Medewerker bloem, groen en styling

Jij hebt oog voor de wereld om je heen. En je hebt gevoel voor trends en sfeer. Als medewerker bloem, groen en styling maak jij een hoop mensen blij.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens de opleiding tot medewerker bloem, groen en styling leer je alles over bloemen en planten. Je leert hoe je ze verzorgt en met welke technieken je boeketten en bloemstukken kunt maken. Je leert kleine corsages, boeketten, grote rouwstukken of winkeldecoraties met planten maken. Omdat je zeker met klanten te maken zult krijgen, leer je ook hoe je advies kunt geven.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 56%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 39%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 82%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Medewerker bloem, groen en styling"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Medewerker bloem, groen en styling". Een student medewerker bloem, groen en styling spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als medewerker bloem, groen en styling aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Medewerker bloem, groen en styling". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Tara en de volgende tekst verschijnt: "Student, Tara Soetens". De scene gaat over naar Kees met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Kees Liebregts". Ze bevinden zich in een bloemenzaak. In beeld staat het volgende weergeven: "Maakt groene arrangementen en verkoopt deze."

Tara neemt een selfie-video op. Op de achtergrond staan verschillende bloemen. We horen nu Tara. In de volgende scene horen we haar voor de camera van SBB. In de video pakt ze vazen uit een doos. Daarna kiest ze bloemen uit.

Tara: Hallo, ik ben Tara. Ik sta hier op mijn werkplek. Ik ga mooie bloemen uitzoeken. En dan kan ik daar leuke dingen mee gaan maken.

In de ochtend begin ik hier met een beetje schoonmaken. En dan pak ik bloemen uit de winkel om boeketten te maken, zodat mensen die meteen kunnen kopen en ze niet lang hoeven te wachten. En dan ga ik kleine vaasjes maken. En soms doe ik bestellingen.

Beschrijver: We horen nu Kees tegen Tara. Daarna vertelt hij over de medewerkers en werkzaamheden. De daaropvolgende scene gaat weer terug naar Kees en Tara die samen een boeket maken.

Kees: Tara, je hebt net bloemen gezocht in de winkel, supermooi. Vaasjes uitgepakt en gecontroleerd. Ik ga er eentje voordoen.

Medewerkers bloem, groen en styling die hier komen zijn vaak een beetje zenuwachtig. Het is toch spannend. En dan gaan we ze leren bloemschikken.

We kunnen er nog een grasje in doen zodat het iets luchtiger wordt. Dat is het voordeel als je hem los in elkaar steekt, dan blijft dat mooier zitten. Als je hem bindt dan ligt het er zo los bovenop.

Beschrijver: Tara neemt het woord over van Kees. Terwijl ze spreekt wijst ze naar een groot boeket op de achtergrond.

Tara: Wat ik echt leuk vind om te maken is bijvoorbeeld zoiets, iets groots.

Beschrijver: Na Tara horen we Kees. In de volgende scene laat Kees zien aan Tara hoe hij een boeket inpakt in plastic. Daarna vertelt Kees over Tara.

Kees: Het belangrijkste voor een leerling die hier stage loopt, is om de groei te zien. En om verbeterpuntjes te zoeken en aan het eind van de stage te kijken of het gelukt is en of die leerling daar ook gelukkig en blij van geworden is.

Dan pakken we de onderkant bij elkaar. Strak in een punt. Dan blijft die mooi rechtop staan. Zie je?

Tara is hier eigenlijk als klein kindje al gekomen. Dus ik heb altijd gehoopt dat ze de opleiding zou gaan volgen.

Beschrijver: Tara neemt het woord over van Kees.

Tara: Toen ik jong was hoopte ik al dat ik hier later stage kon lopen. Dus ik vind het leuk dat dat nu ook kan.

Beschrijver: Kees vult Tara aan. De video gaat vervolgens naar een afsluiting.

Kees: Het is goed gekomen hè, Tara.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Medewerker bloem, groen en styling". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "informeert en adviseert klanten", "verkoopt de groene arrangementen", "verzorgt de winkel-/productpresentatie", "maakt bloemwerk, groene decoraties en presentaties". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Medewerker bloem, groen en styling" met daaronder de benodigde skills: "nauwkeurig", "groene vingers", "trendgericht", "creatief". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als medewerker bloem, groen en styling maak je van bloemen en planten een mooi geheel, bijvoorbeeld een boeket. Je verzorgt bloemen en planten en andere producten in de winkel. Je zorgt ervoor dat ze klaar zijn voor de verkoop, bijvoorbeeld door boeketten te maken. Je verkoopt de producten in de winkel en zorgt ervoor dat ze er mooi bij staan. Je controleert of de kwaliteit van de planten en bloemen die worden afgeleverd, goed is. Je vindt het leuk om met bloemen en planten te werken en om met mensen om te gaan.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €11
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 86%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €10
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 95%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector