Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek

Een assistent metaal-, elektro- en installatietechniek kan veel kanten op. Denk aan de elektrotechniek, constructiewerk of metaaltechniek. Je steekt je handen uit de mouwen en komt op veel verschillende plaatsen, zoals bouwlocaties, productiehallen of gewoon bij mensen thuis.

Opleiding niveau
Niveau 1
Opleiding duur
1 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert de basis van elektrotechniek, constructiewerk en metaaltechniek. Je leert veel verschillende materialen, machines en gereedschappen kennen. Dat kan natuurlijk gevaarlijke situaties opleveren, dus je leert ook hoe je veilig werkt. Als assistent moet je later goed opletten wat je collega's nodig hebben, daarom leer je ook overleggen en samenwerken.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Assistent Metaal-, Elektro- en Installatietechniek"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek". Een student assistent metaal-, elektro- en installatietechniek spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als assistent metaal-, elektro- en installatietechniek aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Joey en de volgende tekst verschijnt: "Student, Joey Blok". De scene gaat over naar Michel met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Michel Kaspers". Ze staan beiden met een blauwe overal in een werkplaats. Joey heeft een laskap op. In beeld staat het volgende weergeven: "Doet eenvoudig metaalinstallatie, en/of elektrotechnisch werk." In de video legt Michel iets uit aan Joey. Daarbij meten ze een stuk staal op.

Als eerste komt Michel aan het woord. Joey staat naast Michel. In de volgende scene gaan ze een metalen plaat knippen met een machine.

Michel: We zijn hier bij scheepswerf De Chinook. Wij bouwen boten, staalconstructies en restaurantinrichtingen. Wij doen alles wat je met metaal kunt doen.

Oké, knippen maar.

Beschrijver: Na Michel horen we Joey. Ondertussen worden er beelden getoond van iemand die een machine bestuurt. Uit de machine rollen platen metaal uit.

Joey: Het leuke aan dit werk vind ik dat het elke dag weer anders is.

Beschrijver: Na Joey komt Michel weer aan het woord. In de volgende scene staat Joey bij een plaat. Michel geeft hem advies.

Michel: Het zijn soms grote projecten zoals een boot bouwen. Maar soms ook heel kleine dingen. Het is vaak een 'one-off'. Je maakt het maar één keer en dan niet meer. Het is heel afwisselend. Seriewerk, als we er 20 maken, is het veel.

Pak hem maar beet anders dondert hij naar beneden. Ja, precies. Verder, verder.

Beschrijver: Joey neemt vervolgens het woord over van Michel. Ondertussen is Joey in de video bezig met lassen.

Joey: Het is belangrijk om in dit vak precies te zijn. Weten waar je mee bezig bent. Je werkomgeving netjes houden. En collegiaal zijn, goed contact houden als je samenwerkt.

Beschrijver: Michel vult Joey aan. In een volgende scene bespreken ze een project. Michel geeft daarover uitleg aan Joey. Hij vervolgt daarna zijn verhaal. Ondertussen komt er een boot in beeld die in de werkplaats staat. Daarnaast zijn ze bezig met een motorblok.

Michel: Dat je inzicht hebt in het werk, dat je iets vanaf een tekening kunt maken. Dat je oog-hand coördinatie goed is. Als je als lasser dat niet hebt dan wordt het niks. Sommige mensen hebben dat van nature, die kunnen zo precies lassen. Joey is daar een van.

Geen randinkarteling en dat is moeilijk want je hebt dun op dik materiaal. Dus je moet die warmte goed verdelen.

Met deze papieren komen de jongens echt wel aan de bak. In de metaal is er een tekort. Je kunt in de metaalbewerking en staalcontructiebouw aan het werk. Of in de mechanica, werktuigbouwkundige installaties. Je kunt off shore werken. Het is zo breed.

Trek maar een beetje.

Beschrijver: Na Michel gaan we over naar Joey.

Joey: Toen ik net begon, kon ik al wat. Uiteindelijk konden ze me vaak verbeteren, waardoor ik preciezer ben gaan werken.

Beschrijver: Na Joey neemt Michel het woord.

Michel: Ik doe dit werk al 25 jaar, maar ik doe het nog steeds met ziel en zaligheid. Het vakmanschap doorgeven vind ik fantastisch.

Beschrijver: Joey werkt samen met een andere collega. De collega geeft Joey feedback waarop Joey reageert. Daarna wordt de video afgesloten.

Collega: En deze ook. Al die snoeren, helemaal top, jij gaat het halen.

Joey: Mooi.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "doet eenvoudig installatie- en constructiewerk", "leert met gereedschappen en machines om te gaan", "monteert en demonteert", "assisteert bij projecten", "bereidt werk goed voor". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek" met daaronder de benodigde skills: "handig en technisch", "luisterend en lerend", "enthousiast", "samenwerkend", "netjes en nauwkeurig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Assistenten in de techniek zijn overal te vinden en zijn breed inzetbaar. Je assisteert een technisch vakman. Dat kan bij van alles zijn wat met techniek te maken heeft. Bijvoorbeeld, je boort gaten, plaatst bedradingskokers in een installatiekast of trekt bedrading. Ook schroef je onderdelen vast, of juist los, bijvoorbeeld wanneer je een storing opspoort. Je kunt ook werken aan gasinstallaties, cv-ketels of andere soorten installaties. Je helpt dan mee met het ophangen van een cv-ketel en zaagt buizen op maat. Ook test je of een toestel dat jullie hebben geïnstalleerd wel goed werkt.

 

Check de toekomst van deze sector