Leidinggevende leisure & hospitality

Vrije tijd voor de één, is business voor de ander. Als manager leisure & hospitality weet jij daar alles van.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert sport- en spelactiviteiten en excursies organiseren voor groepen mensen. Je leert entertainment en evenementen te organiseren. Je leert de commerciële kant van vakanties kennen en kunt bedrijfsplannen schrijven. Je leert ook leiding geven aan een team van medewerkers.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 77%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 30%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Leidinggevende Leisure & Hospitality"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Leidinggevende leisure & hospitality". Een student leidinggevende leisure & hospitality spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als leidinggevende leisure & hospitality aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Leidinggevende leisure & hospitality". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Esther en de volgende tekst verschijnt: "Student, Esther Gamboa". De scene gaat over naar Jennifer met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Jennifer Leidelmijer". In beeld staat het volgende weergeven: "Leidinggevende leisure & hospitality is afwisselend werk. Het werkterrein is hier een hotel maar kan ook zijn: camping, bungalowpark, sportbedrijf, attractiepark."

Esther neemt een selfie-video op. Ze is op kantoor. Esther neemt het woord. In de volgende scene neemt ze de telefoon op. Daarna vervolgt ze haar verhaal. Ondertussen bekijkt ze een checklist.

Esther: Ik ben op het werk. Hier laat ik je mijn manager zien. Jennifer Leidelmijer.

Ik vind dit beroep heel erg leuk omdat ik iemand ben die het echt leuk vindt om met mensen om te gaan. Ik ben zelf heel erg spontaan en dat wil ik altijd met mensen delen.

Good morning. Hampshire Hotel, Theatre District.

This is Esther speaking. Hier is niet elke dag hetzelfde. Het verschilt echt. De ene dag is heel erg rustig en de andere dag is chaotisch, echt verschrikkelijk druk.

Op de checklist staat allemaal wat we moeten doen. Deze neem ik aan en ik moet mijn best doen om alles voor drie uur af te hebben.

Dit is voor kamer 409. Als manager moet je stressbestendig kunnen zijn. Je moet de juiste beslissingen kunnen nemen.

Beschrijver: Na Esther horen we Jennifer.

Jennifer: Esther is een heel vrolijk meisje. Ze kan heel goed Engels, Frans, Portugees en Nederlands natuurlijk ook. Haar sterke kanten zijn haar talen en het omgaan met mensen.

Beschrijver: We gaan terug naar Esther. Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond.

Esther: Mijn praktijkopleider heet Jennifer Leidelmijer. Ik vind haar echt top. Beter dan zij kan ik echt niet hebben.

Beschrijver: Jennifer neemt het woord over van Esther. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Jennifer: Ja, ik ben altijd trots als ze hun stage goed hebben afgerond. Dat je iemand anders ziet weggaan dan die eerst binnenkwam. Dat is leuk om te zien.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Leidinggevende leisure & hospitality". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "visitekaartje voor de klant/gast", "alert op ontwikkelingen en trends", "belangrijk aanspreekpunt in- en extern". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Leidinggevende leisure & hospitality" met daaronder de benodigde skills: "administratief sterk", "verantwoordelijkheidsgevoel", "sociaal", "enthousiast en energiek", "plannen en organiseren". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als leidinggevende leisure and hospitality geef je leiding aan een groep recreatiemedewerkers. Leisure betekent vrije tijd. En hospitality betekent gastvrijheid. Je organiseert en begeleidt  activiteiten, zoals wandeltochten, excursies, feesten en spellen. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit en de veiligheid van jezelf, je collega’s, klanten en de gasten. Hiernaast werk je bijvoorbeeld bij de receptie, waar je gasten ontvangt en hen de informatie geeft die ze nodig hebben. Je moet met allerlei mensen om kunnen gaan, want je hebt te maken met verschillende groepen gasten, zoals kinderen, jongeren, gezinnen en ouderen. Je durft beslissingen te nemen en je hebt commercieel inzicht.

Bekijk deze video om de mogelijkheden te zien in de recreatie. 

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 85%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector