Gespecialiseerd kok

Als gespecialiseerd kok bedenk je hoe je de gerechten die de chef-kok op de kaart heeft gezet nóg lekkerder en specialer maakt.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Horeca, bakkerij en recreatie
Richting
Horeca, toerisme en recreatie
Opleidingscode
25179

Opleiding

Je leert leiding nemen over een speciaal deel van de keuken, de koude- of warme keuken of de patisserie bijvoorbeeld. Je leert bijzondere kooktechnieken en de nieuwste trends. Je leert hoe je gerechten kunt ontwikkelen en verder verfijnen. Daarnaast leer je leidinggeven, budgetteren en plannen.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 57%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 63%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Gespecialiseerd kok"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Gespecialiseerd kok". Een student gespecialiseerd kok spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als gespecialiseerd kok aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Gespecialiseerd kok". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Andreas en de volgende tekst verschijnt: "Student, Andreas Péter". De scene gaat over naar Onno met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Onno Kokmeijer". Ze hebben beiden kokskleding aan en staan in de keuken. In beeld staat het volgende weergeven: "Bereidt bijzondere, creatieve of luxe gerechten op sterrenniveau."

Andreas neemt een selfie-video op. We horen hem.

Andreas: Hoi, ik ben Andreas. Ik werk bij Ciel Bleu. En ik ga jullie een kijkje in de keuken geven.

Beschrijver: Het woord gaat naar Onno.

Onno: Bijna elke dag tien tot elf koks die voor een kleine vijftig personen een invulling geven aan de avond.

Beschrijver: Andreas snijdt fruit en maakt een dessert. We horen hem ondertussen. In de volgende scene heeft Andreas een gerecht vast. Hij vraagt Onno om feedback.

Andreas: Ik kom binnen en dan start ik mijn kantje op, bereid ik alles voor en dan begin ik met de mise-en-place. Als de mise-en-place klaar is dan gaan we met zijn allen even eten. Dan gaan we ons klaarmaken voor het servies. Dan krijgen de gasten een aantal amuses. Daar maak ik er dan een van. En dan voorgerechten, dan help ik daarmee. Dan stroom ik zo door naar de tussengerechten, hoofdgerechten en uiteindelijk de desserts.

Chef, kunt u dit even goedkeuren?

Beschrijver: Onno reageert op Andreas.

Onno: Ziet er top uit, Andreas. Dat mag je afmaken.

Beschrijver: Andreas vervolgt zijn verhaal over zijn werk.

Andreas: Een ontwikkelingspunt voor mij is denk ik wel dat ik iets beter kan plannen. Dingen combineren zodat je sneller bent. De mise-en-place sneller afhebt en tijd hebt voor andere dingen.

Beschrijver: Onno neemt het woord over van Andreas.

Onno: Ik vind het heel belangrijk dat ze in die jaren dat ze leerling zijn of student dat ze ook voor zichzelf gaan ontdekken: waar voel ik me het meest comfortabel?

Beschrijver: Na Onno neemt Andreas het woord. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". De video gaat vervolgens naar een afsluiting.

Andreas: Ik word er wel enthousiast van om hier te werken. Ik wil graag alles leren, weten en kunnen van dit vak. En dit is een mooi bedrijf om dat waar te kunnen maken.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Gespecialiseerd kok". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt gerechten en componenten", "ontwikkelt nieuwe speciale gerechten", "geeft een creatieve invulling aan gerechten", "signaleert trends en ontwikkelingen", "stuurt medewerkers aan". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Gespecialiseerd kok" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en precies", "innovatief en creatief", "trendgericht", "sociaal", "commercieel". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als gespecialiseerd kok bereid je bijzondere, creatieve of luxe gerechten en je organiseert de werkzaamheden die in de keuken plaatsvinden. Je bewaakt de kwaliteit van de gemaakte gerechten of onderdelen daarvan en zorgt ervoor dat deze aan de verwachtingen van de gasten voldoen. Je bent ook verantwoordelijk voor het inkopen van ingrediënten en producten. Een andere taak die je uitvoert is het samenstellen en vormgeven van de menukaart. Je werkt nauw samen met je leidinggevende. Tot slot help jij ook nieuwe en/of lerende medewerkers en geef je leiding aan de medewerkers binnen jouw afdeling/partie. Je vindt het niet erg om op wisselende tijden te werken.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 95%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector