér te doen in een kleinere ruimte. Bijvoorbeeld met een bank of tafel waarin je ook spullen kunt opbergen

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Er is veel vraag naar duurzame materialen en naar smart home-technologieën zoals slimme verlichting en slimme verwarming. Interieuradviseurs gebruiken steeds vaker gegevens over klantgedrag om trends te herkennen. Zo kun je een optimale combinatie maken tussen het budget en de wensen van jouw klant. Technologie wordt belangrijker. Met behulp van technologieën als Virtual Reality en Augmented Reality kunnen klanten virtueel door het nieuwe ontwerp lopen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Allereerst kijk je naar wat bij jouw klant past. Maar je kijkt niet alleen meer op een creatieve manier naar meubels, stoffering, bekleding, verlichting, kleur en accessoires. Je leert ook hoe je gebruik maakt van duurzame en gerecyclede materialen. Bovendien ga je digitale ontwerptechnieken gebruiken. En je leert hoe je nieuwe technologieën optimaal toepast, zoals 3D-printen, smart home-technologie, Virtual Reality en Augmented Reality. Zo laat je de interieurwensen van jouw klanten uitkomen. Je moet dus niet alleen een goed ontwerp kunnen maken, maar ook handig worden met computerprogramma’s voor ontwerpen. Nog niet uitgeleerd na deze opleiding? Veel afgestudeerden stromen door naar het hbo. Bijvoorbeeld bij Artemis, AMFI, de Jan de Bouvrie Academie, de Kunstacademie of Thomas More (België).