Dierenartsassistent paraveterinair

Als dierenartsassistent paraveterinair ben jij de rechterhand van de dierenarts. Voor de klanten ben je het eerste aanspreekpunt in de praktijk. Ben jij iemand die de dierenartsenpraktijk op rolletjes kan laten lopen?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

In deze opleiding komt veel voorbij. Om te beginnen krijg je lessen in de anatomie, fysiologie en pathologie van dieren, zodat je weet hoe de meeste in elkaar zitten en welke ziektes er zijn. Daarnaast leer je welke instrumenten gebruikt worden en hoe je ze desinfecteert. Je leert eerste hulp voor dieren, medicijnen beheren, radiologie en nog veel meer. Administratieve handelingen en baasjes te woord staan en adviseren komen ook aan bod.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 65%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 20%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Niet bekend
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Dierenartsassistent Paraveterinair"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Dierenartsassistent paraveterinair". Een student dierenartsassistent paraveterinair spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als dierenartsassistent paraveterinair aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Dierenartsassistent paraveterinair". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Suzan en de volgende tekst verschijnt: "Student, Suzan Roemaat". De scene gaat over naar Gert met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Gert Tolkamp". Beiden staan in een dierenartspraktijk. Daarnaast is een klant te zien met een hond. De hond staat op de behandeltafel. In beeld staat het volgende weergeven: "De assistent helpt de dierenarts, zorgt voor het dierwelzijn en onderhoudt het klantencontact."

Als eerste komt Suzan aan het woorden. Ondertussen worden beelden getoond van hoe Gert een spuit in de hand heeft en vervolgens iets toedient aan een hond.

Suzan: Je moet geduldig zijn en tegen stress kunnen. Soms heb je stressvolle situaties, dan moet je snel kunnen handelen. Bloed, kots. Daar moet je allemaal tegen kunnen.

Beschrijver: Gert neemt het woord over van Suzan. Ondertussen tonen de beelden dat Suzan een nieuwe klant ontvangt met een hond. In een volgende scene bevindt zich een hond op de behandeltafel die vervolgens een spuit krijgt. Gert geeft daarna feedback over Suzan.

Gert: Je moet passie hebben voor de dieren, maar de perfectie is de omgeving. Dus dat wil zeggen: in omgaan met cliënten. Omgaan met het huisdier met stress. De lastige klant. Soms de hele plezierige klant. De dankbare klant. De verdrietige klant. Dus het is een heel bewogen gebeuren.

Suzan doet het gewoon heel goed.

Beschrijver: Na Gert gaan we terug naar Suzan. Ze legt uit hoe ze een hond gaan behandelen. Ondertussen worden er beelden getoond van een hond die verdoofd op zijn rug op de behandeltafel ligt. Suzan geeft de hond oogdruppels en scheert de hond. Er worden sfeerimpressies getoond van de operatie.

Suzan: Als de hond goed genoeg in slaap is, dan gaan we hem op tafel leggen. Dan gaan we hem goed vastbinden. Even wat druppels in de ogen doen, dat de ogen niet uitdrogen. Dan gaan we hem scheren en wassen. Dan gaat de dierenarts zo beginnen aan de operatie. Dan gaat hij gecastreerd worden.

Ik vind het heel interessant. Het is natuurlijk altijd wel spannend want elke operatie is anders.

Beschrijver: Gert neemt het woord en geeft feedback over Suzan.

Gert: Ik vind Suzan wel super inderdaad dat ze zo rustig blijft.

Beschrijver: Na Gert horen we weer Suzan. Ondertussen laten de beelden zien van Suzan achter de receptie die een klant aan het helpen is. In een volgende scene maakt Suzan een video en laat ze de hond zien die geopereerd is. De video komt daarna aan een einde.

Suzan: Ik vind dat Gert het hartstikke goed doet. Hij legt me altijd alles heel goed uit. Hij heeft er geduld voor. Hij kan het ook duidelijk overbrengen dat ik het uiteindelijk ook snap. Ik vind het ook leuk dat er een grote afwisseling is. Dat ik niet elke dag dezelfde taken heb maar van alles wat meekrijg.

Zoals je ziet is Loekie wel wakker, maar hij is nog niet helemaal fit. Hij gaat nog even verder slapen en dan mag hij straks naar huis.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Dierenartsassistent paraveterinair". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "assisteert dierenarts bij zijn werk", "doet algemeen werk op de praktijk", "verzorgt en voert dieren", "werkt in het laboratorium", "houdt de praktijk netjes en schoon", "voert gesprekken met klanten". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Dierenartsassistent paraveterinair" met daaronder de benodigde skills: "diervriendelijk", "respectvol en betrokken", "beleefd en vriendelijk", "zorgvuldig en verzorgend", "nuchter en weerbaar", "representatief en communicatief". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als dierenartsassistent paraveterinair heb je een centrale functie in de dierenartsenpraktijk. Je krijgt te maken met verschillende soorten dieren: honden, katten, cavia’s, konijnen en noem maar op. Jij assisteert de dierenarts bijvoorbeeld bij het uitvoeren van operaties. Daarnaast hou je je ook bezig met receptiewerkzaamheden. Na de operatie verzorg je de opgenomen dieren. Je maakt röntgenfoto’s en voert werk uit in het laboratorium. Je hebt tijdens je werk ook te maken met de eigenaren van de dieren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 4 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 95%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 5 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector