Hoefsmid

Hoefsmid

Het fundament, daar begint het mee. Voor een paard zijn dat de hoeven. Als hoefsmid ben je gespecialiseerd in de zorg voor goede hoeven van paarden. Je mag smeden, bekappen en beslaan.

Opleiding

 • Je leert niet alleen de hoeven van paarden kennen, maar ook de bouw, het beenwerk en de gangen van paarden. Je leert welk hoefbeslag pas bij elk paard. En verder alles over het smeden zelf, hoe je de gereedschappen kunt gebruiken. Er zijn ook hoefziekten waar je rekening mee leert houden.  Communicatie en voorlichting geven over paarden en hoefverzorging hoort ook bij de opleiding tot hoefsmid.

   

  De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg: bol bbl
  Leerweg bol
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  7
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  42%
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  5 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op stage landelijk in jouw vakgebied
  Leerweg bbl
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  7.2
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  62%
  Afgestudeerden met werklandelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft
  100%
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  6 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als hoefsmid ben je een specialist op paardengebied. Je maakt hoefijzers klaar en bekapt en beslaat paarden of pony’s. Elk dier is uniek  en elk dier beoordeel je op eigen kenmerken. Je houdt rekening met het welzijn van het dier en de veiligheid. Je werkt zorgvuldig, gestructureerd en gedisciplineerd. Je werkt veelal als een zelfstandige ondernemer die ingehuurd wordt door bijv. paardensport bedrijven of paardenhouderijen.  

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken