Zelfstandig werkend kok

  • 25182
  • Niveau 3
  • 2-3 jaar
  • bol, bbl

Zelfstandig werkend kok

Als zelfstandig werkend kok kan je zelf menu’s bedenken en klaarmaken en houd je je hoofd koel terwijl je in snel tempo de lekkerste gerechten maakt in de keuken.

Opleiding

  • Wat leer je?

    Je leert gerechten maken en aanpassen op basis van (dieet)wensen van gasten. Je leert creatief en innovatief te koken, zodat je nieuwe gerechten kunt ontwikkelen voor de menukaart. Je leert op de winstgevendheid te letten door ook recepten aan te bieden die de kosten laag houden. Tenslotte leer je taken verdelen en leiding geven aan collega-koks.

     

    De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

  • Wanneer word je toegelaten?
  • Na deze opleiding
  • Studie in cijfers

    bol bbl
    Leerweg bol
    Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
    7
    Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
    55%
    Doorstroom naar andere mbo opleidinglandelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
    37%
    Afgestudeerden met werklandelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft
    92%
    Kans op werk landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
    Kans op stage landelijk in jouw vakgebied
    Startsalarislandelijk gemiddeld bruto uurloon
    € 8,56
    Leerweg bbl
    Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
    6.8
    Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
    66%
    Doorstroom naar andere mbo opleidinglandelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
    22%
    Afgestudeerden met werklandelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft
    93%
    Kans op werk landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
    Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied
    Startsalarislandelijk gemiddeld bruto uurloon
    € 10,05

    Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven er zijn voor jouw opleiding? Klik hier om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

  • Als zelfstandig werkend kok bereid je gerechten en componenten. Je houdt rekening met dieetwensen. Je voert ondersteunende werkzaamheden uit, zoals het beheren van de keukenvoorraad, meedenken over het menu en het verbeteren van de kwaliteit. Je helpt je medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Je plant je werkzaamheden en je voert ze zelfstandig uit. Uiteraard word je vaak bijgestaan door collega’s en hulpkrachten.

#hendrikovergrenzen: “Een leeg bord geeft mij voldoening”

“Liever kokkerellen in een ziekenhuis dan in een restaurant”, zegt Bram Mommers (25). Bram werkt en leert als zelfstandig werkend kok in het Elisabeth TweeSteden-Ziekenhuis in Tilburg en kan...
Schoollocaties

De kans om direct na je diploma werk te vinden dat bij je opleiding past.

  • Goede kans
  • Ruim voldoende kans
  • Voldoende kans
  • Matige kans
  • Geringe kans
  • Niet bekend

Zoeken