Assistent logistiek

Als assistent logistiek ben jij een ster in organiseren en plannen. Je werkt in een groothandel of bedrijf waar spullen worden verdeeld. Producten moeten continu verplaatst, geladen en gelost worden. Zorg jij ervoor dat al deze dingen op rolletjes lopen?

Opleiding niveau
Niveau 1
Opleiding duur
1 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens deze opleiding leer je hoe een magazijn meestal is opgebouwd. Je leert helpen bij het laden en lossen van goederen. Ook leer je hoe spullen worden verpakt voor de opslag. Daarnaast leer je waar je op moet letten als je goederen in het magazijn moet verzamelen en waar je op moet letten als goederen worden afgeleverd. Samenwerken is een belangrijk onderdeel van de opleiding tot assistent logistiek.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Assistent logistiek"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Assistent logistiek". Een student assistent logistiek spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als assistent logistiek aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Assistent logistiek". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Fabian en de volgende tekst verschijnt: "Student, Fabian van der Snoek". De scene gaat over naar Jan met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Jan Bontenbal". Ze dragen beiden werkkleding en een haarnetje. In beeld staat het volgende weergeven: "Assisteert bij het verwerken van de goederenstroom in een bedrijf." In de video bestuurt Fabian een palletwagen en verplaatst kratten.

De camera is gemonteerd op de pallet en Fabian is in beeld. We horen nu Fabian. In de volgende scene vertelt hij over zijn werk voor de camera van SBB. In de video bereidt hij een pallet met kratten voor met behulp van een machine.

Fabian: Ik ben Fabian en ik breng deze pallet naar de verlading.

Ik doe de opleiding assistent logistiek en ik loop stage bij Greenpack. Ik kom aan het begin van de dag beneden. Ik kijk wat er op de lijst staat, wat we gaan doen. Ik ga dat voorbereiden. Ik breng bepaalde schalen aan de lijnen en de dozen of kratten die we nodig hebben. Eenmaal dat gedaan, gaan wij aan de slag. Als de pallet klaar is, gaat er een band omheen, die zetten we in de strapex. We melden die pallet af en doen er een kistkaart in. Eenmaal dat gedaan, rijden we de pallet naar de huidige locatie bij de poort.

Beschrijver: Jan en Fabian staan voor een computersysteem. Jan geeft uitleg aan Fabian. Daarna vertelt hij over zijn werkgever. In de daaropvolgende scene geeft hij weer uitleg aan Fabian. Fabian bestuurt een paletwagen met kratten.

Jan: Even opletten met afmelden. Dat we wel de juiste eindtijden nemen. Als je die laatste neemt dan komen we in de knoei met de verladingsopdracht.

Greenpack is een grote verkooporganisatie van groente en fruit. Wij verpakken voornamelijk tomaten, komkommers en paprika's. Dat doen we voor een groot aantal glasgroentetelers in Nederland.

Fabian, zou je deze kisten naar de lijn willen brengen?

Beschrijver: We horen Fabian. Na Fabian gaan we terug naar Jan.

Fabian: Ja, ga ik doen.

Jan: Dank je wel!

De begeleiding is voor elke student anders. De ene student past zich makkelijk aan en vindt zijn eigen weg relatief snel. Die heeft alleen een stukje begeleiding en feedback nodig. Een andere student heeft wat meer begeleiding nodig dus die neem je wat vaker mee aan de hand om uit te leggen wat de bedoeling is en wat er verwacht wordt.

Beschrijver: Het woord gaat naar Fabian. De video wordt na zijn verhaal afgesloten.

Fabian: Mijn ervaring hier is prima. Mijn werkzaamheden met iedereen onder elkaar, dat is gewoon hartstikke goed. Het leuke aan dit werk is dat het elke dag heel anders is. Het is bijna nooit hetzelfde op een dag.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Assistent logistiek". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "voert (assisterende) werkzaamheden uit", "inventariseert de voorraad en de magazijninventaris", "maakt goederen gereed voor opslag en slaat deze op", "verzendt en ontvangt goederen". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Assistent logistiek" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "gedisciplineerd", "verantwoordelijk", "gestructureerd". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als assistent logistiek help je bij de ontvangst en opslag van goederen in het magazijn of het distributiecentrum. Als de goederen binnenkomen, assisteer je bij het lossen ervan. Je helpt de goederen te controleren en ze klaar te maken voor opslag. Je assisteert bij het verplaatsen van de goederen naar de daarvoor bestemde opslagruimte. Ook houd je je bezig met de goederen die het magazijn uitgaan. Je helpt bij het verzamelen, verzendklaar maken en laden van goederen. Samen met collega’s zorg je ervoor dat de goederen snel, nauwkeurig en veilig verwerkt worden. En je zorgt dat het magazijn schoon en opgeruimd blijft.

Check de toekomst van deze sector