Leidinggevende keuken

Keihard werken aan de heerlijkste gerechten, samen met jouw team. Als leidinggevende keuken ben je een culinaire alleskunner.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Horeca, bakkerij en recreatie
Richting
Horeca, toerisme en recreatie
Opleidingscode
25181

Opleiding

Je leert vooral leiding geven in de keuken. Je leert plannen en het ontwikkelen van een afdelingsplan. De financiële kant van een keuken wordt tijdens de opleiding belicht. Maar natuurlijk leer je ook alles over koken, bereidingstechnieken en productkennis.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 57%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 20%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 63%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 15%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Leidinggevende keuken"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Leidinggevende keuken". Een student leidinggevende keuken spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als leidinggevende keuken aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Leidinggevende keuken". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Bart en de volgende tekst verschijnt: "Student, Bart Groen". De scene gaat over naar Martijn met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Martijn van Elderen". Ze dragen beiden kokskleding en staan in de keuken. Bart is iets aan het bereiden in een pan. In beeld staat het volgende weergeven: "Staat aan het hoofd van een restaurant of instellingskeuken."

Als eerste komt Bart aan het woord. Hij staat naast Martijn.

Bart: Ik sta hier garde, ik sta op sushi, ik sta op fruit de mer. Ik maak gerechten, ik mise-en-place, ik geef gerechten mee.

Ik maak borden op. Dat zijn een beetje de handelingen die ik verricht hier.

Beschrijver: Na Bart horen we Martijn. Ondertussen worden er beelden getoond van Bart die vis klaar aan het maken is in een pan. Daarnaast worden er sfeerimpressie getoond van de messen die gebruikt worden. In beeld komt teven het bordje van SBB met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". In een volgende scene laat Martijn aan Bart zien hoe hij een kreeft prepareert.

Martijn: Als leidinggevende kok moet je overzicht hebben. Je moet werken onder druk. En je moet dingen kunnen uitleggen. We werken met bijna elke soort vis die je maar kan bedenken. We hebben elke dag verse levering van vis. Dus je moet ook kunnen fileren en best veel kennis hebben van vis.

Je legt hem op z'n ellebogen neer. Je hakt hem in en breekt hem open. Je haalt hem eruit. Doen we gelijk de andere kant. Zorg dat deze spier meegaat.

Beschrijver: Na Martijn geeft Bart zijn mening over zijn werk.

Bart: Het leukste van mijn baan is dat geen enkele dag hetzelfde is. Een kantoormentaliteit heb ik niet. Ik kan niet elke dag hetzelfde doen. Mijn baan is dus heel afwisselend. De ene dag sta je lunch te draaien, dan sta je mise-en-place. De andere dag sta je partijen mee te geven. Er zit zo veel verschil in qua werk, dat het ook niet kan gaan vervelen.

Beschrijver: We gaan weer terug naar Martijn. Bart vult hem vervolgens aan. Daarna geeft Martijn feedback over Bart. In de volgende scene bekijken ze een lijst met gerechten die ze de volgende dag moeten bereiden.

Martijn: De sfeer hier is top, maar erg stressvol aangezien we een druk restaurant zijn.

Bart: Een heel hecht team ook.

Martijn: We zijn een heel hecht team.

Bart: We lijken net vrienden eigenlijk.

Martijn: Ja, we werken altijd met elkaar.

Bart doet het hier top. Hij hoort echt al bij de echte koks onder ons terwijl hij leerling is dus dat is mooi. Ik vind hem een topleerling.

We moeten ook dingen voorbereiden voor morgen. Morgen hebben we 150 man.

Beschrijver: Bart neemt het woord over van Martijn. Ondertussen worden er beelden getoond van Bart die een gerecht aan het klaarmaken is. Daarna neemt hij een selfie-video op. Op de achtergrond staan twee collega's.

Bart: Het moeilijkste is om in het heetst van de strijd toch je rust te bewaren. En van daaruit je overzicht te houden. Overzicht houden als leidinggevende is superbelangrijk. Je kan niet zonder.

Hierna wil ik mijn eigen restaurant. Mensen kunnen laten zien hoe mooi je met simpele dingen iets kunt maken. Eten is relatief simpel. Het is maar net hoe je het zelf bewerkt. Waardoor je een mooi eindproduct krijgt.

Dit is m'n werkdag. Zeg maar hallo.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Leidinggevende keuken". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt maaltijden en gerechten", "stuurt team aan", "heeft kennis van producten", "werkt met keukenapparaten", "plant werkzaamheden", "verzorgt de inkoop", "verbetert processen als dat nodig is". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Leidinggevende keuken" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en creatief", "leidinggevend en sociaal", "samenwerkend", "stressbestendig", "gepassioneerd met oog voor detail", "hygiënisch". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als leidinggevende keuken ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van alle werkzaamheden in een keuken. Je verdeelt de taken over de medewerkers en je zorgt ervoor dat al het werk goed gebeurt. Daarbij let je ook op de wettelijke regels en voorschriften die gelden. Daarnaast zorg je voor de inkoop van producten en goederen. Verder stel je de menukaarten samen. Je zorgt voor de begrotingen en je let erop dat er niet teveel geld wordt uitgegeven.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 98%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector