Vakbekwaam medewerker teelt

Zaaien in het voorjaar, oogsten in het najaar. Wat levert dat op? Snijbloemen, bloembollen, fruitbomen of aardappelen en groente die door kunnen naar de verkoop!

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert gewassen kweken en verzorgen op het land en in de kas. Je leert wat je moet doen, alle seizoenen van het jaar. Eerst de grond voorbereiden, zaaien, verzorgen, oogsten en tot slot klaar maken voor transport. Tijdens deze opleiding tot vakbekwaam medewerker teelt leer je ook plannen en organiseren en leiding geven aan collega’s.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 80%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 33%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 75%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren Vakbekwaam medewerker teelt"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Vakbekwaam medewerker teelt". Een student vakbekwaam medewerker teelt spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als vakbekwaam medewerker teelt aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Vakbekwaam medewerker teelt". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Johnno en de volgende tekst verschijnt: "Student, Johnno Keijzer". De scene gaat over naar Wil met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Wil van Ooi". In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt zowel op kantoor als in de buitenlucht met verschillenden soorten teelt." Ondertussen is iemand een plant aan het enten.

Johnno neemt een selfie-video op. Hij staat buiten tussen de planten. Johnno neemt het woord.

Johnno: Ik ben Johnno Keijzer. Ik werk bij het mooiste bedrijf van Boskoop. We staan hier tussen de veredelingen van verleden jaar. Die zijn onwijs mooi gegroeid zoals je kunt zien.

Beschrijver: Na Johnno gaat het woord naar Wil. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". Er worden beelden getoond van Johnno en Wil die samen een doek verwijderen van de plantstekken. In de volgende scene enten Johnno en Wil de planten. Wil geeft uitleg aan Johnno.

Wil: Mijn naam is Wil van Ooi van boomkwekerij W.J. van Ooi. De werkzaamheden die ik uitvoer zijn zorgdragen voor de stek. Daar zijn we nu mee klaar. En zorgdragen voor het enten wat we nu aan het doen zijn. Je begint onderaan de ladder met simpele dingen. En stapsgewijs ga je naar boven naar de moeilijkere dingen. Het zelfstandig enten, stekken. Toen Johnno bij me begon, was hij zeer enthousiast. Hij wist heel veel. Ik heb er op het moment veel plezier in. Want hij luistert goed. Hij is oplettend. Hij wijst mij ook op dingen. Het klikt wel tussen ons.

Zie je dat het hier goed... Dat het een stukje doorloopt zodat het aan elkaar kan groeien.

Beschrijver: Johnno neemt het woord over van Wil. Johnno snoeit ondertussen de planten buiten met een zaag.

Johnno: Omdat ik het hier leuk vind. En omdat ik het mooi vind dat ik eigen verantwoordelijkheden krijg.

Beschrijver: Wil reageert op Johnno.

Wil: Daar ben ik blij om dat je het naar je zin hebt.

Beschrijver: We gaan terug naar Johnno. Op de beelden geeft Johnno de stekken water. De video komt aan een einde.

Johnno: Wat ik het leukst vind om hier te doen, is het stekken en het enten. Om te kunnen zien dat je met een klein plantje begint en dat het uitgroeit tot een echte volwassen boom. Dat vind ik gaaf om te zien. Ik ben heel blij dat ik hier terechtgekomen ben. Zeker omdat hier mooie doorgroeimogelijkheden zijn. Ik ben graag met planten bezig en dat ben ik hier de hele dag aan het doen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Vakbekwaam medewerker teelt". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "begeleidt medewerkers", "bewaakt de planning", "verzorgt teelt", "verzorgt oogst", "verzorgt gewasgezondheid". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Vakbekwaam medewerker teelt" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "verantwoordelijk", "vakkundig", "technisch inzicht", "planmatig", "groene vingers". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Telen is het laten groeien van planten om er iets mee te doen. Verkopen bijvoorbeeld. Planten kunnen binnen (binnenteelt) of buiten (buitenteelt) staan. Waar ze ook staan, ze moeten regelmatig verzorgd en gecontroleerd worden. De vakbekwaam medewerker teelt weet wanneer gepoot, bemest en bewaterd moet worden. Je werkt veel met seizoenskrachten om een mooi en gezond product bij de veiling af te kunnen leveren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 88%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 96%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector