Interieuradviseur

Je creativiteit de vrije loop laten. Dat kan als je interieuradviseur bent. Je richt ruimtes in, zoals woningen, kantoren of winkels. Jij weet welk verschil een lamp of een verfje kan maken!

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Op de computer leer je 3D ontwerpen maken, die kan je omzetten in tekeningen of maquettes. Je krijgt kleuren- en materialenleer en je traint je ruimtelijk inzicht. Advies- en verkoopgesprekken met klanten horen ook bij deze opleiding tot interieuradviseur. 

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 29%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

Als interieuradviseur adviseer je klanten over de inrichting van ruimtes, vaak in woningen maar ook in andere gebouwen. Je ontwerpt een inrichting die past bij het budget en de stijl van je klant. In dit ontwerp neem je alles mee: de meubelen, de stoffering en bekleding, de verlichting, kleur, sfeer en accessoires. Als de klant je de opdracht geeft, voer je het ontwerp ook uit. Samen met collega’s zorg je ervoor dat de winkel altijd mooi en aantrekkelijk is ingericht. Je bent op de hoogte van de laatste trends op het gebied van interieur.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 90%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  In de komende tien jaar worden er in Nederland 900.000 nieuwe woningen gebouwd. Daardoor zullen veel mensen een nieuw interieur willen. Interieuradviseurs geven advies over een mooie én duurzaam ingerichte ruimte. Behalve voor woningen is er ook veel werk in de inrichting van winkels en kantoren. Steeds vaker is daarbij de wens om méér te doen in een kleinere ruimte. Bijvoorbeeld met een bank of tafel waarin je ook spullen kunt opbergen

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Er is veel vraag naar duurzame materialen en naar smart home-technologieën zoals slimme verlichting en slimme verwarming. Interieuradviseurs gebruiken steeds vaker gegevens over klantgedrag om trends te herkennen. Zo kun je een optimale combinatie maken tussen het budget en de wensen van jouw klant. Technologie wordt belangrijker. Met behulp van technologieën als Virtual Reality en Augmented Reality kunnen klanten virtueel door het nieuwe ontwerp lopen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Allereerst kijk je naar wat bij jouw klant past. Maar je kijkt niet alleen meer op een creatieve manier naar meubels, stoffering, bekleding, verlichting, kleur en accessoires. Je leert ook hoe je gebruik maakt van duurzame en gerecyclede materialen. Bovendien ga je digitale ontwerptechnieken gebruiken. En je leert hoe je nieuwe technologieën optimaal toepast, zoals 3D-printen, smart home-technologie, Virtual Reality en Augmented Reality. Zo laat je de interieurwensen van jouw klanten uitkomen. Je moet dus niet alleen een goed ontwerp kunnen maken, maar ook handig worden met computerprogramma’s voor ontwerpen. Nog niet uitgeleerd na deze opleiding? Veel afgestudeerden stromen door naar het hbo. Bijvoorbeeld bij Artemis, AMFI, de Jan de Bouvrie Academie, de Kunstacademie of Thomas More (België).