Zelfstandig medewerker leisure & hospitality

Ben jij een echte gangmaker die mensen meekrijgt in een activiteit? Hou je ervan om mensen een mooie belevenis te geven? Dan is dit dé baan voor jou!

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Horeca, bakkerij en recreatie
Richting
Horeca, toerisme en recreatie
Code
25648

Opleiding

Je leert diverse sport- en spelactiviteiten kennen en organiseren. Je leert hoe je excursies organiseert en waar je aan moet denken. Je leert evenementen en entertainment te organiseren. Je leert hoe je mensen informeert en hoe je de verkoop en administratie kunt regelen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 62%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 40%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Geslaagde studenten 33%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Zelfstandig medewerker leisure & hospitality"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Zelfstandig medewerker leisure & hospitality". Een student zelfstandig medewerker leisure & hospitality spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als zelfstandig medewerker leisure & hospitality aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Zelfstandig medewerker leisure & hospitality". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Tessa en de volgende tekst verschijnt: "Student, Tessa Koops". De scene gaat over naar Peter met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Peter Oversteegen". In beeld staat het volgende weergeven: "Ontvangt gasten, geeft informatie, verhuurt, verkoopt en organiseert recreatieve activiteiten."

Peter neemt een selfie-video op. Op de achtergrond staat Tessa. Ze hebben beiden een step en staan in een natuurgebied. We horen eerst Tessa en daarna Peter.

Tessa: Hoi, ik ben Tessa.

Peter: Ik ben Peter.

Beschrijver: Het woord gaat weer naar Tessa.

Tessa: Ik sjees zo naar beneden. Dan gaan we verder de steproute verkennen.

Beschrijver: Na Tessa neemt Peter het woord en spreekt voor de camera van SBB.

Peter: We zijn hier bij het bezoekerscentrum Natuurmonumenten in Rheden. We hebben hier een sportief bedrijf. Dat betekent dat we fietsen en mountainbikes verhuren. Elektrische fietsen. En we hebben een VVV-kantoor.

Beschrijver: In deze scene geeft Tessa uitleg aan twee bezoekers over een elektrische fiets. Daarna vertelt ze over haar werkzaamheden. In de daaropvolgende scene zit ze achter de computer en neemt ze de telefoon op.

Tessa: Gaat die aan dan moet die even laden en dan zie je alles wat je nodig hebt. Je ziet de batterij, de kilometers per uur die je straks rijdt.

De voornaamste werkzaamheden in dit bedrijf is de VVV. Dan ben je aanspreekpunt voor klanten die een reservering hebben gemaakt of spontaan binnenkomen voor een leuk dagje Nationaal Park Veluwezoom. Daar help ik die klant mee.

Veluwe Actief, met Tessa, goedemiddag.

Beschrijver: Het woord gaat naar Peter. Op de beelden bereidt Tessa de handboogbaan voor.

Peter: Waar moet je aan voldoen om hier te kunnen werken? Je moet een glimlach op je gezicht hebben. Als je hier komt moet je denken, ik heb er zin in. En mensen advies geven, goed kunnen helpen en zorgen dat het voor hen een leuke dag wordt.

Beschrijver: Tessa heeft nu een handboog in de hand. Ze geeft uitleg aan de bezoekers.

Tessa: Je gaat op schouderbreedte staan met je voeten. Je linkerarm heb je gestrekt. Niet te lang aanspannen want dan ga je trillen. Kijken waar je richt.

Beschrijver: Na Tessa gaan we terug naar Peter. In de volgende scene heeft Peter het tegen Tessa. Ze staan op een uitkijkpunt in het natuurgebied.

Peter: Wat wij hopen is dat als een stagiair hier vertrekt, dat die zegt dat het een ontzettend positieve leerperiode was.

Dit is een nationaal park, een van de hoogtepunten. Wat zou je de groep vertellen?

Beschrijver: Tessa beantwoordt de vraag van Peter. In de volgende scene vertelt ze over hoe het ging met de bezoekers die ze heeft begeleidt. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Tessa: Over de heide, hoe die wordt onderhouden. Want dit is een mooi punt waar je erover uitkijkt.

Toen we hier terugkwamen, was ik wel echt trots op mezelf. Ze hadden het leuk gehad en dat lieten ze merken.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Zelfstandig medewerker leisure & hospitality". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "informeert en adviseert gasten", "signaleert en behandelt klachten", "verkoopt of verhuurt producten of diensten", "voert de administratie", "organiseert activiteiten", "begeleidt activiteiten". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Zelfstandig medewerker leisure & hospitality" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "sociaal", "commercieel", "flexibel", "dienstverlenend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als zelfstandig medewerker leisure en hospitality werk je aan de receptie, waar je gasten en klanten ontvangt en hen de informatie geeft die ze nodig hebben. Ook organiseer en begeleid je recreatieve activiteiten, zoals sport, spel, activiteiten voor kinderen, wandeltochten, excursies en feesten. Je moet met allerlei mensen om kunnen gaan, want je hebt te maken met verschillende groepen gasten. Leisure betekent vrije tijd. En hospitality betekent gastvrijheid.

Bekijk deze video om de mogelijkheden te zien in de recreatie. 

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 89%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector