Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Opleiding

Als zelfstandig werkend gastheer of -vrouw heb jij alles in huis om het je gasten naar de zin te maken. De horecagelegenheid waar je werkt is vaak wat luxer.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Horeca, bakkerij en recreatie
Richting
Horeca, toerisme en recreatie
Opleidingscode
25171

Opleiding

Je leert hoe je gasten kunt adviseren en hoe je bestellingen op kunt nemen. Je leert leiding geven aan je collega’s. Natuurlijk leer je samenwerken met de bar en met de keuken, zodat jouw gasten een geweldige ervaring hebben. Wijnkennis en bartending komen ook aan bod tijdens deze opleiding.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 64%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 43%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 68%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 30%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Simone Verreijt en praktijkopleider Kim Poortman over het vak van keukenmonteur.

(ENERGIEKE MUZIEK)

Beeldtekst:

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Simone Verreijt, student

Kim Poortman, praktijkopleider

Ontvangt en begeleidt gasten en verzorgt alles tot in de puntjes.

Student Simone Verreijt loopt naar een gast toe in een horecazaak.

SIMONE VERREIJT (TEGEN DE GAST): "Goedemorgen. Wat lust u te drinken?"

Simone staat buiten op straat.

SIMONE (IN EEN VLOG): "Hoi, m'n naam is Simone Verreijt en ik neem jullie mee op een dagje werken bij hotel Okura in Amsterdam."

Praktijkopleider Kim Poortman staat bij de receptie en richt zich tot de camera.

KIM POORTMAN: "De werkzaamheden die we doen beginnen om negen uur 's ochtends tot wanneer we klaar zijn. Dus de hele dag door. Dus we staan eigenlijk altijd op de werkvloer met elkaar. Het serveren van gerechten, van warme en koude dranken. Maar een stukje schoonmaak hoort daar natuurlijk ook bij. En vooral gastheer en gastvrouw zijn."

Ook Simone staat bij de receptie en richt zich tot de camera.

SIMONE: "Ik ontvang de gasten. Ik placeer de gasten naar de tafels. Ik neem de bestellingen op. Leg de menukaart uit. Schenk de wijnen. De kassa-afdracht. Eigenlijk het gehele plaatje vanaf ontvangst van de gast totdat de gast weggaat."

Simone en Kim staan achter de bar.

KIM (TEGEN SIMONE): "Je pakt je kelnersmes en met je mesje snijd je aan de onderkant de capsule los. Dan de schroef van je kelnersmes, die draai je er bijna helemaal in. En dan haal je 'm met het hefboompje er geleidelijk uit."

KIM: "Ik vind het belangrijk dat studenten meekrijgen dat ze zichzelf moeten zijn. Hoe meer ze zichzelf zijn, hoe natuurlijker dat overkomt bij de gasten. Een lach op je gezicht kan ik niemand leren maar wel hoe ze bepaalde processen moeten volbrengen."

SIMONE: "Wat ik het allerleukst vind om te doen, is toch gastencontact en de gast een mooie middag of avond wensen. En dat ze gewoon met een blij en vrolijk gevoel naar huis gaan."

Simone en Kim staan samen voor de camera.

KIM (TEGEN SIMONE): "Vooral je enthousiasme naar mij toe, maar ook naar alle andere collega's dat breng je ook heel mooi over naar de gasten."

SIMONE: "Kim is een heel rustig persoon die dingen heel goed uitlegt. En ook op een heel rustige manier. Je kunt echt alles van Kim leren. En ze is er altijd om je te helpen."

Beeldtekst:

Vakfacts zelfstandig werkend gastheer/-vrouw:

- werkt in de bediening

- bewaakt de voorraad

- maakt voorstellen voor menu- en drankenkaart

- geeft leiding aan medewerkers

Skills:

- dienstverlenend

- oplossingsgericht

- inlevingsvermogen

- representatief

- servicegericht

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt in beeld.

Beeldtekst:

De opnames voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven.

Beroep

Als gastheer/-vrouw weet je precies welke gerechten op de menukaart staan en welke ingrediënten erin zitten. Soms treed je op als gastheer of -vrouw bij feesten en partijen. Kortom, door jou voelen de gasten zich thuis en kijken ze tevreden terug op hun uitje. Je moet klantvriendelijk zijn en zelfstandig kunnen werken. En je moet het niet erg vinden om ’s avonds en in het weekend te werken.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 90%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 93%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector