Medewerker dierverzorging

Katten, cavia’s, reptielen of zeeleeuwen, als ze niet in het wild leven, dan moeten wij mensen voor ze zorgen. Of dat nu in een opvang, dierenwinkel of dierentuin is. Ben jij gek van dieren en wil je daar je beroep van maken?

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens de opleiding tot medewerker dierverzorging leer je veel over de verzorging en het gedrag van allerlei dieren. Ook leer je hoe je een dierenverblijf schoonmaakt en het juiste eten en drinken klaarzet. Ziekte, ongemak en ongedierte komen natuurlijk ook aan bod. Je leert waar je op moet letten en wat je kunt doen om ze te helpen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 64%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 49%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Geslaagde studenten 65%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Matig
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Medewerker Dierverzorging"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Medewerker Dierverzorging". Een student medewerker dierverzorging spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als medewerker dierverzorging aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Medewerker Dierverzorging". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Laura en de volgende tekst verschijnt: "Student, Laura Schraa". De scene gaat over naar Jan met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Jan van het Meer". In beeld staat het volgende weergeven: "Verzorgt dieren bijvoorbeeld in een winkel, dierentuin, kinderboerderij, manege of asiel."

Als eerste komt Laura aan het woord. Ondertussen wordt er een slang in zijn verblijf getoond.

Laura: Het werk dat ik hier doe is over het algemeen met reptielen. Voeren 's ochtends. Over het algemeen veel schoonmaakwerk. Verblijven schoonmaken. En als het nodig is een dier hanteren voor medicatie of nagels knippen.

Beschrijver: Jan en Laura staan bij de verblijven van de dieren. Jan geeft uitleg aan Laurien de volgende scene vertelt Jan over het bedrijf. Ondertussen komen er diverse dieren in beeld.

Jan: Je moet even je handen ontsmetten. Dan mogen de dieren eruit en kunnen in de bak. Vers water erin, dus niet eruit gooien en weer vers water. Eerst schoonmaken dan kan die weer daarna terug.

We zijn een combinatie van een kinderboerderij, dierenpark en zorgboerderij. We hebben veel dieren die je op een kinderboerderij ook vindt. Daarnaast hebben we een tiental soorten die veel kinderboerderijen niet hebben. Dan hebben we onze reptielen waar er mensen zijn die specifiek voor deze diergroep komen.

Beschrijver: Laura maakt een verblijf schoon. Ze neemt nu het woord.

Laura: Je kunt in dierentuinen werken als bepaald dierverzorger. Het is een heel breed beroep.

Beschrijver: Jan vult Laura verder aan.

Jan: Je moet echt affiniteit met dieren hebben. Je kunt je specialiseren, of je iets wilt met knaagdieren, met reptielen of met zoogdieren. Er zitten verschillen in die vakbekwaamheid.

Beschrijver: Na Jan neemt Laura het woord over. Ondertussen pakt Laura in de video een schildpad op en verplaatst deze naar een andere locatie in het verblijf. In de volgende scene neemt ze een selfie-video op. Ze heeft een slang om haar nek. De slang beweegt zich naar de camera. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Laura: Toen ik hier voor het eerst kwam, wist ik niet zoveel van dieren. Ik vond reptielen en slangen altijd wel mooie beesten. Ik heb altijd meer met dieren dan met mensen gehad. Het scheelt dat ik hier altijd rond de dieren ben. Ik ben er trots op dat ik hier zoveel over reptielen heb geleerd. En dat ze me ook altijd willen blijven leren. Als ik zeg dat ik meer wil leren over reptielen is het: Prima, ga maar mee. We kunnen je nog wat dingen aanleren.

Dit lieve ding is mijn passie. Slangen en reptielen. Hij vindt de camera heel erg interessant.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Medewerker Dierverzorging". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "zorgt voor welzijn van dieren", "voert dieren", "maakt schoon", "informeert collega's en bezoekers", "houdt een oogje in 't zeil". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Medewerker Dierverzorging" met daaronder de benodigde skills: "deskundig en verzorgend", "liefdevol", "betrokken en oplettend", "veilig en beschermend", "verantwoordelijk", "sociaal en samenwerkend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als medewerker dierverzorging verzorg je dieren. Bijvoorbeeld paarden op een manege, vissen in een viskwekerij of katten en honden in een pension. Je zorgt ervoor dat de dieren gezonde voeding krijgen en je maakt hun leefruimte schoon. Wat je verder moet doen, verschilt per bedrijf.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 5 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €10
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 68%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 77%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector