Vakbekwaam medewerker agrohandel en logistiek

Wanneer je werkt met groente, fruit, vis en vlees weet je dat je met kwetsbare producten werkt. Temperatuur, ruimte en tijd hebben invloed op de houdbaarheid.  Als vakbekwaam medewerker agrohandel en logistiek ga jij daar goed mee om.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Allereerst leer je de verschillende producten kennen en leer je waar je rekening mee moet houden.  De juiste verpakking, opslag en timing is alles! Je weet hoe je de producten kunt inpakken en klaar kunt zetten voor transport. Dat doe je samen met je collega’s. Leiding geven is onderdeel van deze opleiding.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 80%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 75%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Vakbekwaam medewerker agrohandel en logistiek"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Vakbekwaam medewerker agrohandel en logistiek". Een student vakbekwaam medewerker agrohandel en logistiek spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als vakbekwaam medewerker agrohandel en logistiek aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Vakbekwaam medewerker agrohandel en logistiek". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Robbert en de volgende tekst verschijnt: "Student, Robbert Ouwehand". De scene gaat over naar Martin met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Martin Korpershoek". In beeld staat het volgende weergeven: "Vervult een uitvoerende rol bij het verzorgen, hanteren en het verzendklaar maken van dagverse producten." Iemand vervoert een veilingkar door een grote hal. In de hal staan meerdere karren met verschillende groenproducten zoals grassen.

Als eerste neemt Robbert het woord.

Robbert: Ik heet Robbert Ouwehand en ik werk bij WBE. Ik doe de opleiding vakbekwaam medewerker agrohandel en logistiek. We beginnen met een bak koffie. Daarna gaan we naar de computer de orders printen. Tijdens het orderpicken kijk je ook naar de kwaliteit van het groen.

Beschrijver: Robbert bekijkt een formulier en staat naast een kar. Martin loopt naar Robbert toe en stelt hem een vraag. We horen daarna Robbert en vervolgens weer Martin. In de volgende scene vertelt Martin over het bedrijf.

Martin: Lukt het allemaal, Rob?

Robbert: Nee, ik kan deze niet vinden.

Martin: Die staan daarzo.

WBE is een bedrijf dat snijgroen importeert uit verschillende delen van de wereld. Dat verkopen wij hier in Rijnsburg aan exporteurs, winkeliers en aan productiebedrijven en lijnrijders.

Beschrijver: Robbert neemt het woord over van Martin. Op de beelden plaatst Robbert producten op een kar.

Robbert: Het leukste vind ik het orderpicken. Het is een gezellige ploeg en dat maakt het werk zo leuk.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Martin. Op de beelden hangt Robbert een formulier aan de kar.

Martin: Het decoratiegroen wat wij importeren, is snijgroen wat gebruikt wordt in boeketten en in bloemstukken. We hebben regelmatig stagiairs over de vloer. Robbert is er daar nu een van. Net als de rest zijn wij gewoon heel erg blij dat Robbert ons team versterkt. En tot nu toe doet hij het hartstikke goed.

Beschrijver: Na Martin komt Robbert weer aan het woord. In de volgende scene is de camera bevestigd op een kar. Robbert komt in beeld en plaatst een doos op de kar. De video gaat naar een afsluiting toe.

Robbert: Ik heb het onwijs naar mijn zin hier. Het is een onwijs leuke groep. Ik ben blij dat ik hier nog een jaar stage mag lopen.

De bestelling is klaar.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Vakbekwaam medewerker agrohandel en logistiek". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "draagt zorg voor verpakking en opslag van het product", "draagt zorg voor het transport van het product", "bewaakt de planning", "begeleidt medewerkers". Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Vakbekwaam medewerker agrohandel en logistiek" met daaronder de benodigde skills: "signalerend", "aansturend", "verantwoordelijk", "hygiënisch", "planmatig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Verse producten als groente en fruit, bloemen en planten worden veelal verhandeld via groothandelsbedrijven. Daar worden ze opgeslagen, gecontroleerd en weer ingepakt voor vervoer. Alles wat daar gebeurt, is opgedeeld in verschillende onderdelen, bijvoorbeeld het aannemen of de opslag. Als vakbekwaam medewerker agrohandel en logistiek geef je instructies aan de medewerkers en houd je de planning in de gaten. Ook zorg je ervoor dat de kwaliteit van het werk goed is.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 91%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector