Proefdierverzorger

Proefdierverzorger

Bij proefdieren kun je denken aan een muis, een rat, een konijn, een kip of een geit. Ze worden gebruikt voor (wetenschappelijk) onderzoek en lopen daarbij de kans zich onprettig te voelen, pijn te hebben of zelfs te sterven. Als proefdierverzorger heb jij dus een belangrijke taak.

Opleiding

 • Je leert hoe je dieren voedt en verzorgt en hoe je de dierenverblijven schoon houdt. Als proefdierverzorger leer je extra op gezondheid en dierenwelzijn te letten en hoe je de registratie daarvan bij kunt houden. Je leert hoe je de voortplanting begeleidt en hoe je moeder en jongen kunt begeleiden. Ook leer je materiaal te verzamelen voor genotypering (erfelijke eigenschappen herkennen).

   

  De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg bbl
  Leerweg bbl
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  6.1
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  55%
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  6 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als proefdierverzorger voer en verzorg je proefdieren en houd je hun leefomgeving schoon. Je behandelt de dieren met veel respect en je bent voorzichtig. Onder begeleiding van je leidinggevende help je mee met de experimenten en je assisteert ook bij het fokken van deze dieren. Eenvoudige, biotechnische handelingen doe je eventueel zelf. Daarbij houd je altijd de gezondheid van de dieren goed in de gaten en schrijf je alle testgegevens zorgvuldig op.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Schoollocaties

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken